Temat: 2 niezależne łącza, 1 wspólna sieć... VLANy
Sytuacja przedstawia się następująco (wszystko fizycznie znajduje się w jednym budynku):
1 sieć ma stały IP i ma następującą strukturę: INTERNET (modem TP) --> firewall sprzętowy (Cisco) --> Switch (Cisco z vlan) --> 2x serwer, macierz dyskowa, ok 20 komputerów w tym drukarki, rejestratory itp.
2 sieć posiada internet z projektu regionalnej sieci szerokopasmowej która w niedługiej przyszłości uzyska stały IP i ma następująca strukturę: WiMax --> Switch Tp-Link --> ...... ewentualni klienci po przewodzie ......
Chciałbym, by serwery, macierz oraz 2 komputery znajdowały się w 1 sieci, natomiast w tym momencie ok 15 komputerów znajdowało się w 2 sieci.
W tym, że obie sieci mają być dla siebie widoczne.
Ps.
Switch Cisco posiada vlan-y i jest przeze mnie praktycznie nie zarządzany (nic diametralnego nie mogę zmieniać ze względu na nadzór poprzez firmę zewnętrzną i ścisłe zasady/konfigurację). Adresy przydzielane statycznie. Obecnie w innej podsieci są serwery, macierz oraz 2 komputery (10.81.130....), reszta komputerów + drukarek w innej (10.81.132...)
Czyli tą resztę chcę przerzucić na inne łącze (sieć 2) by sprawdzić jego stabilność itp.
Czy jest to fizycznie do zrobienia i czy potrzebuje do tego Gargoyle (obecnie mam na stanie jakiegoś starszego D-Linka)?
WRT160NL v1 CUR01 with Gargoyle PL by obsy
TL-MR3420 v2 (MiFi) + E3372h-153 (nie hilink) = Play