Temat: Otoczenie sieciowe

Witam
mam taki problem odnosnie otoczenia sieciowego
mianowicie w domowej sieci mam trzy laptopy ktore sie lacza  z internetem przez wifi oraz jeden stacionarny laczacy sie po kablu
w otoczeniu sieciowym widze tylko ten komputer ktory laczy sie po kablu natomiast tych po wifi nie
W domowej sieci mam tez drugi router ale na sofcie producenta ktory pracuje jako brama dla podlaczenia drugiego tv w drugim pokoju
Jesli polacze sie z siecia poprzez ten router pracujacy  jako brama mam dostep do kazdego komputera w sieci zarowno tych po wifi jak i po kablu
Tak jakby router z gargoyle blokowal komputery po wifi
na kazdym komputerze win 8
Prosze o pomoc w rozwiazaniu tego problemu

2

Odp: Otoczenie sieciowe

A nie ustawiłeś czasami izolacji klientów bezprzewodowych?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

a co to znaczy ta izolacja
w konfiguracji w sieci bezprzewodowe mam wlaczona filtracje mac
ustawione jest zeby zezwalal na mac z ponizszej listy gdzie wpisalem macki kart bezprzewodowych
ale wydaje mi sie ze to sluzy do udostepniania samego internetu a nie otoczenia sieciowego
poza tym laczac sie z tym drugim routerem ktory jest tylko brama otoczenie sieciowe dziala

4

To jest osobna opcja, nie jest to filtrowanie adresów mac. Masz ją włączoną czy nie?

5 (edytowany przez roratoga 2013-10-18 11:21:58)

a gdzie ta opcja jest ?
znalazlem
byla wlaczona

6

Nie napisałeś jakie gui...

7

udalo sie i dziala tylko jeszcze jedna dziwna sprawa
jak wchodze w otoczenie sieciowe to w infrastrukturze sieci pokazuje sie ten router pracujacy jako brama a nie ten z ktorym sie lacze i do ktorego jest podlaczony modem i na ktorym jest zainstalowany gargoyle pl

8

Windows różne cuda pokazuje w tej infrastrukturze sieci i kompletnie nie mam pojęcia czym on się kieruje wykrywając urządzenia. Tym bardziej że potrafi wykryć coś czego fizycznie nie ma w sieci.

9

no tak ale jak wylacze tam ten router to tego z gargoyle nie widac wogole nawet tej zakladki infrastruktura sieci nie ma

10

Będzie widać jak włączysz UPnP.

11 (edytowany przez roratoga 2013-10-18 16:29:47)

a mozesz mi na przykladzie pokazac jak to zrobic co i jak wpisac i tak wogole do czego sluzy ta opcja ?
ps u mnie ta opcja jest zaciemniona i nie da sie zaznaczyc czy jest to zwiazane z tym ze mam drugi router pracujacy jako brama ?

12

Ja masz mr3420 czy coś podobnego z 4MB to nie włączysz tego, bo fizycznie wywaliłem to z obrazu. A do czego służy - w gui masz małego helpa...

13

wiem juz doczytalem
wiec lipa z tym zeby byl widoczny ?

14

No ale w sumie po co ci to? Po co tak koniecznie chcesz być widoczny w tej "infrastrukturze sieci"?

15

lubie jak wszytko jest na swoim miejscu