1

Temat: WR1043ND problem z zasilaniem USB

Może po kolei: moja konfiguracja sprzętu - TP Link WR1043ND ver 1.8, wgrane Gargoyle PL 1.5.10.12 (r37768). Zasilacz 1,5A 12V oryginalny z zestawu. 2 urządzenia na LAN, włączony WLAN, internet przez modem 3G Huawei. Pod usb podpięty mały tani hub aktywny EasyTouch z allegro z wbudowanym czytnikiem kart. Do huba wpiete: Karta MS (ExtRoot), modem huawei, przejsciowka usb-lpt do drukarki i dysk zewnetrzny. Problem w tym, że w tej konfiguracji zdarza się zerwać połączenie na modemie i ni jak nie da się zestawić go ponownie. Po odpięciu dysku cały zestaw pracuje stabilnie. Zestaw z dyskiem, ale bez modemu również pracuje poprawnie.

Podmieniłem wątpliwej jakości zasilacz 1A na ładowarkę z nawigacji 1,6A - brak poprawy. Podpiąłem inny hub noname, bez zasilania a do niego wszystkie urządzenia i dysk przez hub easytouch z zasilaczem 1,6A - również brak poprawy. Dysk niestety nie ma swojego gniazdka na zasilacz żeby dać zasilanie prosto na niego.

Co dalej? Skoro osobno wszystko działa git to problemu sprzętowego raczej nie ma. Programowo również wszystko powinno grać, bo osobno dysk i modem działają. Prądowo zasilacz 1,6A powinien bez problemu dać radę dyskowi i modemowi...

Myślę, że kolejnym krokiem powinien być porządniejszy hub aktywny. Jakieś pomysły? Miał ktoś podobne problemy? Może gdzieś robię błąd...

Teraz podłączyłem dysk, modem połączony, wszystko działa już prawie 4 minuty:D Jak się wysypie wrzucę logi (co ciekawe czytnik kart wbudowany w hub działa, może z raz zdarzyło się, że system z extroota się wysypał)

2

Odp: WR1043ND problem z zasilaniem USB

Układ scalony odpowiedzialny za zasilanie USB po prostu "nie wyciąga" odpowiedniej ilości prądu,szczególnie jesli dysk startuje a modem wykonuje jakieś dziwne rzeczy.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3

układ w samym routerze czy w hubie? hub ma swoje zasilanie.

4

Jeżeli HUB jest aktywny (tak piszesz) i  sie wypluwa coś to masz odpowiedź, za słaby

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

Czyli podmieniam huba, dzięki za podpowiedź.

6

A potem pochwal się jaki nie działał a jaki działa dobrze. Przydały by się jakieś znajomości z sklepie i przetestować ze 20 różnych hubów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

7

Narazie konfiguracja działa tak: hub pasywny noname z wpietym wszystkim podłączony bezpośrednio do routera + hub ET-4803, ale wymieniłem zasilacz na inny - 2A. Hub za mocnego zasilania najwyraźniej nie ma, ale jeden dysk na aktywnym zasilaniu daje rade. Parametry prądowe opisane na poprzednich zasilaczach to jakaś kpina.

8

sliz napisał/a:

Narazie konfiguracja działa tak: hub pasywny noname z wpietym wszystkim podłączony bezpośrednio do routera + hub ET-4803, ale wymieniłem zasilacz na inny - 2A. Hub za mocnego zasilania najwyraźniej nie ma, ale jeden dysk na aktywnym zasilaniu daje rade. Parametry prądowe opisane na poprzednich zasilaczach to jakaś kpina.

Nie powinieneś wiązać wydajności prądowej zasilacza z wydajnością prądową na wyjściu pojedynczego gniazda USB w HUB. Standard przewiduje maksymalnie 500 mA per gniazdo i basta. Jeżeli HUB jest w pełni zgodny ze standardem, to urządzenie, które "chce więcej" nie będzie z nim dobrze działać. Poza tym, łatwo wyliczyć, że skoro HUB ma np. 4 gniazda, to powinien posiadać zasilacz o wydajności prądowej maksymalnie 4x 500 mA czyli 2 A. Jak jest w rzeczywistości - wiadomo.

9

pepe2k napisał/a:

Nie powinieneś wiązać wydajności prądowej zasilacza z wydajnością prądową na wyjściu pojedynczego gniazda USB w HUB. Standard przewiduje maksymalnie 500 mA per gniazdo i basta. Jeżeli HUB jest w pełni zgodny ze standardem, to urządzenie, które "chce więcej" nie będzie z nim dobrze działać. Poza tym, łatwo wyliczyć, że skoro HUB ma np. 4 gniazda, to powinien posiadać zasilacz o wydajności prądowej maksymalnie 4x 500 mA czyli 2 A. Jak jest w rzeczywistości - wiadomo.

W tej akurat kwestii nie zgodzę się z kolegą. Otóż posiadam 4-portowy HUB Belkina z zasilaczem w zestawie fabrycznym 5V/2,6A do którego mam podłączony modem LTE Huawei E398 (z takim apetytem na zasilanie-4.75V-5.25V / 800mA) i poddając go max. obciążeniu wykonując testy sieci LTE nigdy mi się jeszcze nie wyłożył. Natomiast każdy z popularnych TL z pewnością (sprawdzone na WR-703N, MR-3420, WDR-3600) i nie tylko TL (90% routerów z USB oferowanych w sprzedaży ma tą wadę). smile

10

Z tym że obecne huby nie mają odseparowanego zasilania na poszczególnych gniazdach. Większość ma połączone je ze sobą bezpośrednio do zasilania.

11

jarek7714 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

W tej akurat kwestii nie zgodzę się z kolegą. Otóż posiadam 4-portowy HUB Belkina z zasilaczem w zestawie fabrycznym 5V/2,6A do którego mam podłączony modem LTE Huawei E398 (z takim apetytem na zasilanie-4.75V-5.25V / 800mA) i poddając go max. obciążeniu wykonując testy sieci LTE nigdy mi się jeszcze nie wyłożył. Natomiast każdy z popularnych TL z pewnością (sprawdzone na WR-703N, MR-3420, WDR-3600) i nie tylko TL (90% routerów z USB oferowanych w sprzedaży ma tą wadę). smile

Napisałem "Jeżeli HUB jest w pełni zgodny ze standardem". Twój najwyraźniej nie jest i nie jest to regułą. Z moich doświadczeń wynika, że większość, szczególnie tych tańszych, HUB-ów z własnym zasilaniem po pierwsze nie ma odpowiedniego zasilacza w zestawie (przykład z biurka: 7 portów, zasilacz 2 A), a po drugie raczej nie są w stanie dostarczyć do pojedynczego gniazda więcej niż 0,5 A jeżeli mają osobne sekcje zasilania per gniazdo. Pomijając kwestię zasilacza, możliwe że Twój HUB ma jedną, wspólną sekcję zasilania dla wszystkich gniazd.

Poza tym, skąd pewność, że ten Twój modem rzeczywiście bierze tyle, ile ma na etykiecie? Producent podaje zazwyczaj chwilowy, maksymalny pobór prądu, a nie jakiś ciągły/uśredniony. Chwilowy pobór na poziomie 800 mA nie powinien być problemem dla porządnej klasy HUB-a. Mój stacjonarny PC ma na płycie głównej gniazdo które potrafi dostarczyć 1 A, a chwilowo 1,5 A. Z kolei w laptopie... 500 mA to już za dużo wink

A jak już jesteś przy routerach TP-Linka, to od jakiegoś czasu dostępny jest WR710N(EU) z gniazdem USB, które potrafi dostarczyć 1 A.

12

pepe2k napisał/a:

Poza tym, skąd pewność, że ten Twój modem rzeczywiście bierze tyle, ile ma na etykiecie? Producent podaje zazwyczaj chwilowy, maksymalny pobór prądu, a nie jakiś ciągły/uśredniony. Chwilowy pobór na poziomie 800 mA nie powinien być problemem dla porządnej klasy HUB-a. Mój stacjonarny PC ma na płycie głównej gniazdo które potrafi dostarczyć 1 A, a chwilowo 1,5 A. Z kolei w laptopie... 500 mA to już za dużo wink

A jak już jesteś przy routerach TP-Linka, to od jakiegoś czasu dostępny jest WR710N(EU) z gniazdem USB, które potrafi dostarczyć 1 A.

Z modemem jak z "autem" nie ważne ile pali na luzie ale jak przyśpiesza do 100. LTE to inna bajka i nawet jak mamy bdb poziom sygnału (tak jest w moim przypadku) 

Signal Strength :
93%

RSSI :
-55 dBm

ECIO :
-4 (RSRQ) dB

RSCP :
-81 (RSRP) dBm 

to apetyt na zasilanie dopiero widać podczas testu (przy ww routerach połączenie po prostu pada), nie mam stosownej aparatury pomiarowej aby dokładnie określić ile pobiera ale skoro ww sprzęty odmawiają posłuszeństwa to zakładam że między 500 a 800mA. smile

13

Dopóki nie zmierzysz, dopóty nie będziesz wiedzieć na pewno smile

14

pepe2k napisał/a:

P.S Tylko że do LTE samo zasilanie to jeszcze za mało-dodatkowo potrzebna jest odpowiednia przepustowość portu USB w routerze-jeżeli ww ma podobną do WR703N/MR3020 to się do takiego zastosowania nie nadaje. smile

15

Tak, jak większość tych małych tp-linków - 400MHz jest.

16

jarek7714 napisał/a:
pepe2k napisał/a:

P.S Tylko że do LTE samo zasilanie to jeszcze za mało-dodatkowo potrzebna jest odpowiednia przepustowość portu USB w routerze-jeżeli ww ma podobną do WR703N/MR3020 to się do takiego zastosowania nie nadaje. smile

Ma identyczną, bo sprzętowo jest to ta sama platforma co WR703N/MR3020 smile Jak ktoś ma możliwości osiągania realnych transferów dostępnych w  LTE, to przepustowość magistrali może go trochę ograniczać. Tak w ogóle, ktoś gdzieś zamieszczał jakieś testy pod tym kątem (modem LTE w różnych routerach i osiągane przepustowości)?