1

Temat: WDR3600 - jaki soft z dobrym wifi?

Witam,

mam taki router i czytam jak ludzie maja problemy z dzialaniem wifi na tym sprzecie (albo na WDR4300). Sam uzywam z najnowszym gargoyle by obsy 1.5.10.14 (r38347) i jestem zawiedziony jakoscia wifi.
Nie robilem jakichs testow wielkich, ale zasieg jest slaby (z jednego konca mieszkania 70m na drugim nie widac sieci), jak juz klient sie polaczy to na slabym bitrate i transfery sa naprawde kiepskie. Zasieg poprawilem wpinajac 850RE jako extender ale nie pomaga to przy transferze (laptop sony podpiety do wifi mial transfer 500KB/s z samby, podczas gdy po kablu z routera odczyt to ok 9-10MB/s). Jak bede mial wiecej czasu to pochodze i pomierze poziom sygnalu.

Czy mozecie sie pochwalic jak jest u Was i jakiego softu uzywacie?

Pozdrawiam

2 (edytowany przez pasza 2013-10-15 12:31:33)

Odp: WDR3600 - jaki soft z dobrym wifi?

Nikt ci tego nie powie bo każdy ma inne warunki  i na różnych urządzeniach testuje.
Musisz sam protestować i wybrać.

Na początek spróbuj dd-wrt  są tam wszystkie wersje , jak wgrywać i powracać do oryginału pisałem tu na forum.
http://www.dd-wrt.pl/dd-wrtv2/down.php? … P2%2F2013/
i "openwrt ot yohimba" http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6957 możesz jeszcze Vargalex spróbować http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=5273

yachuu napisał/a:

(laptop sony podpiety do wifi mial transfer 500KB/s z samby

yachuu napisał/a:

(z jednego konca mieszkania 70m na drugim nie widac sieci)

Ile metrów od urządzeń ile ścian bo są mieszkania kwadratowe a są też koszmarki długie i wąskie.

Może ten twój WDR4300 jest uszkodzony?
U mnie (też praktycznie z końca mieszkania) WDR4300 a 10m dalej i 2 ściany pod ukosem  tablet Samsung z Wifi max 65Mb/s, transfer samba 2,5/3 MB/s  z  4 metrów 5MB/s

------Edit----
Zapomniałem.. masz jeszcze oryg  Gargoyle http://www.gargoyle-router.com/download.php  stare a są jeszcze starsze wersje , tyle że gołe i wesołe w dodatku musisz sterowniki patchować  aby działały kanały 12 i 13.

Nie ma softu idealnego, jeden ma lepsze to inny tamto.

3

pasza napisał/a:

Autor wątku ma WDR36000. I zapomniał się pochwalić, na jakim paśmie (2,4 czy 5 GHz) pracuje.

4

pepe2k napisał/a:
pasza napisał/a:

Autor wątku ma WDR36000. I zapomniał się pochwalić, na jakim paśmie (2,4 czy 5 GHz) pracuje.

Wystarczy czytać  i myśleć ""Zasieg poprawilem wpinajac 850RE"" 
Jak myślisz w jakim paśmie 850RE pracuje?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta … 850RE#spec

5

pasza napisał/a:

Wystarczy czytać  i myśleć ""Zasieg poprawilem wpinajac 850RE"" 
Jak myślisz w jakim paśmie 850RE pracuje?
http://www.tp-link.com.pl/products/deta … 850RE#spec

Nie znam na pamięć wszystkich modeli i specyfikacji urządzeń TP-Linka. Owszem, mogłem to sprawdzić, tak jak i Ty (na marginesie, dzięki za sprawdzenie), ale jak już ktoś pisze na forum o jakimś problemie, to miło by było z jego strony, gdyby podał wszelkie istotne, z punktu widzenia tematu, informacje bez wymuszania na potencjalnych dyskutantach domyślania się lub poszukiwania dodatkowych informacji smile

yachuu napisał/a:

Czy mozecie sie pochwalic jak jest u Was i jakiego softu uzywacie?

Dzisiaj postawiłem na potrzeby testów najnowsze Gargoyle na WDR3600. Przez jedną ścianę (kilka metrów w linii prostej, meble), zarówno na 2,4 jak i 5 GHz wszystko jest OK (ustawienia widać poniżej). Podrzucałem nawet w innym wątku zrzut z inSSIDera:

http://www.tech-blog.pl/pliki/gargoyle-151014-wdr3600-wifi-test.jpg

Karta TL-WDN4800, antenami do ściany (nie tej, za którą stoi router tylko przeciwległej), komputer pod biurkiem. Bez problemu w obu pasmach wysycam możliwości Ethernetu 100 Mbps. NAS-a akurat odłączyłem, więc nie mam jak sprawdzić czy poleci więcej, ale myślę że bez większych problemów. Telefony, laptopy i tablety też działają bez problemów. Nawet pół piętra niżej, po wyjściu z mieszkania, "chińszczyzna" (tablet) łączy się w okolicach 50 Mbps (realne transfery na poziomie 3-4 MB/s).

Masz sporo możliwości konfiguracyjnych - ja bym zaczął od sprawdzenia otoczenia (obecności innych AP w tym samym paśmie), ustawienia pasma 20 MHz i ewentualnie zmiany lokalizacji routera - powinien znajdować się w jakimś punkcie typu "środek ciężkości", a nie w jednym kącie mieszkania, do którego z innego kąta jest 70 metrów smile

6 (edytowany przez pasza 2013-10-15 13:51:56)

Ja mogę dodać ze jeżeli używacie radia tylko 2,4 to  wyłączcie  radio 5Ghz.
Kiedyś jak testowałem na oryg firmware to jeśli pracowały oba sygnał był zauważalnie słabszy (urządzenia mam wyłącznie 2,4), teraz już tego nie sprawdzam tylko od razu 5Ghz wyłączam.

Praca w dual-band tylko dlatego że telefon ma 5Ghz kiedy reszta urządzeń 2,4Ghz jest bez sensu.

-------
Wczorajsze testy przy okazji wgrywania na MR3020 ddwrt.
WDR4300 "najnowszy Grgoyle by Obsy" WIFI ustawione AP+WDS ,
MR3020 najnowszy DD-WRT , wifi ustawione jako "WDS Station"
Short Preamble ENABLED
Sensitivity Range (ACK Timing)  50

WDR stoi pionowo na szafie 2,5m , MR leżał koło kompa na ziemi, odległość ponad ~3m i szafa po skosie
Transfer  7,9MB/S wysyłanie i 7,3MB odbiór / Samba z MyBooklLive połączony kablem z WDR4300
MR3020 to gówienko z max 18dBm  i tylko N-lite.
Testowane na szerokość 40 i kanały 9+ i 13-

----
Ja mieszkam na 3 i ostatnim piętrze więc urządzenia ustawiam jak najwyżej , nic z góry mi nie zakłóca.

7 (edytowany przez rufik 2013-10-15 13:35:09)

pepe2k napisał/a:

Karta TL-WDN4800, antenami do ściany (nie tej, za którą stoi router tylko przeciwległej), komputer pod biurkiem. Bez problemu w obu pasmach wysycam możliwości Ethernetu 100 Mbps. NAS-a akurat odłączyłem, więc nie mam jak sprawdzić czy poleci więcej, ale myślę że bez większych problemów. Telefony, laptopy i tablety też działają bez problemów. Nawet pół piętra niżej, po wyjściu z mieszkania, "chińszczyzna" (tablet) łączy się w okolicach 50 Mbps (realne transfery na poziomie 3-4 MB/s).

Hmmm, ja właśnie sie męczę z jakimś problemem z prędkością WiFi na moim WDR3600 - nie mogę przekroczyć 22Mbps na żadnym urządzeniu (laptop 5GHz, telefon 5GHz, tablet 2,4GHz). Nawet zrobiłem upgrade do Gargoyle 1.5.10.13 i nadal to samo. Wyłączałem radio 2,4GHz zostawiając tylko 5GHz i nic. Jak laptopa wepnę kablem, to idzie 3x tyle bez problemów.
Test robię na Sambie w serwerku podłączonym do routera kablem.

Nie chce mi się wracać do OFW, bo mam już sieć pod siebie ustawioną. Masz może jakiś pomysł, co jeszcze można sprawdzić? Manipulacja RTS/CTS/itp, czy co?

8

rufik napisał/a:

Hmmm, ja właśnie sie męczę z jakimś problemem z prędkością WiFi na moim WDR3600 - nie mogę przekroczyć 22Mbps na żadnym urządzeniu (laptop 5GHz, telefon 5GHz, tablet 2,4GHz). Nawet zrobiłem upgrade do Gargoyle 1.5.10.13 i nadal to samo. Wyłączałem radio 2,4GHz zostawiając tylko 5GHz i nic. Jak laptopa wepnę kablem, to idzie 3x tyle bez problemów.
Test robię na Sambie w serwerku podłączonym do routera kablem.

Nie chce mi się wracać do OFW, bo mam już sieć pod siebie ustawioną. Masz może jakiś pomysł, co jeszcze można sprawdzić?

22 Mbps czy 22 MB/s?

9 (edytowany przez rufik 2013-10-15 13:54:59)

22Mbps czyli 2,7MB/s smile
Chcąc używać sambowych zasobów to jest nieco za mało. Oczywiście linka mam dużo lepszego, bo siedzie 1-2m obok routera.

10 (edytowany przez pasza 2013-10-15 14:02:00)

rufik napisał/a:

Chcąc używać sambowych zasobów to jest nieco za mało. Oczywiście linka mam dużo lepszego, bo siedzie 1-2m obok routera.

Przy połączeniu 22Mbps  to ty w życiu nie osiągniesz 2,7MB/s i to jeszcze w sambie może połowę z tego.
Masz osiągi jak by ci wifi w G pracowało.

11

pasza napisał/a:

Przy połączeniu 22Mbps  to ty w życiu nie osiągniesz 2,7MB/s i to jeszcze w sambie.
J

Wiem, ale linka mam zestawianego dużo lepszego, np. 60Mbps.

12

rufik napisał/a:

Chcąc używać sambowych zasobów to jest nieco za mało...

To rzeczywiście mizernie...

Zacznij od zejścia na szerokość pasma 20 MHz, wybierz jakiś kanał (uwzględniając ewentualnych sąsiadów), na którym będzie pełna moc - np. 104, 108, 112, 116. Ewentualnie, te z dołu jeżeli urządzenia klienckie będą miały problem - wtedy najlepiej kanał 40.

pasza napisał/a:

Przy połączeniu 22Mbps  to ty w życiu nie osiągniesz 2,7MB/s i to jeszcze w sambie.

Kolega pisał już o realnym transferze, a nie o linku.

rufik napisał/a:

Obstawiam, że Twoje urządzenia klienckie i tak nie są w stanie pracować z linkiem większym niż 150 Mbps. Jaki poziom sygnału rejestrują karty w tych urządzeniach?

13

rufik napisał/a:

Czyli jednak N  , więc powiem szczerze  że nie wiem i to jeszcze z 1,5metra , czyli całkowita tragedia.
Z takiej odległości i z taką kartą to nawet przy zaszumionym eterze powinno być co najmniej 15MB/s a nie 2.7

14 (edytowany przez rufik 2013-10-15 14:51:42)

Wyłączyłem radio 2.4, zszedłem szerokością kanału do 20MHz, kanał 36 (czy niższe różnią się czymś od wysokich?), szyfrowanie WPA2 PSK, eter na 5GHz całkowicie czysty. Laptop rejestruje poziom sygnału w zakresie 30-40dBm (o ile dobrze pamiętam), więc całkiem poprawnie.
No i dupa. Cały czas w okolicach tych 20-22Mbps. A wiem, że na laptopie wyciągałem spokojnie ponad 70Mbps (inna sieć).

15

Akurat 36 ma chyba najniższą moc w tym routerze...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

16

jakiego dokładnie szyfrowania używasz?

flint2, mikrotik i kilka innych

17

Cezary napisał/a:

Akurat 36 ma chyba najniższą moc w tym routerze...

Hmmm, nie wiedziałem o zależności moc-kanał. Czy to 5GHz tak ma, czy akurat ten router?
Gdzie można znaleźć dokładniejsze info na ten temat?

18

iw list Ci pokaże listę kanałów wraz z mocami na nich.

19

rufik napisał/a:

Wyłączyłem radio 2.4, zszedłem szerokością kanału do 20MHz, kanał 36 (czy niższe różnią się czymś od wysokich?), szyfrowanie WPA2 PSK, eter na 5GHz całkowicie czysty. Laptop rejestruje poziom sygnału w zakresie 30-40dBm (o ile dobrze pamiętam), więc całkiem poprawnie.
No i dupa. Cały czas w okolicach tych 20-22Mbps. A wiem, że na laptopie wyciągałem spokojnie ponad 70Mbps (inna sieć).

Pisałem Ci wyżej, które kanały możesz ustawić, żeby mieć maksymalną moc w paśmie 5 GHz. Jaką dokładnie masz kartę w tym laptopie lub co to za laptop?

20 (edytowany przez pasza 2013-10-15 15:05:42)

Mi iw list pokazuje takie coś

DDWRT WRR4300
                        * 2412 MHz [1] (19.0 dBm)
                        * 2417 MHz [2] (22.0 dBm)
                        * 2422 MHz [3] (22.0 dBm)
                        * 2427 MHz [4] (22.0 dBm)
                        * 2432 MHz [5] (22.0 dBm)
                        * 2437 MHz [6] (22.0 dBm)
                        * 2442 MHz [7] (22.0 dBm)
                        * 2447 MHz [8] (22.0 dBm)
                        * 2452 MHz [9] (22.0 dBm)
                        * 2457 MHz [10] (22.0 dBm)
                        * 2462 MHz [11] (18.0 dBm)
                        * 2467 MHz [12] (22.0 dBm)
                        * 2472 MHz [13] (22.0 dBm)

DDWRT MR3020
                        * 2412 MHz [1] (15.0 dBm)
                        * 2417 MHz [2] (18.0 dBm)
                        * 2422 MHz [3] (18.0 dBm)
                        * 2427 MHz [4] (18.0 dBm)
                        * 2432 MHz [5] (18.0 dBm)
                        * 2437 MHz [6] (18.0 dBm)
                        * 2442 MHz [7] (18.0 dBm)
                        * 2447 MHz [8] (18.0 dBm)
                        * 2452 MHz [9] (18.0 dBm)
                        * 2457 MHz [10] (18.0 dBm)
                        * 2462 MHz [11] (15.0 dBm)
                        * 2467 MHz [12] (18.0 dBm)
                        * 2472 MHz [13] (18.0 dBm)

Trochę to dziwne z tym kanałem 1 , 11 i słabszą mocą na nim szczególnie MR3020  kiedy to po przejściu z kanału 2 na 1 moc niby spada nagle o 17%.
Czym się różni kanał 2 od 1  czy też 12 od 11 ze aż takie różnice są?

21

Nie wiem. Jakieś ograniczenie układu wprowadzone w arcie.

22

Cezary napisał/a:

A czy jest jakieś narzędzie do edycji tego art i zmian, bo jak podejrzewam to to nie pozwala na wyższą moc i sztucznie zaniża moc na niektórych kanałach , a z chęcią bym przeszedł na 1 a pogonił towarzystwo na 13.
W openwrt od yohimba w folderze UNLOCK_ART są obrazy dla WDR3600 i WDR4300 z odblokowanym art

23

Z tego co wiem - nie ma. I bardzo dobrze, bo byś sobie popsuł tylko kalibrację układu.

24

pasza napisał/a:

Trochę to dziwne z tym kanałem 1 , 11 i słabszą mocą na nim szczególnie MR3020  kiedy to po przejściu z kanału 2 na 1 moc niby spada nagle o 17%.
Czym się różni kanał 2 od 1  czy też 12 od 11 ze aż takie różnice są?

Nic tu nie jest dziwnego, kanały różnią się częstotliwością (wkleiłeś listę i nie zauważyłeś?). Pomiędzy 1 i 2 kanałem masz różnicę aż 3 dBm... to jest dwa razy mniejsza moc smile

Po prostu układ nie jest w stanie pracować z taką samą mocą w pełnym zakresie częstotliwości i stąd ograniczenia mocy. Poza tym, w niektórych krajach ograniczenia nakładane są też na konkretne kanały (nie tylko mocy, ale i dostępności - via kanał 14 w 2,4 GHz u nas).

pasza napisał/a:
Cezary napisał/a:

A czy jest jakieś narzędzie do edycji tego art i zmian, bo jak podejrzewam to to nie pozwala na wyższą moc i sztucznie zaniża moc na niektórych kanałach , a z chęcią bym przeszedł na 1 a pogonił towarzystwo na 13.
W openwrt od yohimba w folderze UNLOCK_ART są obrazy dla WDR3600 i WDR4300 z odblokowanym art

Nie ma, nie będzie itd. Jak nie chcesz mieć gorzej, to tam nie grzeb i zostaw ART-a w spokoju.
Mądre głowy i specjalistyczny sprzęt siedział nad tym, żeby to działało.

25

pepe2k napisał/a:

Nic tu nie jest dziwnego, kanały różnią się częstotliwością (wkleiłeś listę i nie zauważyłeś?). Pomiędzy 1 i 2 kanałem masz różnicę aż 3 dBm... to jest dwa razy mniejsza moc smile

Właśnie się pytam bo zauważyłem?  że różnią się mocą bez żadnej logiki.

1 słaba a 2 już 17% mocniej  później cały czas tak samo i bach nagły spadek na 11.
To się nie trzyma składu i ładu ,widać dokładnie że moce są obniżane sztucznie.

Gdyby to miało jakąkolwiek logikę to ok na -1- moc 15  ale na -13- już  22  ,a do tego jeszcze  dochodzi nagły spadek na kanale -11- ?
To nie są żadne ograniczenia sprzętowe lecz softwarowe.