Temat: Jaki maksymalna szybkość WAN (bandwidth) dla WRT54GL z OpenWRT?

Cześć,

Chciałem wysondować (chyba, że ktoś wie dokładnie) ile jest w stanie wyciągnąć maksymalnie transferu WRT54GL z OpenWRT z WAN? Trochę się zawiodłem ponieważ maksymalny download mam obecnie na poziomie 20-25 Mbit a a powinno być spokojnie 30 Mbit.

Czytałem, że OpenWRT do najszybszych pod tym względem nie należy, ale czym by to było spowodowane? Po LAN transfer jest odpowiedni (8-9 MB/s) więc w czym rzecz?

Mój firmware to OpenWRT Gargoyle 1.1.7.

2

Odp: Jaki maksymalna szybkość WAN (bandwidth) dla WRT54GL z OpenWRT?

Tak, wrt54gl z tego co pamiętam nie był właśnie w stanie przenieść szybszego ruchu niż te 20-30 mbit.

Połącz dwa komputery skrętką na gigabicie, wstaw pomiędzy tego wrt i przy pomocy iperfa zobacz ile po prostu jest w stanie przerzucić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za sugestie. Tylko nie rozumiem na czym polega ograniczenie szybkości z WAN?

Zrobiłem testy iperfem i wyszło ~86 Mbit, za to z WAN uparcie nie przekracza 20-25 Mbit.

4

Sprzęt w rutingu nie jest w stanie więcej przenieść. Możesz tomato zainstalować, których z modów zawierał parę optymalizacji na przyśpieszenie sieci/natowania. Parę Mbps w ten sposób dało się jeszcze wyciągnąć, ale to już był kraniec możliwości linksysa.

Chyba że robisz bez firewalla, jakiś podstawowy nat albo i bez tego. Też możesz parę Mbps w ten sposób osiągnąć.

5

Sprzęt w rutingu nie jest w stanie więcej przenieść. Możesz tomato zainstalować, jeden modów zawierał parę optymalizacji na przyśpieszenie sieci/natowania. Parę Mbps w ten sposób dało się jeszcze wyciągnąć, ale to już był kraniec możliwości linksysa.

Chyba że robisz bez firewalla, jakiś podstawowy nat albo i bez tego. Też możesz parę Mbps w ten sposób osiągnąć.

6 (edytowany przez KeFaS 2010-09-09 04:28:36)

Znajomy ma właśnie Tomato na tym modelu i wyciąga ~35 Mbps. Na oryginalnym firmware było 10 Mbps mniej.

7

Dziękuję info o Tomato i potwierdzenie, że wyciąga na tym modelu ~35 Mbit WAN. Upewniliście mnie, że nie ma sensu toczyć jakichś batalii z OpenWRT żeby to próbować przyspieszać.

Zostanę jednak z obecnym firmware bo niedawno wlutowałem do rutera kartę SD i bardzo mi pasują wszystkie możliwości, które dają niezliczone pakiety, gotowe do zainstalowania w OpenWRT.

Pozdrawiam!

8

Wskrzeszam wątek i pytam: używa ktoś Linksys WRT54GL z najnowszym OpenWRT? Jeśli tak prosiłbym o info ile obecnie, przy najnowszej wersji najwięcej wyciąga z WAN (w rutingu)? Chodzi mi o prędkości rzędu powyżej 25 Mbit.

9

Może się nie dać. Już lepiej tomato, z jakimś modzie (speednet czy coś w ten deseń) bodajże pod 70Mbps dochodziło.

10

Chcę OpenWRT tongue. Dlatego wolę zrobić sondę niż flashować na darmo.