1

Temat: WR1043ND - Problem z wyższymi kanałami wi-fi

Miałem WR1043ND pracujący na kanale 3 kilka lat i coś mnie pokusiło żeby kanał zmienić na 11.
Rodzinka zaczęła narzekać że problem z połączeniem.
Zmieniłem ruter na jakiś stary prosty ruter ustawiony na kanale 11 - było dobrze.
Wniosek - uwalone radio w ruterze WR1043ND . Kupiłem nowy taki sam ruter.
I wystąpił identyczny problem. Im wyższy kanał tym gorsza łączność i przy kanale 11
praktycznie zanika.  Po przestawieniu na kanał 1 jest dobrze.
Praktycznie żadnych innych sieci w okolicy.
Testowane 1 m od rutera. Skaner wifi pokazuje taki sam poziom sygnału
na kanale 11 jak na kanale 1.
Testowane na oryginalnym firmware i Gargoyle - nie było różnicy.
(Kolega z pracy mówi że miał dokładnie taki sam problem tylko w drugą stronę
- jemu nie działało na niskich kanałach tylko na wysokich.)
Jak znaleźć co jest problemem - nie chce mi się wierzyć że dwa rutery kupowane w odstępie
kilku lat mają taką samą wadę.

2

Odp: WR1043ND - Problem z wyższymi kanałami wi-fi

Domyślnie openwrt jedzie na 11 i jakoś nikt nie narzekał smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jednak oba rutery są dobre. Dzisiaj jakby ręką odjął, pracują bez problemów na kanale 11.
Nie wiem co było.
Ale zaciekawił mnie algorytm doboru optymalnego kanału.
Załączam widok sieci w okolicy. Moja sieć to HOMENET.
Gargoyle upiera się że tylko jeden kanał jest optymalny; podpowiadając numer ...
czy dla Was ten numer jest oczywisty ?   
Link do obrazka z sieciami http://www.tinypic.pl/q0rl1gnfd240

4

Gargoyle korzysta z takiego skryptu: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 667#p20667

Czy jest optymalny? Przeprowadź ręcznie obliczenia i sprawdź...

5

Pewnie 2 lub 3? Lepiej ustawić nadajnik tak, żeby zakres zajmowanych kanałów nie pokrywał się 1:1 z inną siecią.

6

Jest taki programik
WiFi Channel Selector.exe

wprowadzasz numery zajętych kanałów i ilość sieci na tych kanałach. Program zwraca nr optymalnych kanałów z procentową wartością dopasowania.

Pomocny w doborze kanału.

7

Przydało by się żeby jeszcze uwzględniał poziom sygnały każdej z sieci.

8

Uparł się przy kanale nr. 10.
Mi najbardziej na wolny wygląda kanał 1.
Co do skryptu - nie rozumiem go, nie jest to wzór gdzie mogę coś podstawić,
ale widzę że nie występuje w nim pojęcie nosie floor - czyli nie bierze pod uwagę samych szumów czy zakóceń.
Miałem kiedyś ruter z Tomato, tam był podawany noise flor dla każdego kanału.
Tak w ogóle to szukałem i nie znalazłem żadnej aplikacji za pomocą której mogę właśnie określić poziom
zakółceń i szumów na danym kanale. zawsze jest tylko stosunek sygnał/szum.

9

Zrób sobie scan jak skrypt robi to będziesz miał większość dostępnych informacji.

10

cykad napisał/a:

Uparł się przy kanale nr. 10.
Mi najbardziej na wolny wygląda kanał 1.
Co do skryptu - nie rozumiem go, nie jest to wzór gdzie mogę coś podstawić,
ale widzę że nie występuje w nim pojęcie nosie floor - czyli nie bierze pod uwagę samych szumów czy zakóceń.
Miałem kiedyś ruter z Tomato, tam był podawany noise flor dla każdego kanału.
Tak w ogóle to szukałem i nie znalazłem żadnej aplikacji za pomocą której mogę właśnie określić poziom
zakółceń i szumów na danym kanale. zawsze jest tylko stosunek sygnał/szum.

Tyle tylko, że wyniki takich testów to są ważne wyłącznie w chwili ich przeprowadzenia. Za chwilę, godzinę, dzień... wszystko się może zmienić - przecież żaden skrypt nie jest w stanie uwzględnić zachowania "sąsiadów". Niech tylko jeden z nich ma ustawiony kanał "auto" i całą zabawę weźmie w łeb.

Z moich obserwacji i doświadczenia wynika, że najlepiej nie pokrywać się (1:1 -> na tym samym kanale/kanałach) z żadną siecią - niech nachodzą na siebie, ale jak się pokrywają całkiem, to jest "kaszana". U Ciebie to i tak nie wygląda źle... zobacz jak u mnie jest na 2,4 GHz (niebieski to mój AP):

http://www.tech-blog.pl/pliki/wifi24ghz.jpg

Wepchnąłem się na 3 kanał (pasmo 20 MHz) i realnie wyciągam około 70, w porywach 90 Mbps. Jak na takie liczne towarzystwo, to i tak nie jest najgorzej smile Istotny sprzęt przerzuciłem na 5 GHz, a 2,4 GHz zostawiłem dla takich zabawek jak telefony, tablety, czytniki i gości.

11

A dzisiaj znów coś zakłóca na wyższych kanałach - na kanale 1 chodzi pięknie na kanale 10 źle.
(a ruter podpowiada właśnie ten kanał). Czyli soft nie bierze pod uwagę zakłóceń tylko zajętość
kanałów przez sieci.
Zna może ktoś jakiś program do obrazowania samych szumów ?
(Znalazłem tylko jeden - chanalyzer ale musi miec specjalną kartę pomiarową)

12

AirView z ubiquiti? Większość produktów ubiquiti to ma i potrafi spectrum pokazać.

13

Wyjaśniła się przyczyna zakłócania wyższych kanałów wi-fi.
Okazały się nią czujki dualne (z mikrofalą) zastosowane w domowym systemie alarmowym.
Trudno było to wyczuć bo alarm przy testach odłączenia zasilania od domu był podtrzymywany
akumulatorem.
Poziom zakłóceń generowany przez czujki jest naprawdę wysoki, kilka czujek na parterze praktycznie skutecznie blokowało
łączność z ruterem który znajdował się na drugim piętrze przy odbiorniku w odległości zaledwie 3m od rutera.
Znalezienie czegoś takiego to przypadek, nie ma próbników czym można by sprawdzić jaki jest poziom zakłóceń na tej
częstotliwości.
Bardzo dobrze sprawdza się radio bateryjne na zakres fal średnich, krótkich, znalazłem nim kilka zakłócaczy - głównie transformatorów elektronicznych od halogenów, ale wyleminowanie ich praktycznie nie miało wpływu na łączność wi-fi.