26

Odp: OpenWrt от yohimba, czyli lepszy Vargalex

Cezary napisał/a:

Maxsector ustawiają. Opisywałem to już dawno temu.

To co ty znalazłeś w sieci jakiś czas temu  daje mizerne efekty:

echo 1024 > /sys/block/sda/device/max_sectors

WRD4300 samba
Przed:
Zapis: ~12  ,skacze od 10,2 do 12,8
Odczyt: ~9,65, stabilny od 9,5 do 9,7
Po:
Zapis: ~12,4 , skacze od 11 ale stabilniej w wiekszości daje 12,8
Odczyt: ~9,8, stabilny skacze 9,6 do 10

Natomiast zupełnie inny patent "yohimba" , który w sieci znalazłem ja:

echo '1' > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/disable_ani
echo 'Y' > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/ignore_extcca
echo '1' > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy1/ath9k/disable_ani
echo 'Y' > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy1/ath9k/ignore_extcca

echo '1024' > /sys/block/sda/device/max_sectors
echo '1024' > /sys/block/sda/queue/nr_requests
echo '1536' > /sys/block/sda/queue/read_ahead_kb

Nie działa na Gargole
Dodałem do rc.local i restart i wyniki jak w teście pierwszym.

exit 0

Polecenie:

root@WDR4300:~# echo '1' > /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/disable_ani
-ash: can't create /sys/kernel/debug/ieee80211/phy0/ath9k/disable_ani: Permission denied

---
Wnioski trzeba testować na obrazie yohimba bo tam wyniki z tego co testowali aż połowę! wyższe

27

Już po testach i nie jest tak różowo jak być miało ale widoczny przyrost jest!
Oni tam testowali na tym HDD http://www.morele.net/dysk-zewnetrzny-h … 55-430731/ a ja pena ,oni na Linuksie i extroot ja na windzie bez extroot ,oni z parametrami montowania «rw,noatime,nodiratime,errors=remount-ro,nouser_xattr,commit=100,barrier=0,data=writeback», ja nic nie zmieniałem.

Gargoyle 1.5.10.13.1 normal
Zapis:   ~12  ,skacze od 10,2 do 12,8
Odczyt: ~9,65, stabilny od 9,5 do 9,7

Gargoyle z   "echo 1024 > /sys/block/sda/device/max_sectors"
Zapis:  ~12,4 , skacze od 11 ale stabilniej w wiekszości daje 12,8
Odczyt: ~9,8, stabilny skacze 9,6 do 10

Yohimba:normal
Zapis:   ~13 skacze od 11,5 do 14,5 w większości 13,5
Odczyt: ~10,6 stabilny skacze od 10,4 do 10,9

Yohimba:po
Zapis:   ~14  stabilny od 13,8 do 14,6 w większości 14,2
Odczyt: ~11,3 stabilny skacze od 11,1 do 11,8 w większości 11,4

W System->Startup->Local Startup  wklejamy

exit 0

i "Submit"

28

pasza napisał/a:

[...]Wnioski trzeba testować na obrazie yohimba bo tam wyniki z tego co testowali aż połowę! wyższe

pasza napisał/a:

Już po testach i nie jest tak różowo jak być miało ale widoczny przyrost jest![...]

big_smile

BTW. Masz świadomość istnienia opcji "Edytuj" przy każdym swoim poście? Walisz tymi postami jakby to było jakieś wydarzenie, które trzeba komentować prawie "na żywo"...

29 (edytowany przez pasza 2013-10-09 17:34:57)

Kolego psychiczny lecz się , pisałem ci to już wielokrotnie.
"bo tam wyniki z tego co testowali aż połowę! wyższe"

Rozumiesz że tam testowali i tak wyszło, więc co mam edytować.
Wyniki jak widać dość obiecujące jest 1 i 2MB szybciej jak w Gargoyle, a to  jest naprawdę sporo.

30

pasza napisał/a:

"bo tam wyniki z tego co testowali aż połowę! wyższe"

No to jak, oni testowali (i to na "talerzowcu"!) i wyszło im o połowę więcej. Ty przetestowałeś i wyszło Ci o ~18 % więcej... Szczerze? Takie testy to sobie można włożyć między bajki i zapomnieć o temacie.

Na drugi raz proponuję żebyś najpierw sprawdzał/weryfikował informacje, które podrzucasz, a nie się nimi od razu tak podniecał smile

A edytować posty masz po to żeby nie zamieszczać jednego pod drugim.

31

14MB/s odczytu to ma mam na zwykłym moim OpenWrt bez żadnych większych zabiegów.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

32

Cezary napisał/a:

14MB/s odczytu to ma mam na zwykłym moim OpenWrt bez żadnych większych zabiegów.

A ile w zapisie ,a ile w Gargoyle i na czym? bo z tego co pamiętam testujesz na HDD

18%  według nadwornego trolla to nic ,a jednak to olbrzymi postęp w atl firmware który to się boryka z słabszym transferem po usb jak i wiifi  vs do org. softu.

Ja sobie zadałem trud i sprawdziłem  inni być może skorzystają, troll neguje wszelakie wpisy  które traktują o czymś innym niźli gargoyle , to jest twój pies tresowany Cezary czy jak?
Na  pendrive może i 18% ale jak na HDD  ja tego sprawdzić nie mogę, a to co znalazłeś dało pomijalne wzrosty choć zauważalne szczególnie stabilniejszy transfer.

33

Tak, mam zwykły hdd w obudowie noname.

34

pasza napisał/a:
Cezary napisał/a:

A ile w zapisie ,a ile w Gargoyle i na czym? bo z tego co pamiętam testujesz na HDD

18%  według nadwornego trolla to nic ,a jednak to olbrzymi postęp w atl firmware który to się boryka z słabszym transferem po usb jak i wiifi  vs do org. softu.

Ja sobie zadałem trud i sprawdziłem  inni być może skorzystają, troll neguje wszelakie wpisy  które traktują o czymś innym niźli gargoyle , to jest twój pies tresowany Cezary czy jak?
Na  pendrive może i 18% ale jak na HDD  ja tego sprawdzić nie mogę, a to co znalazłeś dało pomijalne wzrosty choć zauważalne szczególnie stabilniejszy transfer.

Jesteś taki zabawny jak się denerwujesz.

35

pepe2k napisał/a:

Widzisz tu się mylisz ja się twymi bezmyślnymi atakami już dawno przestałem denerwować (ale fakt napsułeś mi już dużo krwi)
To że jesteś pieskiem już dawno inni zauważyli ja tylko  z twoją pomocą  to potwierdziłem.

36

pasza napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Widzisz tu się mylisz ja się twymi bezmyślnymi atakami już dawno przestałem denerwować (ale fakt napsułeś mi już dużo krwi)
To że jesteś pieskiem już dawno inni zauważyli ja tylko  z twoją pomocą  to potwierdziłem.

Pies to Cię w tyłek lizał smile

37

Przestańcie już, idźcie sobie na onet pogadać. Przez was mam tylko więcej pracy z usuwaniem postów.

38

Cezary, a jakie jest Twoje zdanie nt. tego wydania yohimba?

Jest to warte uwagi, czy raczej nie ma sobie czym głowy zawracać?

39

KMY napisał/a:

Cezary, a jakie jest Twoje zdanie nt. tego wydania yohimba?

Jest to warte uwagi, czy raczej nie ma sobie czym głowy zawracać?

Żadnego nie mam zdania na ten temat.

40

pasza napisał/a:

Wyniki jak widać dość obiecujące jest 1 i 2MB szybciej jak w Gargoyle, a to  jest naprawdę sporo.

Po update u-boot z ciekawości instalowałem ten soft i dla mnie nie wnosi nic szczególnego (Vargalex jest pełny na start, łatwy w obsłudze i niestety nie aktualizowany). Dla przeciętnego użytkownika Gargoyle jest najbardziej przyjazną wersją OpenWRT a dodatki i wsparcie Cezarego czyni go najbardziej uniwersalnym (co ważne w Gargoyle za pomocą pluginów szybko i w łatwy sposób dostosujemy system do własnych potrzeb). To że u nich statystycznie więcej osób korzysta z wersji Yohimba wynika z braku odpowiedniego wsparcia dla Gargoyle RU. Bo to 1-2MB szybciej w przerzucaniu plików jest tylko niewielkim % w funkcjonalności softu. smile

41 (edytowany przez pasza 2013-10-13 12:42:03)

jarek7714 napisał/a:
pasza napisał/a:

Po update u-boot z ciekawości instalowałem ten soft i dla mnie nie wnosi nic szczególnego (Vargalex jest pełny na start, łatwy w obsłudze i niestety nie aktualizowany). Dla przeciętnego użytkownika Gargoyle jest najbardziej przyjazną wersją OpenWRT a dodatki i wsparcie Cezarego czyni go najbardziej uniwersalnym (co ważne w Gargoyle za pomocą pluginów szybko i w łatwy sposób dostosujemy system do własnych potrzeb). To że u nich statystycznie więcej osób korzysta z wersji Yohimba wynika z braku odpowiedniego wsparcia dla Gargoyle RU. Bo to 1-2MB szybciej w przerzucaniu plików jest tylko niewielkim % w funkcjonalności softu. smile

Ja uważam że jest naprawdę dobry, ale jednak to nie Vargalex z wszystkim na starcie.
Ta spora ilość miejsca wolnego wynikała z tego że samby tam nie ma, po instalacji samby już DLNA i Transmission się nie mieszczą ,zauważyłem to dopiero przy teście USB
Vargalex jednak dalej niedościgniony.

42

Wystarczy sobie skompilować system samemu z wszystkimi wodotryskami pamietając o tym temacie -> http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2528

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

43 (edytowany przez pasza 2013-10-14 22:44:53)

Yohimba:po
Zapis:   ~14  stabilny od 13,8 do 14,6 w większości 14,2
Odczyt: ~11,3 stabilny skacze od 11,1 do 11,8 w większości 11,4

Dotestowałem także DDWRT i  choć myślałem że będzie beznadzieja jak wcześniej to jednak wyniki mnie zaskoczyły.
Były najwyższe i najstabilniejsze z wszystkich? choć  nie tak dawno na innym pendrive były znacznie znacznie słabsze od Gargoyle niemal 2x gorsze.

Teraz znów WIFI lepiej działa z Gargoyle? 
Pomieszanie z poplątaniem najlepsze wyniki WIFI to WDR4300 z Gargoyle w trybie WDS+AP ,a klient MR3020 z  DDWRT w trybie WDS Station.

44

Coś mi się zdaje że te testy kompletnie nic nie mówią. Coś ci się zmienia i w zależności jak wiatr zawieje i słońce zaświeci raz masz tak a raz inaczej.

45

Cezary napisał/a:

Coś mi się zdaje że te testy kompletnie nic nie mówią. Coś ci się zmienia i w zależności jak wiatr zawieje i słońce zaświeci raz masz tak a raz inaczej.

I tu się  mylisz.
Testowane na tym samym penie http://proline.pl/?p=KING+DTR30%2F16GB formatowanym w całości na ext4 w Gargoyle 1.5.10.13.1, w testach przesyłany zawsze ten sam plik (FILM), kilkukrotnie w obie strony.

Zmienia to się  w czasie ale wydajność WIFI , wiadomo raz gęściej raz rzadziej ale tu co może się zmienić?

46

No właśnie nie wiem, ale jak piszesz masz zmienne wyniki. Więc coś się zmienia i pływa.

47

Cezary napisał/a:

No właśnie nie wiem, ale jak piszesz masz zmienne wyniki. Więc coś się zmienia i pływa.

Nie piszę ze mam zmienne wyniki, lecz pisałem że kiedyś miałem zupełnie inne wyniki ( było ton a innym penie i innym firmware) ,  nie widzisz różnicy?

48

Więc co oznaczało "Teraz znów WIFI lepiej działa z Gargoyle?"?

49

Cezary napisał/a:

Myślałem że piszesz o wydajności USB ,  tutaj fakt w wynikach nie było dużej różnicy i jak pisałem,  w czasie eter się zmienia więc te wyniki  to być może błąd.
Na to potrzeba więcej testów a co najważniejsze w niezmiennym otoczeniu co w miastach jest raczej nie możliwe.

50

pasza napisał/a:
Cezary napisał/a:

Myślałem że piszesz o wydajności USB ,  tutaj fakt w wynikach nie było dużej różnicy i jak pisałem,  w czasie eter się zmienia więc te wyniki  to być może błąd.
Na to potrzeba więcej testów a co najważniejsze w niezmiennym otoczeniu co w miastach jest raczej nie możliwe.

Testujesz wydajność USB przez Wi-Fi?