Temat: Bardzo mały transfer.

To mój pierwszy post, więc witam wszystkich serdecznie.
Mam taki problem.
Asuswl500gp+WR.0.9+pendrivePQIU339 Pro 2GB. Pen jest na prawdę szybki (Producent podaje  Data transfer rate: Read in 25MB/sec, Write in 17MB/sec.) i za bardzo sie z prawdą nie rozmija. Pod windowsem chodzi jak marzenie.

Załadowane mam takie moduły  kmod-usb-core kmod-usb-uhci kmod-usb2 kmod-usb-storage  kmod-vfat.
Nie korzystam z kmod-ext2 kmod-ext3 bo partycja jest sformatowana na fat.

Dzięki super opisowi na tej stronie, zainstalowane mam tez amule i ctorrent.
Problem jest w tym ze jak się łącze po ssh do mojej maszyny i chce po LAN'ie zgrać to co się ściągnęło to mam transfer ok. 500KB/s. Trochę mało chyba?

Wiem, że mogę sobie odmontować pen, wyjąć go i zgrać wszystko na windzie, ale czasem nie chcę przerywać ściągania i w ogóle.

Czy to jest normalne?
Czy samba może coś tu pomóc?
Mieliście podobne problemy?

Pozdrawiam
Stanley

2

Odp: Bardzo mały transfer.

Po ssh będziesz tak miał (scp u mnie wskazuje jakieś 600k/s), chyba dochodzi narzut na szyfrowanie.

Ja mam ok. 2,5MB z kingstonem 1GB (ale ext2 i po ftp). (zresztą zobacz na mojej stronie, robiłem testy wydajności).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wielkie dzieki, zainstalowałem  vsftpd i smiga zdecydowanie lepiej, tez w okolicy 2,5MB.
Pozdrawiam
Stanley

4

A ja mam problem
na początku śmigało szybko a teraz bardzo wolno - jak osiągnę 150 k/s to dobrze
mam asusa wl50gp + openwrt + vsftpd + instalowalem wg opisu nastronie. pendrive kingstona 2GB (ext2) DT100 wiec też szybki
co moze być przyczyna

5

Więc nawet szybkości USB 1.1 nie osiągasz. Nie wypisał czegoś dziwnego w logach (dmesg/logread)?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.