1

Temat: VPN - Zaawansowany routing

Witajcie.
Od kilku tygodni próbuję znaleźć rozwiązanie aby stworzyć sieć opartą na VPN, działającą jak ta na załączonym obrazku.

Będę wdzięczny jeśli znajdzie się osoba, która pomoże mi znaleźć rozwiązanie aby taką sieć uruchomić.

Zaobserwowałem podobny tryb pracy sieci u siebie w pracy (pracujące na HUB, SPOKE Cisco), wpadłem na pomysł aby wszystkie swoje domowe lokalizacje połączyć w bardzo podobny sposób.

Poniżej sieć w jaki sposób to funkcjonuje.

http://micrology.pl/VPN2.jpg

Poniżej sieć w jaki sposób chciałbym aby to funkcjonowało.

http://micrology.pl/VPN.jpg

Chodzi o to aby klient z dowolnego miejsca na świecie połączony z głównym serwerem VPN miał dostęp do klientów VPN jak i do sieci bazującej.

Do projektu chciałbym wykorzystać routery z openwrt.

Czy ktoś byłby w stanie mi pomóc, nie koniecznie za darmo

2

Odp: VPN - Zaawansowany routing

Instalujesz openvpn a dalej to już kwestia ustawień. Zobacz na stronie projektu, jest tam kilka pokazanych konfiguracji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez michal_dydycz 2013-10-06 22:01:08)

Generlanie mozesz to zrobic na kilka sposobow kwestia jak klient po vpn czy ma miec wysjcie na swiat po vpn czy nie czy vpn do sieci generalnie te diagramy nieczytelne jak dla mnie sa bo nie widac czy adresacja jakas zdublowana czy nie i po co kazdy z klientow w podsieci ma miec inny adres ip dla vpn jak moze vpn to vpn zrobic ... na stronie projektu tak jak Cezary napisal sa configi przykladowe ale musisz jasniej opisac to bo jak dla mnie to nie rozumiem czy te podsieci maja miec podwujan adresacje czy maja byc mapowane na inne adresy .... PS.
Dla openwrt jak cos mozesz wykorzystac jeszcze iproute2 dla definiowania tras innych niz vpn wrzuca w config ...

4

Generalnie chce zrobić to tak:
każdy Router na którym będzie pracować VPN w trybie klienta ma swój adres IP lokalny 192.168.0.1 (1 lokalizacja ma IP 10.10.0.1; 3 lokalizacja ma IP 10.14.0.1)
urządzenia wpięte do tego rutera będą miały ustawione na sztywno lub przez DHCP adresy IP z puli 192.168.0.2-254.

Teraz chcę zrobić tak, że łącząc się z VPN serwerem z dowolnego miejsca na świecie będę mógł dostać się do każdego urządzenia nie po adresach lokalnych lecz po adresach VPN.
Czyli 192.168.0.2-254 ma swój odpowiednik (1 lokalizacja 10.10.0.2-254; 3 lokalizacja 10.14.0.2-254).

Wiadomo, że można rutować sobie żeby widział sieci 192.168.x.x ale wtedy każdą lokalizację musiałbym zrobić na innej podsieci (tak jednak nie chcę, chcę mieć zawsze taki sam schemat).

Na takim produkcie działam ale na urządzeniach Cisco Series 800 gdzie niestety nie mam dostępu żeby spojrzeć jak to mniej więcej działa. Jaki protokół został zastosowany, jednak skoro jest to możliwe na Cisco to pewnie na ruterach bazujących na Linuksie i jakimś VPS-ie można będzie coś takiego osiągnąć.

Można by było zrobić też tak, że rutery są jednocześnie serwerami i klientami.

W momencie gdy klient (ruter) by nawiązał połączenie z HUB-em, dostałby jakiś tam adres IP.
Wtedy można by było próbować się łączyć na serwer tego rutera i mieć wtedy dostęp dalej do sieci.

Jednak robić tunel w tunelu to chyba przesada i do końca nie wiem czy możliwe to w praktyce do zrealizowania.

Mam nadzieję, że to coś pomoże nakreślić zamysł, który chcę zrealizować.

Oczywiscie nie chodzi o ustawianie dwoch adresow IP na karcie sieciowej, w konfiguracji do ktorej udało mi się dotrzeć w switchach Cisco stosują coś takiego:

ip nat inside source static 172.20.0.1 10.82.188.1 route-map NAT_Internal
ip nat inside source static 172.20.21.251 10.82.188.10 route-map NAT_Internal

5

Dajesz serwer vpn i net to net tam dajesz dla jakich klas ma byc i w klientach w iptables mapy zrobic  przez nmap ...

6

Napisał już może ktoś jakiś know how ? gdzie co ugryźć ?

Serwer openvpn postawiłem już na debianie
router działa jako klient , te dwa urządzenia się widzą.

Czym się konkretniej zainteresować ? Jakaś konkretniejsza składnia nmap ?
Jakiś ewentualny przykład żeby ruszyć z miejsca, niestety nie siedzę w tym od tak smile

Dziękuje

7

a może byś napisał jakiego narzędzia chcesz użyć. ipsec, openvpn, itd.
Dajmy na to w OpenVPN ma wszystko co potrzebujesz a to jaką trasę dostanie klient ustawiasz w głównym konfigu i ccd.
Wszystko jest w manualu. Bez problemu z jednego klienta dostaniesz się do drugiego kwestia ustawienia tras routingu no i firewalla po stronie serwera openvpn

8 (edytowany przez jagrok 2013-10-07 19:28:24)

Zdecydowanie OpenVpn.
Serwer jest skonfigurowany, CCD również.
Problem jest w trasach routingu żeby to ugryźć i zrozumieć.
Byłby ktoś chętny pomóc ?

9

Witam

Czy będzie szansa że ktoś ten temat by trochę rozwinął ?
Proszę o PM jeśli ktoś jest zainteresowany przygotowaniem takiej konfiguracji odpłatnie.