1

Temat: openwrt (wrt160nl) jako klient

Witam,
Chciałbym użyć mojego wrt160nl jako klienta sieci wifi - moja gmina udostępnia nam internet za free w ten sposób. Wcześniej role klienta pełnił wrt54g i nie było problemu. Teraz po przesiadce na wrt160nl nie mogę się połączyć  z interentem za pomocą wifi od gminy. Zainstalowany soft to blackfire 10.03.
Kiedy połącze się do sieci gminy (otrzymam dynamincznie ip) przy pierwszym połączeniu przez www następuje przekierownie na stronę www gdzie trzeba sie zalogować i dopiero od tej chwili mam pełen dostęp do sieci. I tu pojawia się problem - moje wywołanie jest poprawnie przekierowywane na stronę logowania do sieci - ale strona się nie otwiera - tylko ciągle się przeładowuje aż się wywali przeglądarka.
Kombinowałem już na różne sposoby i jestem w tym samym miejscu co tydzień temu, prośba o pomoc. Oto /etc/config/network

config 'interface' 'loopback'
        option 'ifname' 'lo'
        option 'proto' 'static'
        option 'ipaddr' '127.0.0.1'
        option 'netmask' '255.0.0.0'

config 'interface' 'lan'
        option 'ifname' 'eth0'
        option 'type' 'bridge'
        option 'proto' 'static'
        option 'ipaddr' '192.168.1.1'
        option 'netmask' '255.255.255.0'

config 'interface' 'wan'
        option 'proto' 'dhcp'
        option 'defaultroute' '0'
        option 'peerdns' '0'
        option 'ifname' 'br-wan'

oraz /etc/config/wireless:
config 'wifi-device' 'radio0'
        option 'type' 'mac80211'
        option 'macaddr' '00:23:69:f9:61:d1'
        list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
        list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
        option 'disabled' '0'
        option 'channel' 'auto'
        option 'hwmode' '11g'

config 'wifi-iface'
        option 'device' 'radio0'
        option 'encryption' 'none'
        option 'network' 'wan'
        option 'mode' 'sta'
        option 'ssid' 'BemowoNET3'

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: openwrt (wrt160nl) jako klient

option 'defaultroute' '0'
        option 'peerdns' '0'
        option 'ifname' 'br-wan'

Wywal to. Jeżeli nawiązujesz połączenie to wszystko gra, powinieneś mieć normalnie dostęp. Autoryzacją i redirect jest wykonywanie po ich stronie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedz.
Niestety rezygancja z tych opcji nic nie daje.  Nadal strona przełądowuje się aż do wywalenie, a formularz logowanie nie otwiera się.

4

Jak widać dni lecą a ja nadal nie umiem rozwiązać problemu. Mój router dostaje adres ip, bramke itp. Co więcej strona gminy która nie wymaga uwierzytelnienia działą bez problemu. Kiedy natomiast wpisuje np onet dostaje poprawne przekierowanie na stronę logowania, która się nie otwiera.... U nich (dostawcy) na pewno jest wszystko ok bo połączenie działa dobrze kiedy łącze się do ich sieci wifi bezpośrednio z laptopa.
Strona z formularzem do logowania jest realizowana przez połączenie szyfrowane https więc może tu jest gdzieś problem. Ale już kombinowałem na wszelkie sposoby - również po stronie przeglądarki - chociaż to nie może być problem bo przy bezpośrednim połączeniu z laptopa działa. Może ktoś ma jakiś pomysł co mogę jeszcze sprawdzić.
Pozdrawiam
sw

5

To postaw snifer pomiędzy i zobacz co lata na routrze. Możesz jeszcze firewalla wyłączyć (czy raczej zostawić wszystko na accept i zrobić tylko maskaradę). Jaki ip otrzymujesz od dostawcy?

6

Opcje z firewalem juz przetestowalem: wyczyscilem wszystkie reguly na iptables jak i calkowicie wylaczalem firewalla.
Ip dostaje dynamicznie i jest to cos z zakresu 172.20.xxx.xxx
Pozdrw
Sw

7

No to konfliktów z adresami nie ma.

8

a z routera masz wyjście na internet ?
a może TTL kontrolują ? I jak się zwiększa to robi redirect ?

podaj

ifconfig
iwconfig
route

9

Problem rozwiązany!!!
Rozwiązany a przynajmniej częściowo. Z jakichś dziwnych powodów nazwa strony logowania nie jest tłumaczona na odpowiedni adress ip (net.bemowo.waw.pl->172.20.0.1). Przygotowałem odpowiednią stronkę internetową i już mogę sie zalogwać. Pytanie już tylko brzmi jak nauczyć server dns na openwrt że bemowo.waw.pl to 172.20.0.1.
Pozdrawiam
sw

10

A tak: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nazwyhosta

11

/etc/hosts
adres_ip nazwa_hosta