Temat: Polskie znaki

Zmienione polskie znaki z menu (tylko z menu)
a dokładnie zmienione:

Og�lny
Zu�17Cycie pasma
Podzia�142 pasma
Monitor sieci
Po�142�105czone urz�105dzenia
Lista po�142�105cze�144

gargoyle 1.5.10.13.1

gdzie szukać przyczyny ?

,

2

Odp: Polskie znaki

W przeglądarce masz wymuszony inny charset niż utf-8?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To samo na innych przeglądarkach i innych komputerach i dotyczy tylko tego routera
na drugim takim samym jest OK )
stało się to po konfiguracji (extroot) i restarcie

,

4

Zobacz co masz w /etc/config/gargoyle.

5

nie zdarzyłem
odłączyłem extroota i wykonałem na nowo
ale bardzo prawdopodobne ze w tym pliku powstał jakiś błąd w czasie instalacji pluginów lub kopiowaniu extroota

Dziękuje i pozdrawiam.

,

6

A jednak nie do końca
jest chyba jakiś błąd w wersji testowej gargoyle 1.5.10.13.1
podczas konfiguracji ( Dynamiczny DNS   lub  Identyfikacja )
menu zostaje podmienione:

fragment pliku /etc/config/gargoyle

option firewall_portforwarding 'Przekierowanie portďFFDw'
    option firewall_connlimits 'Limity poďFFD142ďFFD105czeďFFD144'
    option firewall_qosupload 'QoS (wysyďFFD142anie)'
    option status_overview 'OgďFFDlny'
    option status_bandwidth 'ZuďFFD17Cycie pasma'
    option status_bdist 'PodziaďFFD142 pasma'
    option status_qos 'PodziaďFFD142 QoS'
    option status_hosts 'PoďFFD142ďFFD105czone urzďFFD105dzenia'
    option status_connections 'Lista poďFFD142ďFFD105czeďFFD144'
    option system_access 'DostďFFD119p do routera'
    option system_initd 'UsďFFD142ugi'
    option connection_ping_watchdog 'Monitor poďFFD142ďFFD105czenia'
    option system_languages 'JďFFD119zyki'
    option system_usb_storage 'NoďFFD15Bniki USB'

włącza się inne kodowanie znaków ?

,

7

To nawet nie jest kodowanie. Co robisz ze tak się dzieje?

8

Ja miałem to samo. Kliknij jeszcze raz instalację polskiego języka mimo, iż jest zainstalowany. Mi pomogło.

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

9

To się dzieje po dodaniu usługi w dynamicznym dns w serwisie no-ip.pl
po wciśnięciu "dodaj usługę dns" następuje przeładowanie strony wychodzą krzaczki

więcej nie testuje bo obecnie mam wersje 12

,

10

Potwierdzam, jest problem po dodawania hosta do ddns. Kodowanie się wali. I niestety siedzi to głęboko w trzewiach  i trzeba mechanikę poprawić.

11

Problem z polskimi rozwiązany, będzie dobrze w następnym wydaniu.

12 (edytowany przez build000 2013-10-08 03:46:19)

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6995 - było już przecież o tym pisane, jak to rozwiązać na szybkiego i że istnieje taki problem...Dobra wiadomość to taka, że Cezary zadeklarował w końcu, że się tym zajmie(ął).

Dodać tylko chciałem, że nie widać bwmon w zakładce "System/Usługi" (czyli brak wygodnego operowania tą usługą start/stop/restart).
Na plus należy zaliczyć udaną aktualizację z poprzedniej wersji testowej *13.
Chociaż nie do końca:
- jeżeli mamy zmieniony MAC na WAN po aktualizacji nadal odhaczona jest pozycja (czyli brak przysłowiowego "ptaszka") "Użyj innego adresu MAC", chociaż w miejscu wpisu owego adresu widnieje już nowy adres MAC (nowy w sensie różny niz oryginalny, sprzętowy, który ustawiłem przy poprzedniej wersji gargoyle, czyli przed aktualizacją). Nadal próba dodania ptaszka w tej pozycji by zafiksować zmiany i zachować ów ptaszek nie działa (działa jedynie jak zmienimy MAC na nowo)
- TOR nadal wymaga usunięcia najpierw śladów w postaci plików i katalogów w /etc po poprzedniej konfiguracji, z poprzedniej wersji gargoyle - dopiero potem można zainstalować go z zakładki "System/Dodatki" (pewno wszystkiego nie trzeba kasować i zapewne wystarczy usunąć samo /etc/config/tor - ja usuwam wszystko dla pewności i wygody)

Czyli dokładnie te same błędy co w wersjach z poprzedniej generacji bez wielojęzyczności.
Chwilowo to pierwsze spostrzeżenia z bardziej mnie interesującego nowego (na nowo w nowej generacji gargoyle) aspektu aktualizacji i ogólnie funkcjonalności interfejsu/gui, z których akurat korzystam - o reszcie się nie wypowiem, gdyż nie testowałem wszystkiego...ostatnio zdecydowany brak czasu i/lub nie ze wszystkiego korzystam.

13

Tak, gpkg rzuca się za każdym razem jak znajdzie coś takiego samego jak jest z pakiecie. Wymienione to jest na liście błędów gpkg.

bwmon zdecydowałem się wyrzucić z tej listy, ponieważ i tak się włącza przy najbliższej okazji gdzie coś się dzieje z firewallem.  Wolałem go wyrzucić i odpowiadać ciągle na pytania "czemu jest włączony jak przecież go wyłączyłem".

W przedstawionym linku nie ma nic związanego z tym tematem. Tu nie chodzi o tłumaczenie tylko błąd przy złym traktowaniu utf-8 przekazywanego do skryptu przez post/geta w cgi.

14 (edytowany przez build000 2013-10-08 05:50:00)

Cezary - wykonałem symulację - dodałem nowego usługodawcę ddns i było dokładnie to samo o czym wspominałem w rzeczonym linku, czyli zniknęły polskie ogonki...identycznie przywraca się je przez zmianę języka i powrót za chwilę do PL - czyli jest dokładnie ta sama sytuacja - nie wnikałem co jest przyczyną i jak to wygląda od strony skryptów- skupiłem się na tym co spostrzegłem i jak to przywrócić, co też opisałem w tamtym linku a co jest również obecne w *13.1 (wspomniana symulacja dodania usługodawcy).

15

No dobra, faktycznie w EDIT 1 to jest.

16 (edytowany przez build000 2013-10-08 07:32:02)

Cezary napisał/a:

...
bwmon zdecydowałem się wyrzucić z tej listy, ponieważ i tak się włącza przy najbliższej okazji gdzie coś się dzieje z firewallem.  Wolałem go wyrzucić i odpowiadać ciągle na pytania "czemu jest włączony jak przecież go wyłączyłem".
...

Myślę, że w podstawowym założeniu było chyba, z tego co pamiętam, wygodne zrestartowanie usługi gdy czasem z bliżej nieokreślonych przyczyn potrafi zanikać działanie wskazań w zakładkach "Status/Zużycie pasma" i "Status/Podział pasma", co niestety nadal ma miejsce i obecność tej usługi w zakładce "System/Usługi", ze względu na szybkość i wygodę oraz potrzebę monitoringu, tego co oferują owe zakładki, nadal jest pożądana.

17

Cezary napisał/a:

"... niż odpowiadać" miało być smile

18

Cezary napisał/a:
Cezary napisał/a:

"... niż odpowiadać" miało być smile

Co nadal nie zmienia faktu, że dotychczasowa wygoda i funkcjonalność zakładki "System/Usługi" przez brak możliwości sterowania w ten sposób usługą bwmon, została pomniejszona...
big_smile

19

build000 napisał/a:

- jeżeli mamy zmieniony MAC na WAN po aktualizacji nadal odhaczona jest pozycja (czyli brak przysłowiowego "ptaszka") "Użyj innego adresu MAC", chociaż w miejscu wpisu owego adresu widnieje już nowy adres MAC (nowy w sensie różny niz oryginalny, sprzętowy, który ustawiłem przy poprzedniej wersji gargoyle, czyli przed aktualizacją). Nadal próba dodania ptaszka w tej pozycji by zafiksować zmiany i zachować ów ptaszek nie działa (działa jedynie jak zmienimy MAC na nowo)

Wina zachowania konfigów przy aktualizacji. Gargoyle przy pierwszym uruchomieniu bierze informacje o nazwach interfejsów i ich macadresach, jeżeli masz już je zmienione to traktuje je jako oryginalne urządzenia.

Gargoyle samo w sobie przecież nie ma skąd pobrać info jak wyglądają "te naprawdę oryginalne" macadresy, ściąga je z interfejsów.

20

Kiedyś o tym myślałem - pewno można by to ubrać w kilka linii kodu aby przy aktualizacji gargoyle robiło coś mniej więcej takiego:
1) sczytaj MAC z /etc/config/wireless i zachowaj tymczasowo (np hash na linijkę z MAC adres jak był podany), wykonaj backup pliku
2) zresetuj cały plik aby wyzwolić/wymusić pobieranie oryginalnego MAC
3) porównaj czy są takie same MAC (ten z backupu i ten nowo odkryty - ten sprzętowy) - jeżeli takie same, nic nie rób i zrób pkt. 5 (jak jest co)
4) jeżeli różne zaktualizuj MAC wpisując ten z backupu, zafiksuj ptaszek
5) wpisz inne dane z backupu (jak były)
6) zachowaj plik jako główny i skonfigurowany
I już...gotowe. Czy coś na podobnej zasadzie.
Poza tym dodanie podobnego konfiguratora jak do MAC na WAN w gui dla MAC dla WIFI i LAN - może by to jakoś jeszcze bardziej uprościło całość i sprawiło wszystko łatwiejszym do wprowadzenia, i.t.d.
Taki pomysł tylko - pewno od strony skryptu nie aż takie wielkie wyzwanie i łatwo to wkomponować w całość.
Za to b. przydatna dodatkowa funkcjonalność...ba...nawet można by to tym pluginem od crona nawet sterować, by działo się okresowo i/lub w oparciu o jakieś inne zmienne, jak coś nam do bańki wpadnie/będzie taka potrzeba z innych względów.