Temat: Polskie znaki
Zmienione polskie znaki z menu (tylko z menu)
a dokładnie zmienione:
Og�lny
Zu�17Cycie pasma
Podzia�142 pasma
Monitor sieci
Po�142�105czone urz�105dzenia
Lista po�142�105cze�144
gargoyle 1.5.10.13.1
gdzie szukać przyczyny ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Polskie znaki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Zmienione polskie znaki z menu (tylko z menu)
a dokładnie zmienione:
Og�lny
Zu�17Cycie pasma
Podzia�142 pasma
Monitor sieci
Po�142�105czone urz�105dzenia
Lista po�142�105cze�144
gargoyle 1.5.10.13.1
gdzie szukać przyczyny ?
W przeglądarce masz wymuszony inny charset niż utf-8?
To samo na innych przeglądarkach i innych komputerach i dotyczy tylko tego routera
na drugim takim samym jest OK )
stało się to po konfiguracji (extroot) i restarcie
Zobacz co masz w /etc/config/gargoyle.
nie zdarzyłem
odłączyłem extroota i wykonałem na nowo
ale bardzo prawdopodobne ze w tym pliku powstał jakiś błąd w czasie instalacji pluginów lub kopiowaniu extroota
Dziękuje i pozdrawiam.
A jednak nie do końca
jest chyba jakiś błąd w wersji testowej gargoyle 1.5.10.13.1
podczas konfiguracji ( Dynamiczny DNS lub Identyfikacja )
menu zostaje podmienione:
fragment pliku /etc/config/gargoyle
option firewall_portforwarding 'Przekierowanie portďFFDw'
option firewall_connlimits 'Limity poďFFD142ďFFD105czeďFFD144'
option firewall_qosupload 'QoS (wysyďFFD142anie)'
option status_overview 'OgďFFDlny'
option status_bandwidth 'ZuďFFD17Cycie pasma'
option status_bdist 'PodziaďFFD142 pasma'
option status_qos 'PodziaďFFD142 QoS'
option status_hosts 'PoďFFD142ďFFD105czone urzďFFD105dzenia'
option status_connections 'Lista poďFFD142ďFFD105czeďFFD144'
option system_access 'DostďFFD119p do routera'
option system_initd 'UsďFFD142ugi'
option connection_ping_watchdog 'Monitor poďFFD142ďFFD105czenia'
option system_languages 'JďFFD119zyki'
option system_usb_storage 'NoďFFD15Bniki USB'włącza się inne kodowanie znaków ?
To nawet nie jest kodowanie. Co robisz ze tak się dzieje?
Ja miałem to samo. Kliknij jeszcze raz instalację polskiego języka mimo, iż jest zainstalowany. Mi pomogło.
To się dzieje po dodaniu usługi w dynamicznym dns w serwisie no-ip.pl
po wciśnięciu "dodaj usługę dns" następuje przeładowanie strony wychodzą krzaczki
więcej nie testuje bo obecnie mam wersje 12
Potwierdzam, jest problem po dodawania hosta do ddns. Kodowanie się wali. I niestety siedzi to głęboko w trzewiach i trzeba mechanikę poprawić.
Problem z polskimi rozwiązany, będzie dobrze w następnym wydaniu.
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=6995 - było już przecież o tym pisane, jak to rozwiązać na szybkiego i że istnieje taki problem...Dobra wiadomość to taka, że Cezary zadeklarował w końcu, że się tym zajmie(ął).
Dodać tylko chciałem, że nie widać bwmon w zakładce "System/Usługi" (czyli brak wygodnego operowania tą usługą start/stop/restart).
Na plus należy zaliczyć udaną aktualizację z poprzedniej wersji testowej *13.
Chociaż nie do końca:
- jeżeli mamy zmieniony MAC na WAN po aktualizacji nadal odhaczona jest pozycja (czyli brak przysłowiowego "ptaszka") "Użyj innego adresu MAC", chociaż w miejscu wpisu owego adresu widnieje już nowy adres MAC (nowy w sensie różny niz oryginalny, sprzętowy, który ustawiłem przy poprzedniej wersji gargoyle, czyli przed aktualizacją). Nadal próba dodania ptaszka w tej pozycji by zafiksować zmiany i zachować ów ptaszek nie działa (działa jedynie jak zmienimy MAC na nowo)
- TOR nadal wymaga usunięcia najpierw śladów w postaci plików i katalogów w /etc po poprzedniej konfiguracji, z poprzedniej wersji gargoyle - dopiero potem można zainstalować go z zakładki "System/Dodatki" (pewno wszystkiego nie trzeba kasować i zapewne wystarczy usunąć samo /etc/config/tor - ja usuwam wszystko dla pewności i wygody)
Czyli dokładnie te same błędy co w wersjach z poprzedniej generacji bez wielojęzyczności.
Chwilowo to pierwsze spostrzeżenia z bardziej mnie interesującego nowego (na nowo w nowej generacji gargoyle) aspektu aktualizacji i ogólnie funkcjonalności interfejsu/gui, z których akurat korzystam - o reszcie się nie wypowiem, gdyż nie testowałem wszystkiego...ostatnio zdecydowany brak czasu i/lub nie ze wszystkiego korzystam.
Tak, gpkg rzuca się za każdym razem jak znajdzie coś takiego samego jak jest z pakiecie. Wymienione to jest na liście błędów gpkg.
bwmon zdecydowałem się wyrzucić z tej listy, ponieważ i tak się włącza przy najbliższej okazji gdzie coś się dzieje z firewallem. Wolałem go wyrzucić i odpowiadać ciągle na pytania "czemu jest włączony jak przecież go wyłączyłem".
W przedstawionym linku nie ma nic związanego z tym tematem. Tu nie chodzi o tłumaczenie tylko błąd przy złym traktowaniu utf-8 przekazywanego do skryptu przez post/geta w cgi.
Cezary - wykonałem symulację - dodałem nowego usługodawcę ddns i było dokładnie to samo o czym wspominałem w rzeczonym linku, czyli zniknęły polskie ogonki...identycznie przywraca się je przez zmianę języka i powrót za chwilę do PL - czyli jest dokładnie ta sama sytuacja - nie wnikałem co jest przyczyną i jak to wygląda od strony skryptów- skupiłem się na tym co spostrzegłem i jak to przywrócić, co też opisałem w tamtym linku a co jest również obecne w *13.1 (wspomniana symulacja dodania usługodawcy).
No dobra, faktycznie w EDIT 1 to jest.
...
bwmon zdecydowałem się wyrzucić z tej listy, ponieważ i tak się włącza przy najbliższej okazji gdzie coś się dzieje z firewallem. Wolałem go wyrzucić i odpowiadać ciągle na pytania "czemu jest włączony jak przecież go wyłączyłem".
...
Myślę, że w podstawowym założeniu było chyba, z tego co pamiętam, wygodne zrestartowanie usługi gdy czasem z bliżej nieokreślonych przyczyn potrafi zanikać działanie wskazań w zakładkach "Status/Zużycie pasma" i "Status/Podział pasma", co niestety nadal ma miejsce i obecność tej usługi w zakładce "System/Usługi", ze względu na szybkość i wygodę oraz potrzebę monitoringu, tego co oferują owe zakładki, nadal jest pożądana.
"... niż odpowiadać" miało być ![]()
Cezary napisał/a:bwmon zdecydowałem się wyrzucić z tej listy, ponieważ i tak się włącza przy najbliższej okazji gdzie coś się dzieje z firewallem. Wolałem go wyrzucić i odpowiadać ciągle na pytania "czemu jest włączony jak przecież go wyłączyłem".
"... niż odpowiadać" miało być
Co nadal nie zmienia faktu, że dotychczasowa wygoda i funkcjonalność zakładki "System/Usługi" przez brak możliwości sterowania w ten sposób usługą bwmon, została pomniejszona...![]()
- jeżeli mamy zmieniony MAC na WAN po aktualizacji nadal odhaczona jest pozycja (czyli brak przysłowiowego "ptaszka") "Użyj innego adresu MAC", chociaż w miejscu wpisu owego adresu widnieje już nowy adres MAC (nowy w sensie różny niz oryginalny, sprzętowy, który ustawiłem przy poprzedniej wersji gargoyle, czyli przed aktualizacją). Nadal próba dodania ptaszka w tej pozycji by zafiksować zmiany i zachować ów ptaszek nie działa (działa jedynie jak zmienimy MAC na nowo)
Wina zachowania konfigów przy aktualizacji. Gargoyle przy pierwszym uruchomieniu bierze informacje o nazwach interfejsów i ich macadresach, jeżeli masz już je zmienione to traktuje je jako oryginalne urządzenia.
Gargoyle samo w sobie przecież nie ma skąd pobrać info jak wyglądają "te naprawdę oryginalne" macadresy, ściąga je z interfejsów.
Kiedyś o tym myślałem - pewno można by to ubrać w kilka linii kodu aby przy aktualizacji gargoyle robiło coś mniej więcej takiego:
1) sczytaj MAC z /etc/config/wireless i zachowaj tymczasowo (np hash na linijkę z MAC adres jak był podany), wykonaj backup pliku
2) zresetuj cały plik aby wyzwolić/wymusić pobieranie oryginalnego MAC
3) porównaj czy są takie same MAC (ten z backupu i ten nowo odkryty - ten sprzętowy) - jeżeli takie same, nic nie rób i zrób pkt. 5 (jak jest co)
4) jeżeli różne zaktualizuj MAC wpisując ten z backupu, zafiksuj ptaszek
5) wpisz inne dane z backupu (jak były)
6) zachowaj plik jako główny i skonfigurowany
I już...gotowe. Czy coś na podobnej zasadzie.
Poza tym dodanie podobnego konfiguratora jak do MAC na WAN w gui dla MAC dla WIFI i LAN - może by to jakoś jeszcze bardziej uprościło całość i sprawiło wszystko łatwiejszym do wprowadzenia, i.t.d.
Taki pomysł tylko - pewno od strony skryptu nie aż takie wielkie wyzwanie i łatwo to wkomponować w całość.
Za to b. przydatna dodatkowa funkcjonalność...ba...nawet można by to tym pluginem od crona nawet sterować, by działo się okresowo i/lub w oparciu o jakieś inne zmienne, jak coś nam do bańki wpadnie/będzie taka potrzeba z innych względów.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Polskie znaki
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc