1

Temat: Jak to zorganizować ?

Witam kolegów.
  Moze taki temat już jest na forum lecz nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż muszę do routera TPlink 1043 z wgranym gargoyle via USB podpiąć serwerek- urządzonko - coś w rodzaju monitoringu działajacego w ten sposób że 4 kamery łączą się z tym "serwerkiem " bezprzewodowo po 2,4 Ghz.
Ma ono wyjście analogowe AV i ma wyjście USB do połaczenia z komputerem. Jest płytka z programem przez który mozemy w komputerze oglądać te obrazy z kamer. To w lokalu. A ja chcę zdalnie - przez internet.
Pomyślałem żeby zamiast do kompa podpiąć to do portu USB routera a'la serwer plików. Wtedy taki router byłby widziany w sieci i łacząc się z nim można by podglądać zdalnie posesję.
Wiem ze to rozwiązanie połowiczne n nie profesjonalne bo powinno być przez rejestrator itp.
Lecz stoję przed faktem dokonanym , sprzęt juz kupiony i trzeba to jakoś zorganizować.
Proszę o podpowiedz.

pozdr

Jolek

2

Odp: Jak to zorganizować ?

To coś zapewne jest zwykłą kartą tv na usb. Więc jeżeli nie znajdziesz sterowników pod nią dla routera to nic z tego. Ew możesz spróbować skorzystać z usbip, ale pod windows nie wiem z jakim skutkiem to zadziała dla takiego urządzenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To mozliwe. Dołączony program jest pod Windę.
Hmm... a na oryginalnym sofcie routera jak myslisz - nie widać by było ?

4

O oryginalnym sofcie to już na dzień dobry możesz zapomnieć.

5

Jaki to może być sterownik ...
ten który podałeś to gdzie gdzie go znajdę i pod co konkretnie został on napisany?

6

Odczytaj vid/pid i szukaj w googlach co to w ogóle jest i czy są linuksowe sterowniki.

7

Cezary napisał/a:

Odczytaj vid/pid i szukaj w googlach co to w ogóle jest i czy są linuksowe sterowniki.

Kurdę az taki kumaty to ja nie jestem.
Gdzie mam odczytać te pidy ?

8

W windows we właściwościach sterownika/urządzenia.

9

Windows widzi to jako urzadzenia do obrazowania
Digital wireless camera

Są dwa sterowniki

dwcamx.sys
ksthunk.sys

To wygląda jak kamera cyfrowa , nie ma podanych zadnych pidów

10

Nigdy nie używałeś windowsa? Wejdź do panelu sterowania, menadzera urządzeń, znadź to urządzenie, kliknij właściwości i tam gdzieś w pomiędzy stertą opcji będzie identyfikator urządzenia na magistrali usb.

11 (edytowany przez Jolaos 2013-10-04 20:36:43)

Cezary napisał/a:

Nigdy nie używałeś windowsa? Wejdź do panelu sterowania, menadzera urządzeń, znadź to urządzenie, kliknij właściwości i tam gdzieś w pomiędzy stertą opcji będzie identyfikator urządzenia na magistrali usb.

Tak własnie zrobiłem. Ale na magistarli USB go nie widać - co dziwne a jest własnie jako urzadzenia do obrazowania.
A z innej strony ...
Gdybym zamiast routera użył terminal np Wyse 50VL / cos koło tego/ to one mają okrojoną ale funkcjonującą Windę.
To jak myslisz Cezary - z tego punktu widzenia poszło by to w internet?

---------------
edit

postanowiłem zastosować videoserwer , dość drogi wynalazek ale nie będzie /prawdopodobnie/ kłopotów w przyszłości.