1

Temat: Połączenie Modem Adsl + Router - brak internetu

Witam wszystkich forumowiczów.
Na wstępie wielkie dzięki dla wszystkich, którzy przyczynili się do powstania solidnego polskiego support'u. Bez waszej aktywności 1-wsza instalacja i konfiguracja openwrt nie byłaby dla mnie z pewnością tak bezproblemowa.

Przy instalacji i konfiguracji Openwrt nie miałem najmniejszych problemów. Wszystko ustawiłem i sprawdziłem indywidualnie od wan'u,wifi, czy nawet przekierowaniu portów, tak by po podpięciu wszystkich kabli sieć i internet działała z automatu. Tak się jednak nie stało.

Poniżej najważniejsze informacje i wykonane czynności, żeby naświetlić wam problem.

1. Provider - ADSL Netia (TP BSA)

2. Modem - Netgear DG834Gv3 Firmware od DGTeam (V4.01.40 - DGTeam Rev. 0849),
adres IP 192.168.0.1,
Tryb pracy - Modem (Modem only),
router, wifi i.t.p. wyłączone.
Ustawienia ADSL właściwe dla Neo (VC-BASED, VPI - 0, VCI - 35, DSL Mode - Auto).
W zakładce "Modem Status" komunikat - connected, a prędkości synchronizacji down/up prawidłowe dla mojej opcji. Dodatkowo dioda połączenia z ATM zielona stała, czyli połączenie nawiązane ale nie są przesyłane dane (nie miga).

3. Router - Tp-Link TL-WDR3600 (1.5.10.12 (r37768), by obsy) - IP 192.168.1.1
W konfiguracji WAN wszystko ustawiłem tak jak powinno być:
Połączenie PPPoE,
Nazwa użytkownika/hasło (od operatora),
Tryb pracy - Podtrzymuj połączenie
Pozostałe opcje (liczba ping, czas ping, mac, mtu) - pozostawiłem wartości domyślne.
Jeden z portów switch'a modemu połączyłem z WAN'em Tp-Linka, jednak w statusie połączenia wszystkie pozycje dotyczące WAN pozostały (-), nie licząc DNS'ów Google.

W związku z tym, że modem nawiązał połączenie z centralą (synchronizacja prawidłowa), czyli zrobił wszystko co powinien. Wydaje mi się, że problem tkwi w Tp-Link'u, może trzeba coś jeszcze zrobić co pominąłem (dograć jakiś plugin/aktualizację?). Oczywiście nazwa użytkownika i hasło sprawdzane kilkakrotnie i wpisywane ręcznie z zachowaniem wielkości znaków więc tu nie ma mowy o problemie.

Z góry dzięki za każdą pomoc.
Pzdr.

2

Odp: Połączenie Modem Adsl + Router - brak internetu

Czy ten tryb modemu to bridge czy coś innego? Przestaw zwykłe dhcp i zobacz czy pobierze dane z modemu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary dzięki za odpowiedź i przepraszam za brak reakcji zainteresowanego, ale trafił się niespodziewany wyjazd w pracy smile
Tak, jak najbardziej. Opcja "modem only" to klasyczny most z danymi wpisywanymi przez pppoe w routerze głównym. W przypadku gdy urządzenie ustawiłem w klasycznym trybie pracy wszystko chodziło, ale dane były bezpośrednio podawane do routera. Jednak nie chciałbym takiego rozwiązania, jest trochę niewygodne, podwójny nat i.t.p.

Pozdrawiam

4

Podłącz i sprawdź co jest w logach.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Problem polega na tym, że w Netii na łączu TP (dobrze doczytałem?) jest PPPoA a nie PPPoE, co trochę komplikuje sprawę.

Można skonfigurować modem tak, by przekazywał IP do routera (niektóre mają tę opcję), albo wykonać most PPtP (jeśli umożliwia to modem).

Ja mam w domu modem Speedtouch 516 i on właśnie umożliwia zrobienie tego tym drugim sposobem. Do niedawna działało z Netią, teraz z Neostradą (na łączu TP).