1 (edytowany przez roblad 2013-09-24 14:53:50)

Temat: Nowa wersja x.x.x13 - gargoyle wielojezyczna

Czesc,

mam pytanie co do parametrow w budowaniu obrazu, jakie wartosci moze przyjmowac zmienna "$(TRANSLATION)"

Pozdrawiam,

Cezary, podczas kompilacji obrazu ujawnil mi sie taki error podczas 1 sekwencji budowania package-prepare

raise Error, errors
shutil.Error: [('./package/plugin-gargoyle-3ginfo/files/usr/share/3ginfo/msg.dat.automat', './package-prepare/plugin-gargoyle-3ginfo/files/usr/share/3ginfo/msg.dat.automat', "[Errno 2] No such file or directory: './package/plugin-gargoyle-3ginfo/files/usr/share/3ginfo/msg.dat.automat'")]

2

Odp: Nowa wersja x.x.x13 - gargoyle wielojezyczna

Wyczyść sobie źródła najpierw i pobierz jeszcze raz.

localize lub internationalize. Kurcze, zawsze się zastanawiam czemu po prostu nie zajrzycie do źródeł zanim zadacie takie pytanie. Przecież to skrypt jest zwykły.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez build000 2013-09-25 02:11:33)

Nie chcąc zakładać specjalnie nowego tematu zapytam tylko - jeżeli mam obecnie wersję ****12 to co do instalacji najnowszej wersji testowej lepiej jak rozumiem zastosować "czystą instalację" bez zachowania zmian ? W ogóle uda się aktualizacja z zachowaniem zmian czy nie ?

EDIT 1:
Jednak postanowiłem nie ryzykować - zainstalowałem bez zachowania zmian. Instalacja powiodła się (WNDR3800).

Pierwsze wrażenia:
Niestety - tłumaczenie paska bocznego/linki do podstron (tekst w polach strony jest ok.) posypało się pod katem kodowania po włączeniu usługi ddns - typowe krzaki na polskich ogonkach...kolejne testy za dnia (być może zniweluje ten problem restart...zobaczymy...)

ROZWIĄZANIE: wystarczy przełączyć do języka EN i za chwilę z powrotem do PL

EDIT 2:
Próba instalacji czegokolwiek za każdym razem kończy się podobnym schematem instalacji (logi):

root@rejonwalki:~# opkg install nano
gunzip: error inflating
Preparing to install the following packages, which will require 147359 bytes:
    nano, libncurses, terminfo

Preparing to install package terminfo...
    Downloading...
ERROR: MD5Sum mismatch for terminfo package
       Expected:   5b614a3aa5e1f634019caa6e259cef07
       Downloaded: d41d8cd98f00b204e9800998ecf8427e

An error occurred during Installation, removing partially installed packages.
Removing package nano...
Finished removing nano.

Removing package libncurses...
Finished removing libncurses.

Removing package terminfo...
Finished removing terminfo.

Finished removing partially installed packages.

opkg update raz działa raz nie na/dla niektórych repo (losowo - być może to coś z moim internetem ale nie sądzę...pięć minut wcześniej wszystko śmigało szybko i pewnie)
generalnie odczuwam zwolnienie internetu - nie znalazłem jeszcze przyczyny - strona eko.one.pl wczytywała się b. długo (przed aktualizacją chwilę)

4

gpkg jest rozgrzebane przez Eryka (poprawia znów) i też się spotkałem z takim błędem.

Na czysto powinieneś wgrać.

5

Cezary napisał/a:

gpkg jest rozgrzebane przez Eryka (poprawia znów) i też się spotkałem z takim błędem.

Na czysto powinieneś wgrać.

Mialem dokladnie to samo - 1 jedno repo 1 2 repo - a co do propozycji build000 - to tez po czasie do tego doszedlem, a dodatkowo zastanawialem sie dlaczego mi podlinkowalo do 3ginfo ten plik z plugina, po wgraniu pliku do plugina i opcji jak wspomniales wszystko smiga ok - nie tlumaczy sie dobrze DLNA plugin, 1 jest angielski 1 polski - nie wiem od czego to zalezy bo losowo to dziala

PS

Cezary czy mozesz do repo dodac patchyka

NDIS
Huawei E3131-s2 (nie high link) - kmod-usb-net-ncm

w standardowym usb.mk - nie ma wpisu i nie mozna go wybrac przy kompilacji

--- a/package/kernel/modules/usb.mk
+++ b/package/kernel/modules/usb.mk
@@ -771,7 +771,20 @@ endef

$(eval $(call KernelPackage,usb-net-rndis))

+
+define KernelPackage/usb-net-cdc-ncm
+  TITLE:=Support for CDC NCM connections
+  KCONFIG:=CONFIG_USB_NET_CDC_NCM
+  FILES:= $(LINUX_DIR)/drivers/$(USBNET_DIR)/cdc_ncm.ko
+  AUTOLOAD:=$(call AutoLoad,61,cdc_ncm)
+  $(call AddDepends/usb-net)
+endef
+
+define KernelPackage/usb-net-cdc-ncm/description
+ Kernel support for CDC NCM connections
+endef
+
+ $(eval $(call KernelPackage,usb-net-cdc-ncm))
+
define KernelPackage/usb-net-sierrawireless
   TITLE:=Support for Sierra Wireless devices
   KCONFIG:=CONFIG_USB_SIERRA_NET

6

Dlna w ogóle nie jest przetłumaczony smile, w sensie nie obsługuje wielojęzykowości.

E3131 nie działa z NCM - w sensie nie można nawiązać połączenia po ndisie, mimo że sterownik go obsługuje.

7

Czyli,

A tego nie sprawdzalem, modemowo pieknie sie laczy, a z NDISem nie chcialo mi sie bawic, ale sterownik zobaczylem ze go widzi.

PS.

co do 13 to zauawazylem tez, ze jak sie uci default dla USB reset zrobi to tez sie nie dodaje automatycznie pomimo skryptu i wpisu w Makefile - poprostu w menu sie nie dodaje automatycznie.