Temat: ssh dziwnie się zachowuje.

Problem polega na tym że kiedy chcę wywołać polecenie na serwerze np:

root@Gargoyle:~$ ssh -i /etc/dropbear/key.priv 192.168.3.102 /dodatki/sconoff.sh
/dodatki/sconoff.sh: line 15: gpio: command not found
/dodatki/sconoff.sh: line 18: gpio: command not found
/dodatki/sconoff.sh: line 18: gpio: command not found
root@Gargoyle:~$
root@Gargoyle:~$ ssh -i /etc/dropbear/key.priv 192.168.3.102

The programs included with the Debian GNU/Linux system are free software;
the exact distribution terms for each program are described in the
individual files in /usr/share/doc/*/copyright.

Debian GNU/Linux comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY, to the extent
permitted by applicable law.
root@raspbmc:~# /dodatki/sconoff.sh
root@raspbmc:~#

ale jak widać po zalogowaniu na serwer i uruchomienie w/w pakietu bezpośrednio z serwera działa,

Nie wiem gdzie szukać przyczyny gdyż wcześnie nie było problemu ??

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

2

Odp: ssh dziwnie się zachowuje.

Witam,
Zgaduję: jak się logujesz przez ssh to wykonywane są skrypty startowe shell'a które między innymi ustatwiają ścieżkę do komendy gpio. Jak zdalnie wywołujesz skrypt, to jest uruchamiany "goły" skrypt, który nie wie gdzie leży gpio.

Pozdrawiam

3

Ok tylko wczesniej tak samo robiłem na innym systemie i działało chodzi mi o system na serwerze, poprzednio był xbian gdzie po zainstalowaniu go na świeżo nic nie zmieniałem a skrypt zdalnie się uruchamiał, teraz jest raspbmc i się czepia, oba opierają sie o jądro raspbian'a więc tym bardziej nie rozumiem co jest powodem tego.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

4

Ok problem rozwiązany.

Wina nie była po stronie ssh lecz sposobu instalacji WiringPi.
w katalogu
/usr/bin/ nie było "gpio" lecz zainstalowało się w /usr/local/bin/ i wystarczyło skopiować do poprawnej lokalizacji.

Co dziwne wcześniej przeprowadzana tak samo instalacja na xbian'ie wykonywała się poprawnie