Temat: pakiet vsftpd

Witam!   Ostatnio  przeczytałem :       Uwaga: w Gargoyle pakiet vsftpd ma zmodyfikowane skrypty i przeznaczony jest do konfiguracji przy pomocy interfejsu graficznego

Chciałbym zapytać jak tego dokonać?  Bo przy wielu próbach niema efektu.tzn serwer nie działa.

Pozdrawiam serdecznie.

2

Odp: pakiet vsftpd

Tzn co? Skonfigurować? Przez gui, klikając w zakładce nośniki USB. Nic ręcznie nie robisz.

Ręcznie? Wywalić ten vsftpd który jest zainstalowany i zainstalować go z repozytorium OpenWrt (nie gargoyle). Lub napisać własny plik konfiguracyjny i wywołać go podając jako parametr vsftpd - należy wtedy zignorować (usnąć, nie użwać) skrypt startowy vsftpd w /etc/init.d

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A zatem jaka jest funkcjoność zakładki USB Gargulcu tylko samba skoro na początku zakładki jest dostęp z WAN? Trochę to mylące

4

Dostęp do FTP z WAN. Nic innego tam nie pisze i dokładnie to znaczy. Nie samba, nie nfs, tylko ftp.

5

Skoro można z GUI wyklikać Sambę to dlaczego nie można vsftpd, jak

było wcześniej?

To chyba logiczne pytanie? A skoro nie można, to po co umieszczać

go w nowych obrazach Gargulca Czytałem kilka postów na temat

powrotu do starszych wersji!  sic!! Ja sobie poradziłem, ale myślę w

dalszym ciągu,że forma przerasta treść.

Wnioski: w Nowych wersjach Gargulca nie powinny pojawiać się

funkcje, których ustawienie z poziomu przeglądarki jest nie możliwe.

Lepiej ich nie umieszczać wcale.

Pozdrawiam

6

O czym w ogóle piszesz? Przecież właśnie w gui, obok samby wykilkanej jak pisałeś, masz też do wyklikania ftp.

7

To ciekawe dlaczego ludzie wracają do wcześniejszych wersji i jest tyle

postów o problemach z vsftpd w konfiguracji z poziomu GUI?

8

Ja nie znam takich ludzi.

Pisałeś że nie możesz wyklikać ftpa. Znalazłeś już to czy szukasz jeszcze?

9

Z poziomu GUI nie

10

No proszę. Zakładkę "Nośniki FTP" właśnie sobie zobacz.

11

Nośniki FTP czu USB?

12

Sorry, "Nośniki USB" oczywiście.

13

No i jestem

zrobiłem  /dev/sdb2/xxx

zapis idczyt i dalej lipa

oczywiśie stop isługi i ponowny start

14

Wg Opisu Samba cały czas działa

15

Co zrobiłeś? /dev/sdb2 jest urządzeniem blokowym nie katalogiem gdzie możesz cokolwiek zrobić.

16

sdb2 jest dyskiem na którym mam działające filmy (dlna} oraz inne oprogramowanie  wczśniej nie było z GUI żadnych problemów z ftp!
Jest tam także poprawnie działający swap. Co to znaczy "blokowanym"?

17

/dev/sdb2 jest dyskiem. Ale to nie jest katalog! On jest zamontowany np. w /tmp/usb_mount/dev_sdb2. I dopiero tam masz pliki. To całkiem dwie różne sprawy.

18

No dobrze , ale co się zmieniło z punktu widzenia funkcjonowania samby
konfigurowanej z GUI ? NIC! I dopiero od kilku wersji Gargulca jest problem z ftpem ? Chodzi mi o to, że skoro do tej pory można było wszystko wyklikać z GUI co było tam dostępne to od następnej wersji Gargulca ftp nie powinien być wcale widoczny!!  Zgadzasz się z tym Cezary? Jeżeli trzeba dokonywać rozwiązań z palca to te elementy nie mogą z natury rzeczy znajdować się w GUI!  Czy moje rozumowanie jest logiczne?  Na prawdę bez urazy   Może ktoś jeszcze w tej sprawie zajmie stanowisko?  Co do ludzi nie mających problemu z ftp w nowszych wydaniach gargulca to polecam uważnie przeglądnąć forum.

Serdecznie pozdrawiam

19

Nic nie trzeba z palca robić. Za  gorsz nie rozumiem o czym ty w ogóle piszesz. Cały czas przyczepiłeś się tego ftp - no jest w gui, trzeba kliknąć, zapisać, działa. I jak od kilkunastu wersji.

20

Cezary napisał/a:

Ja nie znam takich ludzi.

Pisałeś że nie możesz wyklikać ftpa. Znalazłeś już to czy szukasz jeszcze?

nie znalazłem

21

A cifs znalazłeś? Obok jest ftp. I nfs. Zrób screenshota to Ci kółeczkiem zaznaczę gdzie to jest.

22

Wysłałeś mi screenshot. Masz po środku ekranu, FTP dużymi literami napisane.

https://lh3.googleusercontent.com/-5wDrLO4YgW4/Uj1UAumEjmI/AAAAAAAABjQ/kPD35xKfgKc/w929-h697-no/capture1.jpg

23

Witam!

Dzięki za wskazówki,ale one nic nowego nie wnoszą. Cały czas tak to wyglądało i nic się nie zmieniło! Od dawna tak ustawiam i zawsze działał, a teraz nie startuje tylko ftp. Proszę, nie traktuj mnie jak ignoranta, bo chyba nie o to ci chodzi . Chciałbym usłyszeć jakiś głos, kogoś któremu rusza ftp po konfiguracji w GUI, jak w opisie. Być może mój tl 4300 jest uwalony i nie startuje ftp. Tego też nie wykluczam.

Pozdrawiam

24

Nie masz dodanych żadnych użytkowników i dostęp anonimowy do FTP wyłączony... to w jaki sposób chcesz korzystać z FTP?

25

To był widok poglądowy !!!

Powiedz czy jak wprowadzisz użytkowników i poprawnie ustawisz w GUI i tylko wGUI to wszystko działa? I na jakim routerze. Może mam problem ze sprzętem? Szukam przyczyny.

Pozdrawiam