1

Temat: mr3420 - instalacja przez bootloader

Czy opis wgrywania obrazu przez bootloader jest aktualny dla każdej wersji tego routera czy tylko pierwszej dostępnej w sklepach (v1.1?)? Jeśli chodzi o openwrt to wgrywam obraz factory a dla obrazu od tp-linka mogę wgrać ten z ich strony?

2

Odp: mr3420 - instalacja przez bootloader

Do v1 się zgadza, możesz wgrywać wg mojego opisu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie to bedzie v2.2 wg. naklejki z płytki routera. Myślisz, że mogę spróbować. Mogę ewentualnie zniszczyć bootloader przy takich adresach pamięci?

4

Pisałeś że 1.1 smile. Dla 2.2 jest tak samo.

5

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2707

6

Dzięki, udało się. Wydaje mi się, że problem z wątku który przytoczył pepe2k polegał na tym, że kabel ethernetowy ma być wpięty pod lan a nie wan. Jak miałem wpięty pod wan to dostawałem wspomniane "T T T..." a po przepięciu pod lan ruszyło z kopyta.

7

Bo masz v1. W v2 są inaczej interfejsy, choć ubootowi to raczej nie sprawia różnicy.

8

W stopce mam v1 i to jest mój router ale właśnie przywracałem v2.

9

zigi napisał/a:

Dzięki, udało się. Wydaje mi się, że problem z wątku który przytoczył pepe2k polegał na tym, że kabel ethernetowy ma być wpięty pod lan a nie wan. Jak miałem wpięty pod wan to dostawałem wspomniane "T T T..." a po przepięciu pod lan ruszyło z kopyta.

Są wersje tego routera, które słuchają tylko na WAN i są też takie, które słuchają tylko na LAN i to w dodatku nie na wszystkich portach. A wynika to wyłącznie z tego, którą wersję bootloadera router posiada, a producent aktualizuje czasami przy okazji firmware i to.

10

Btw: pepe, widzę, że zmieniony przez ciebie u-boot można wgrywać do mr3220. Czy będzie pasował też do 3420?

11

zigi napisał/a:

Btw: pepe, widzę, że zmieniony przez ciebie u-boot można wgrywać do mr3220. Czy będzie pasował też do 3420?

Dla v1 na pewno nie, dla v2 wersja jest w przygotowaniu.

12

A czy możliwe byłoby "sklejenie" kodu zmodyfikowanego u-boota z obrazem np. Cezarego i zaprogramowanie takim obrazem flashu routera z poziomu stockowego oprogramowania (ztcw to firmware umożliwia zapisywanie flashu w obszarze gdzie znajduje się u-boot)?

13

zigi napisał/a:

A czy możliwe byłoby "sklejenie" kodu zmodyfikowanego u-boota z obrazem np. Cezarego i zaprogramowanie takim obrazem flashu routera z poziomu stockowego oprogramowania (ztcw to firmware umożliwia zapisywanie flashu w obszarze gdzie znajduje się u-boot)?

Teoretycznie tak, bo przecież czasami producent publikuje aktualizacje, które zawierają w jednym obrazie właśnie U-Boot + firmware, z odpowiednimi nagłówkami. Ja w praktyce nigdy tego nie sprawdzałem, ale może Cezary coś podpowie.

14

pepe2k napisał/a:

Jest jakaś różnica w mapie pamięci, która uniemożliwia zastosowanie tego przygotowywanego u-boota w tej wersji routera?

15

zigi napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jest jakaś różnica w mapie pamięci, która uniemożliwia zastosowanie tego przygotowywanego u-boota w tej wersji routera?

Ee... nie, nie, nie. To nie jest tego typu problem. To są zupełnie inne urządzenia. Zastosowany CPU/SoC jest inny.

16

Ok, już widzę o co chodzi. Na twoim blogu widziałem, że ktoś chciał ci wysłać router z ukł. AR7241. Czy będzie modyfikacja dla tych routerów?

17

Chciał, ale nie wysłał.
Na razie nie planuję, skupiam się na nowych platformach AR9344/AR9341.

18 (edytowany przez maly23 2013-08-12 14:39:56)

Panowie, mam pytanie - uzywalem softu eko.one.pl OpenWrt na  TP-LINK TL-MR3420 v1 - wyglądajacym tak:
http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=245

Obecnie nie ma ich w sprzedazy - czy na nastepcy  TP-LINK TL-MR3420 v2:
http://www.morele.net/router-tp-link-tl-mr3420-362569/

to oprogramowanie działa na bezproblemowo? Wolę spytac zanim kupię ten ruter..
Czy coś trzeba modyfikować w konfiguracji z MR3420 v1 ?

pozdrawiam

19

Możesz kupić v2, nie ma obecnie z nim żadnych problemów.

20

Panowie,

w wersji v2 rutera utknąłem z powodu braku miejsca we Flashu na instalację potrzebnych pakietów ( około 12 ).
Może rozwiązaniem będzie dołożenie do modemów karty pamięci ?

W starych routerach (3420v1) pozostawało wolne 32% Flash, przy tych 12 pakietach zainstalowanych..

Co moze pomóc?

pozdrawiam

21

Na której wersji softu? Na v1 pozostaje jeszcze mniej niż na v2. Extroota zawsze możesz zrobić na karcie pamięci w modemie, mając na uwadze potrzebę jego wcześniejszego przełączenia. Wszystko znajdziesz na... eko.one.pl

22

Witam,

Mam problem z podłaczeniem tego rutera (MR 3420v2.2) z modemem  Huawei E3131 HSPA+

Urządzenie ma w openWRT identyfikację : 12d1:14fe ( widzi tylko usb-storage )

W Windows dla modemu oczytuję : 12d1:1506

Próbowałem wykorzystać usb_modeswitch - bez efektu.

(kmod-usb-serial-option - zainstalowane)

Co moze byc przyczyną?

23

Pokaż wynik polecenia

cat /proc/bus/usb/devices