1

Temat: Reset połączenia wan w przypadku braku odpowiedzi

Hej,

od dłuższego czasu mam 2 routery na openwrt (główny i repeater) w sieci zasilanej jedynie z 3G. Problem jest taki, że połączenie często się zawiesza. Standardowy skrypt z CRON-a (/sbin/3gtester) testuje połączenie co kilka minut, ale komenda ifup wydaje się nie działać. Z drugiej strony reboot routera głównego w takiej sytuacji zawsze powoduje odzyskanie połączenia z siecią. Przypuszczam że ifup nie daje rady. w tej chwili zmieniłem to ustawienie na "reboot", ale myślę że to przegięcie.
Może ifdown i ifup po sobie?
Tylko jak to wpisać w tym skrypcie:

if ... then
(reboot) &
fi

na co to zmienić?

(ifdown | ifup)&

czy coś innego?
Chętnoie wysłucham propozycji

PS operator to plus.

2

Odp: Reset połączenia wan w przypadku braku odpowiedzi

Wyłączyć zasilanie modemu, włączyć jeszcze raz i nawiązać połączenie. Jeżeli modem sam z siebie się powiesił to innego wyjścia nie masz - włącz debug w konfigu i zobaczysz czy modem w ogóle na polecenia AT odpowiada (pewnie nie).

ifup robi samo w sobie ifdown, więc nie jest to potrzebne

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wyłączania i włączania zasilania raczej nie ma potrzeby (zwłaszcza że router leży na strychu). Polecenie reboot w skrypcie 3gtester załatwia sprawę. Nadal jednak wydaje mi się że restart urządzenia w takim przypadku jest nadmiarowy.

Niech dobrze zrozumiem. IFUP zawiera w sobie IFDOWN, a IFDOWN wyłącza połączenie wan (czyli 3G).
U mnie jednak ten IFUP nie działa poprawnie ... czasem po prostu nie mam netu, a po wymuszeniu reboot - zawsze odzyskuję NET.

Chciałbym w tym skrypcie zaszyć wprost IFDOWN, potem 5 sekund sleep, potem IFUP.

Czy taki zadziała?:

if ... then
(ifdown wan | sleep 5 | ifup wan) &
fi

4

Tak zadziała. Ale - taki jest urok połączeń komórkowych, mimo nawiązania połączenia możesz nie mieć transmisji. Dlatego też ten skrypt powstał smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Ekim napisał/a:

Chętnoie wysłucham propozycji

PS operator to plus.

A nie lepiej usunąć przyczyny takiej sytuacji a nie walczyć ze skutkami? Do prawidłowej-stabilnej w czasie pracy modemu muszą być zagwarantowane następujące czynniki: a)właściwy poziom sygnału (przy opcji jako łącze stałe w każdym przypadku wskazana antena kierunkowa zewnętrzna-oczywiście o ile mamy warunki do takiego zastosowania), b) wydajne zasilanie po USB modemu, c)wymuszenie na modemie ciągłej aktywności w sieci (nie pozwalamy na wchodzenie w stan uśpienia np. pingując hosta w sieci-zużycie danych w ciągu miesiąca to zaledwie 0,5GB). Korzystam od lat z iPlus jako łącze stałe od E220 zaczynając później E1820/E367/E398 a między czasie modemo-router HUAWEI B260 z którym na wbudowanej antenie przy dobrym zasięgu miałem najwięcej problemów. W pozostałej 4 te problemy nie występowały (a dokładniej w E367 na jesieni w zeszłym roku 2 razy-jak się okazało przyczyną była karta USIM-LTE i brak autoryzacji, na przełomie wiosny i lata po 43 dniach zerwało mi sesję-tutaj też podejrzewam rękę operatora gdyż karta nie logowała się w sieci-modem migał na zielono, 3g-info nie pokazywało żadnego zasięgu dopiero odcięcie zasilania pozwoliło się karcie zalogować w sieci). Szczerze mówiąc to gdyby nie limity to zapomniałbym że korzystam z sieci 3/4G. smile