Temat: Problem z uprawnieniami /dev/rfcomm0

Czy spotkał się ktoś z tym, że tylko root ma dostęp do /dev/rfcomm0 ? Inny użytkownik nie ma dostępu do urządzenia, a zmiana uprawnień  lub właściciela /dev/rfcomm0 nic nie daje, bo po restarcie i tak uprawnienia są resetowane.

2

Odp: Problem z uprawnieniami /dev/rfcomm0

Tylko że w openwrt jest tylko root, więc skąd ten problem z użytkownikiem?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No właśnie też się nie spodziewałem problemów. Myślałem, że wszystko w pliku /etc/profile uruchamia się z prawami roota, ale jak widać nie.
Wpisałem sobie do /etc/profile skrypt, który przy spełnionych odpowiednich warunkach wysyła mi sms z telefonu podłączonego przez bluetooth. Jak loguję się po ssh jako root, to gnokii pięknie wysyła sms, ale jak się zaloguję jako inny użytkownik, to mam błąd"Gnokii serial_open: open: Permission denied". Jak zmienię uprawnienia dla /dev/rfcomm0 na 666, to gnokii poprawnie wysyła sms po zalogowaniu się użytkownika. Ale tylko do restartu. Po nim uprawnienia się resetują do 644.

4

Jeszcze raz: w openwrt jest tylko root, domyślnie. Jak logujesz się na innego użytkownika bo takiego sobie zrobiłeś w systemie to jesteś zdany na siebie żeby zapewnić odpowiednie prawa dostępu itd.

5

Ja to rozumiem. Problem w tym, że uprawnienia /dev/rfcomm0 resetują się po restarcie systemu. Problem w google jest dość popularny dla innych dystrybucji. Myślałem, że jest jakaś kulturalniejsza metoda na to, ale widzę, że ludzie stosują siłowe metody.
Więc poradziłem sobie w ten sposób:
dopisałem w rc.local:
sleep 15
chmod a+rw /dev/rfcomm0

I jest ok.

6

Dokładnie tak, bo cały /dev/ jest robiony od nowa po starcie systemu.