Temat: Kompilacja-dziwna sprawa

Kompilowałem kilkanaście dni temu obraz dla siebie do routera. I skompilował się ok dla kości flash 16MB. Skompilowałe się ok. Po wgraniu do routera nawet 5MB wolnego zostało. Wczoraj kompilowałem obraz i nie kompiluje się jedyne dla jednego urządzenia się tworzy. Jest jakby za duzy a nic nie zmieniałem od ostatniej dobrej kompilacji. Jak odjąłem kilka dodatków skompilowało się ok. Tylko dlaczego kilka dni temu skompilowało obraz z tymi dodatkami a teraz nie chce skompilować nawet na kośc 16Mb gdzie było ok 5MB wolnego jeszcze...

2

Odp: Kompilacja-dziwna sprawa

Zanim cokolwiek będziesz dalej kombinował daj najpierw "make clean" (a i nie zawadzi "make dirclean") i zapodaj "make V=99" na nowo.

3

Kompilacje robie wchodząc w /gargoyle i daje polecenie make custom bo z targeta custom buduje swój obraz. Wszedłem w katalog /gargoyle i dałem make clean custom to normalnie rozpoczęła się kompilacja. ZObacze czy się uda... Dziwne ze wcześniej się kompilowało na kostke 16MB i jeszcze w kości było 5MB wolnego a teraz nagle się nie kompiluje. Powestaje tylko obraz dla jednego urządzenia ale jak skończy się kompilacja to napisze dla jakiego.

4 (edytowany przez build000 2013-09-10 00:59:56)

Masz wejść w /gargoyle/custom-src i tam zrobić wspomniane komendy - zanim zaczniesz budować najpierw zadbaj by wszystko tak samo było zaznaczone jak przy make custom (czyli make menuconfig po owym np. make clean zrób będąc w katalogu custom-src) na świeżo przed kompilacją (na etapie pierwszej konfiguracji) - bo zanim polecenie make custom zaowocowało budowaniem najpierw w kolejności przecież włączyło się make menuconfig - prawda ? (tyle, że robiłeś to w katalogu nadrzędnym nad właściwym custom-src, który powstał tuż po rozpoczęciu pierwszej budowy). Po pierwszej budowie czy udanej czy nie w custom-src masz już spreparowane odpowiednio środowisko aby udała się budowa jakiegoś tam customa - czyli na jedną pożądaną maszynę jak można, lub na grupę kilku z tej samej parafii np. Netgear WNDR3700/3800/***. Nikt nie powiedział, że kolejne zapuszczenie tej budowy musi odbywać się z katalogu głównego źródeł /gargoyle - prawda ? - możesz już potem działać z poziomu custom-src zwykłymi komendami z openwrt - tyle żebyś nie zrobił "make distclean". Możesz wręcz dalej modować dodając kolejne cuda/niewidy do /gargoyle/custom-src/package - make dirclean tylko w ostateczności (o ile oczywiście zbudował Ci się toolchain, a w zasadzie cross-kompilator i coś jak mniej więcej linux-headers/utils [tak w skrócie] - zazwyczaj nie trzeba - w sumie to cały czas ta sama rewizja i nie ma niespodzianek na poziomie gcc, tools, i.t.d).