26

Odp: Plugin Webcam do Gagroyle - brak obrazu

Witam,

Problem z kamerą c.d. Dodatkowo wykonałem kilka różnych testów na innych niż dotychczasowych urządzeniach.
TP-Link TL-WDR4300 v1 1.5.10.12 (r37768), by obsy kamerka Logitech Webcam C110.
Podam też co pokazuje lsusb
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 05e3:0608 Genesys Logic, Inc. USB-2.0 4-Port HUB
Bus 001 Device 003: ID 046d:0829 Logitech, Inc.

Zaznaczam że jest to świeża czysta, nie modyfikowana instalacja Gargoyle bez extroota, huba usb, dysku usb itp.
Na początku zrobiłem:
1. opkg update
2. opkg install opkg
3. opkg install kmod-usb-core kmod-usb2 kmod-video-core
4. opkg install kmod-video-gspca-core kmod-video-gspca-zc3xx
5. opkg install kmod-video-uvc  (gdzieś wygooglowałem że tem model może działać na uvc)
6. dmesg
37.420000] uvcvideo: Found UVC 1.00 device Webcam C110 (046d:0829)
37.440000] input: Webcam C110 as /devices/platform/ehci-platform/usb1/1-1/1-1.1/1-1.1:1.0/input/input0
7. ls -al /dev/video*
crw-r--r--    1 root     root       81,   0 Jan  1  1970 /dev/video0

Jak widać kamerka rozpoznana, następnie:
8. opkg install plugin-gargoyle-webcam

Efekt, obrazu w GUI Webcam, nie ma. Również nie ma obrazu pod wskazanym adresem w GUI http://admin:admin@192.168.1.1:8080/?action=stream

Jest natomiast obraz pod adresem http://192.168.1.1:8080/?action=snapshot (i to dość ładny) lub pod adresem http://192.168.1.1:8080  po czym do wyboru pojawi się Static i Live. Gdzie Static przekieruje nas na http://192.168.1.1:8080/?action=snapshot (czyli jest obraz), a Live nie działa.

Zrobiłem podobny kolejny test, gdzie dla pewności przywróciłem ustawienia fabryczne (czyli znowu czyste Gargoyle) powtórzyłem punkty od 1 do 7  i tym razem zainstalowałem opkg install mjpg-streamer oraz konfiguracja:
uci set mjpg-streamer.core.enabled=1
uci commit mjpg-streamer
/etc/init.d/mjpg-streamer enable
/etc/init.d/mjpg-streamer start

Efekt, pod wskazanym adresem w poradniku http://192.168.1.1:8080/stream.html obrazu nie ma, jest natomiast obraz identycznie jak opisałem to wyżej przy zainstalowanym plugin-gargoyle-webcam

Wnioski: Nie ma różnicy czy instaluje plugin-gargoyle-webcam czy mjpg-streamer, obraz jedynie dostępny jest na http://192.168.1.1:8080/?action=snapshot. Wygląda na to że coś w Gargoyle jest nie tak, lub w programach plugin-gargoyle-webcam, mjpg-streamer chociażby ze względu na to że podany dostęp do obrazu w jednym i drugim przypadku się nie zgadza.

Pozdrawiam Krynio

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

27

plugin-gargoyle-webcam  to tylko strona html, to karmery nie obsługuje. mjpg-streamer i gargoyle-mjpg-streamer to to samo, pod inną nazwą.

Kamera daje obraz statycznie, czyli nie obsługuje mjpeg. yuyv próbowałeś włączyć? Użyć np. motion?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Dzięki za wyjaśnienie. Włączenie YUYV dla kamery Logitech Webcam C110 nic nie daje. Sprawdziłem też YUYV dla kamery od PS3 i przy włączonym YUYV obraz chociaż był statycznie, bez tej opcji nie pokazuje wcale obrazu. Funkcja Live nie działa na obydwu kamerkach bez względu na włączenie bądź nie opcji YUYV.
Motion próbowałem już wcześniej ale nie udało mi się uzyskać obrazu.
Możesz polecić jakąś średniej klasy kamerkę powiedzmy do 100 zł która obsługuje mjpeg, i działa pod openwrt oczywiście, no i jest dostępna. Wiem że są listy na różnych forach z "działającymi" kamerkami ale piszą tam jedynie działa lub nie, i brakuje informacji o obsłudze mjpeg.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

29

PS3 przy YUYV daje i statyczny i live. Akurat sam mam taką kamerę smile

30

Witam Krynio.
Nie piszesz z poziomu jakiej przeglądarki "patrzysz" w kamerkę.  Od pewnego czasu jest to istotne. Po ostatnich aktualizacjach windy i chrome  ,przeglądarki internetowe IE oraz Chrome dają możliwość podglądu kamerki tylko w opcji "static".
Aby widzieć obraz "Live" trzeba używać w/w przeglądarki w wersji z przed 2 - 3 akktualizacji, lub przeglądarki firefox lub np safari.
Przeglądarki IE oraz Chrome po ostatnich aktualizacjach nie obsługują straeamu MJPEG.  Doczytałem się o tym gdzieś na zagramanicznym forum, bo sam sie też motałem z takimi objawami. Po odpaleniu ubuntu z płytki cd live  - jest wszystko ok.
To samo ubuntu na moim kompie widzi obraz kamerki tylko static.
Podsumowując temat.
                Aby oglądać obraz live z zainstalowanej i działającej kamerki usb na Gargoylepl , trzeba mieć Firefoxa lub Safari - WIN7 (być może jeszcze inne - trzeba popróbować.)
U mnie to przynajmniej tak jest.

pozdrawiam  -  popróbuj i daj znać jakie efekty.

31

Czytałem i wiem że PS3 u Ciebie działa, ale moja niestety nie chce. Kupowałem oddzielnie, może to jakaś podróbka, już sam nie wiem. Ale na PS3 działa. U mnie w Gui, webcam kamerka PS3 widnieje pod nazwą USB Camera-B4.09.24.1 a u Ciebie?

Dla tego szukam innej kamerki...

32

Coś podobnego jest, tak.

33

Mój sprzęt to router TP-link wdr4300 + kamerka Logitech C270.
Całość sprawuje sie znakomicie

34

krzychoo, rozumiem że masz zainstalowany plugin-gargoyle-webcam i masz podgląd obrazu w GUI --> Webcam. Dokładnie chodzi mi o to czy masz obraz na żywo Live, 192.168.1.1:8080/?action=stream czy tylko Static http://192.168.1.1:8080/?action=snapshot. Jaki moduł sterownika zainstalowałeś ?

35

krynio  - 2 x tak.
Tzn.  -  plugin-gargoyle-webcam - oczywiście tak.
-       będąc w menu Gargoylepl po wybraniu z GUI webcam widzę obraz z kamerki pod warunkiem że używam Safari.  Gdy robię to z "poziomu" np Chrome, to jest tylko biała pusta "kartka".
-   Identycznie jest gdy zaglądam na adres kamerki w lanie
-   Tak samo gdy zaglądam do niej od strony wan.  Tzn. po zalogowaniu mam wybór static/live  i gdy używam safari lub firefoxa to obie opcje działają, gdy używam chrome lub IE to tylko "static"
- sterownik do c270 to   kmod-video-uvc.

pozdrawiam

36

Zaraz się okaże że kamera działa a to wina systemu/przeglądarki że nie wyświetla obrazu...

37

krzychoo napisał/a:

Witam Krynio.
Nie piszesz z poziomu jakiej przeglądarki "patrzysz" w kamerkę.  Od pewnego czasu jest to istotne. Po ostatnich aktualizacjach windy i chrome  ,przeglądarki internetowe IE oraz Chrome dają możliwość podglądu kamerki tylko w opcji "static".
Aby widzieć obraz "Live" trzeba używać w/w przeglądarki w wersji z przed 2 - 3 akktualizacji, lub przeglądarki firefox lub np safari.
Przeglądarki IE oraz Chrome po ostatnich aktualizacjach nie obsługują straeamu MJPEG.  Doczytałem się o tym gdzieś na zagramanicznym forum, bo sam sie też motałem z takimi objawami. Po odpaleniu ubuntu z płytki cd live  - jest wszystko ok.
To samo ubuntu na moim kompie widzi obraz kamerki tylko static.
Podsumowując temat.
                Aby oglądać obraz live z zainstalowanej i działającej kamerki usb na Gargoylepl , trzeba mieć Firefoxa lub Safari - WIN7 (być może jeszcze inne - trzeba popróbować.)
U mnie to przynajmniej tak jest.

pozdrawiam  -  popróbuj i daj znać jakie efekty.

Używam Ubuntu 13.04 na NC-10 z Chrome i u mnie stream działa. Nie wiem jak jest z wydajnością USB w 1043ND ale do używania z kamerami dającymi obraz dobrej jakości to zdecydowanie za słaba jednostka (będzie działać w takiej jakości jak tu podał @zaspany http://www.youtube.com/watch?v=ow8SP8msA9g). Podłączyłem do 703n cam 4tech i niestety usb się nie wyrabia-pozwala na wyświetlanie obrazu 320x240 max.

38

Panowie, bardzo dziękuję za pomoc i cenne rady!. Okazało się że to wina w/w przeglądarek. Po zainstalowaniu Firefox kamerka od PS3 oraz Logitech Webcam C110 pokazują obraz w trybie Live :-)
Cezary przepraszam za moje przypuszczenia że może coś  z Gargyle jest nie tak, ale po tak długiej walce, wielokrotnym sprawdzaniu na IE i Google nic innego na myśl mi nie przyszło.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję Wam za pomoc.

39

jarek7714   -   widocznie Twoja przeglądarka nie jest zakualizowana do najnowszej wersji.
Ja w sumie eksperymentowałem z 3 kamerkami + 2 routery.
kamerki to 
1. stara jakaś noname z przed ok.8 lat wygrzebana z rupieci. Działała z driverem kmod-video-gspca-zc3xx.    Ale rozdziałka tylko 640 x 320 i ciągle trzeba było restartować mjpg-streamer bo się wieszała. Obciążenie systemu na routerze 842nd duże, na 4300 już do przyjęcia lecz obrazek był kiepski.
2. kupiłem w Tesco kamerkę Gembrid z 22 zł.   Podłączam pod tplink 4300 - obraz żyleta , lecz b. duże obciążenie systemu , max rozdziałka to 800x600.
3.wyrwałem na aledrogo logitecha c270 - używka za 50zł +kw.
No i dopiero to jest to.  Rozdziałka 1280x720, ostry i b.dobry obraz + autofokus.
Obciążenie systemu pomijalne.   W tej chwili mam ją podłączoną do huba usb przez 2 przedłużacze usb -co świadczy o małym poborze prądu.  Driver kmod-video-uvc   - 8 fps.
Chodzi to wg. mnie     z n a k o m i c i e !

Teraz przymierzam się do konfiguracji motion. Chciałbym odpalić dedekcję ruchu i nagrywanie na dysk sieciowy.

Pozdrawiam.

40

krzychoo, też mi się marzy motion, detekcja ruchu i nagrywanie na dysk. Jak się uporasz daj znać. Też będę próbował, lecz z czasem u mnie kiepsko. Ale jak co dam znać.

Pozdr.

41

krzychoo napisał/a:

2. kupiłem w Tesco kamerkę Gembrid z 22 zł.   Podłączam pod tplink 4300 - obraz żyleta , lecz b. duże obciążenie systemu , max rozdziałka to 800x600.
3.wyrwałem na aledrogo logitecha c270 - używka za 50zł +kw.
No i dopiero to jest to.  Rozdziałka 1280x720, ostry i b.dobry obraz + autofokus.
Obciążenie systemu pomijalne.   W tej chwili mam ją podłączoną do huba usb przez 2 przedłużacze usb -co świadczy o małym poborze prądu.  Driver kmod-video-uvc   - 8 fps.
Chodzi to wg. mnie     z n a k o m i c i e !

Ja mam do 703n 4tech pc camera podłączoną 5 dzień-obraz bdb jakości ale musiałem zmniejszać rozdzielczość bo wydajność USB nie wyrabia (kamery pobierają bardzo mało energii, jeżeli może na tym odcinku być jakiś problem to raczej z parametrami napięcia w USB). Ww Logitech to cena nowego ok. 100zł-nie chciałem ryzykować i zamówiłem do routera Sapido GR-1736 (ma wbudowane narzędzia do obsługi 2 kamer z nagrywaniem włącznie) Microsoft HD-5000 która jest oficjalnie wspierana przez firmware producenta za 95zł nówka, gwarancja, cena łącznie z przesyłką. Jak odbiorę to sprawdzę czy działa pod Gargoyle/webcam.

42

Podłączyłem do WR-703N przed chwilą nowy nabytek-Microsoft HD-5000, plugin Cezarego obsługuje ją "od strzału". Kamera daje obraz bdb jakości i ma do wyboru 12 rodzajów rozdzielczości od 160x120 do 1280x800, generuje trochę mniejsze obciążenie CPU. Jeżeli byłby ktoś zainteresowany zakupem to proszę link do aukcji http://allegro.pl/kamera-internetowa-li … 54646.html , cena jest bardzo atrakcyjna. smile

43 (edytowany przez krynio 2013-09-14 19:15:03)

Jak pisałem wcześniej kamerka już działa. Został się jedynie drobny niuans. Jak w Gui --> Webcam zmienię nazwę użytkownika admin i hasło admin na inną nazwę użytkownika i inne hasło to po zapisaniu zmian w Gui --> Webcam nie mam już podglądu obrazu. Lecz co ważne nadal jest obraz z poziomu przeglądarki firefox, gdzie do zalogowania trzeba użyć już nowego loginu i hasła. Ciekawi mnie czy tylko tak u mnie jest czy może tak ma być.

Może komuś się przyda. Problem rozwiązany, okazało się że jak w polu nazwa lub hasło są użyte znaki specjalne np "?" to właśnie występują w/w problemy z podglądem w Gui.

Pozdrawiam.