51

Odp: Problem z radiem w WD4300

pasza napisał/a:

Który jest twój? "InternetHalo" zobacz  jaka słaba moc, ile masz 20metrów do WDR4300?

Żaden z nich. Skrypt nie pokazuje mojej sieci. Do wdr mam 3-4m nie przez sciany. Stoi sobie w jednym pomieszczeniu.

Ze sprzętem wydaje się, że jest ok, ponieważ wróciłem na fabryczny soft w wersji 3.13.31 i wszystko działa prawidłowo: zero zerwań, dobre transfery. Nie wiem co jest nie tak. Wgram gargulca znowu i bede testowal na czystych ustawieniach.

52

Sprawdź jeszcze nowy TL-WDR4300v1_130731

Na stronie Tp-link go niema ale tu go dorwałem
http://www.station-drivers.com/index.ph … -aout-2013
http://www.tp-link-support.de/firmware/TL-WDR4300/

Wydaje się że to to samo co wdr4300v1_en_3_13_33 tylko że bez boot.

53

pasza napisał/a:

Sprawdź jeszcze nowy TL-WDR4300v1_130731

Na stronie Tp-link go niema ale tu go dorwałem
http://www.station-drivers.com/index.ph … -aout-2013
http://www.tp-link-support.de/firmware/TL-WDR4300/

Wydaje się że to to samo co wdr4300v1_en_3_13_33 tylko że bez boot.

Nie wiem czy jest sens jak działa wszystko ok na 3.13.31, bo oznacza to, że ze sprzętem wszystko ok.

54

r1f napisał/a:

Nie wiem czy jest sens jak działa wszystko ok na 3.13.31, bo oznacza to, że ze sprzętem wszystko ok.

I z jaką prędkością klienci na OFW łączą się z routerem?

55

pepe2k napisał/a:

Maks 65Mbit, nie wiem ile łapie blu ray bo nie ma w oryginalnym sofcie takiej opcji do podglądnięcia, a transferu po DLNA tutaj nie sprawdzę, bo oczywiście samsung nie widzi katalogów i plików media serwera.

Wrzucam teraz jeszcze raz gargoyle'a i bede testowal na czystej instalce.

56

r1f napisał/a:

Maks 65Mbit, nie wiem ile łapie blu ray bo nie ma w oryginalnym sofcie takiej opcji do podglądnięcia, a transferu po DLNA tutaj nie sprawdzę, bo oczywiście samsung nie widzi katalogów i plików media serwera.

No to ja nie rozumiem dlaczego uważasz, że masz jakiś problem w Gargoyle? Najpewniej żadne z Twoich urządzeń nie jest w stanie pracować z pasmem 40 MHz (300 Mbsp), a napisałeś już na samym początku, że po ustawieniu 20 MHz w Gargoyle wszystko działa prawidłowo... pogubiłem się, gdzie jest problem?

57

r1f napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Jeśli tobie klient się łączy z prędkością "Maks 65Mbit" to ty nie potrzebujesz żadnych 5Ghz ,ba tobie nawet nie jest potrzebne w 2,4 Ghz 2/3 torowe 450/300 Mbps  tylko zwyczajne N-lite 150Mbps  będzie wystarczające.

Samo to o tym świadczy że na oryg firmware przy "Maks 65Mbit"  wszystko działa?
Tylko jak ty sprawdzasz jakie masz połączenie na oryg firmware?

58 (edytowany przez pasza 2013-09-02 22:38:03)

Wgraj jeszcze raz Gargoyle a jak problemy będą takie same to wtedy spróbuj dd-wrt
http://www.dd-wrt.pl/dd-wrtv2/down.php? … wdr4300v1/
(po wgraniu ddwrt zrób: Administration-->Factory Defaults) i ustaw wszystko.

W wireless  ustaw: N-Only (2,4gHZ), kanał 13, szerokość 40Mhz, kraj Boliva, Sensitivity Range (ACK Timing) 30.
Wyłącz 5Ghz : Wireless Physical Interface ath1 [5 GHz] ::: Wireless Network Mode ---> Disabled.

Zdaj relację czy jest lepiej smile

59

pepe2k napisał/a:

No to ja nie rozumiem dlaczego uważasz, że masz jakiś problem w Gargoyle? Najpewniej żadne z Twoich urządzeń nie jest w stanie pracować z pasmem 40 MHz (300 Mbsp), a napisałeś już na samym początku, że po ustawieniu 20 MHz w Gargoyle wszystko działa prawidłowo... pogubiłem się, gdzie jest problem?

Jezeli za np miesiac zakupie laptopa z oblsuga pasma 40 MHz (300 Mbps) i bede jednoczesnie chcial uzywac tego laptopa i reszty urzadzen to nie bede mogl normalnie uzytkowac sieci, bo bedzie mi zrywalo polaczenie na starszych urzadzeniach albo i tez na nowym lapku. Na OFW ten problem nie wystepuje.

Wrocilem na czysty soft w gargoyle i znowu to samo. Ustawienia radia takie jak na OFW ktore sprawowaly sie bez zarzutu, a ponizej zrzut ekranu z pinga do laptopa ktory stoi obok routera. Laguje z poczatku, po czym calkowicie traci lacznosc. Chyba moja wersja routera nie lubi tego softu smile

http://img849.imageshack.us/img849/377/rl8c.png

Uploaded with ImageShack.us

60

r1f napisał/a:

Ustawienia radia takie jak na OFW ktore sprawowaly sie bez zarzutu

I tu się właśnie całkowicie mylisz. To nie są te same sterowniki, więc porównywanie ustawień jest nie na miejscu.
Skoro przy ustawieniu 20 MHz na Gargoyle działa, to tak ustaw. A jak już będziesz miał jakieś urządzenie z pełną N-ką i nadal jakieś problemy, to wtedy będziemy radzić.

61

pepe2k napisał/a:
r1f napisał/a:

Ustawienia radia takie jak na OFW ktore sprawowaly sie bez zarzutu

I tu się właśnie całkowicie mylisz. To nie są te same sterowniki, więc porównywanie ustawień jest nie na miejscu.
Skoro przy ustawieniu 20 MHz na Gargoyle działa, to tak ustaw. A jak już będziesz miał jakieś urządzenie z pełną N-ką i nadal jakieś problemy, to wtedy będziemy radzić.

Ustawienia czyli te same kanaly i czestotliwosci mialem na mysli.
To wytlumacz mi, jak bys skonfigurowal router, zeby starsze sprzety dzialaly poprawnie na 40mhz, jednoczesnie z nowszymi, ktore zapewne beda mialy takie same problemy jak te stare. Zabiore router do pracy i przetestuje go na nowych sprzetach.

Wgram dzisiaj jeszcze dd-wrt i zobacze co tam bedzie sie dzialo.

Pozdr

62 (edytowany przez build000 2013-09-04 08:37:18)

r1f napisał/a:

...
To wytłumacz mi, jak byś skonfigurował router, żeby starsze sprzęty działały poprawnie na 40mhz, jednocześnie z nowszymi, które zapewne będą miały takie same problemy jak te stare.
...

Dlatego właśnie używanie 40 MHz ma swoje wymagania sprzętowe - albo rybka albo akwarium.
big_smile
Jak to mawiają w pewnych kręgach - "szkłem się **** nie obetrze" ( lol )
Poza tym jak wspominali przedmówcy ofw i openwrt też się różni - głównie właśnie jakością sterowników co w pewnych skrajnych czy szczegółowych sytuacjach/ustawieniach nie pozwoli uzyskać takiej samej funkcjonalności na obu platformach - co czasem działa na jednej nie działa na drugiej - i na odwrót.
Biorąc pod uwagę bilans strat/zysków i tak openwrt wypada górą.

63 (edytowany przez r1f 2013-09-03 11:47:50)

Potestowalem troche na dobrym notebooku i jest tak:
DD-WRT z linka od paszy - stare urzadzenia pracuja raczej stabilnie ale wydajnosc jest kiepska, gorsza niż na OFW i gorsza niż na gargoyle 20MHZ, natomiast na HP EliteBook 8560w maksymalnie osiagnalem 7,2MB/s transferu z LAN przez SMB na 5GHZ i około 6 MB/s na 2.4GHZ
OFW 3.13.31 - transfery o niebo lepsze niz DD-WRT, predkosc zarowno na 2.4GHZ jak i na 5GHZ oscyluje mniej wiecej w przedziale 11,5-12MB/s

wgram jeszcze gargoyle i zrobie identyczny test.

--- Edit----

Gargoyle najnowszy - transfer LAN na 2.4GHZ niestabilny - około 5,5MB/s, na 5GHZ tez niestabilnie, około 7MB/s. Windows pokazywał maksymalnie 130Mbit i 270Mbit.

Wszystkie testy w identycznych warunkach, odleglosc miedzy urzadzeniami, to jakies 9 metrów po prostej i dwie ściany nie za grube, drzwi do pomieszczeń otwarte.

64 (edytowany przez build000 2013-09-03 12:18:17)

Czyli wyłania się z owych testów jeden istotny wniosek - na ofw idzie najlepiej - lepsze stery.
Za to więcej funkcjonalności ogólnie na openwrt - także dylemat - albo rybka albo akwarium. - albo trzeba pokombinować z ustawieniami/coś niestandardowego/jakieś dodatki dla poprawy transferu na openwrt/gargoyle/coś może inaczej przekompilować/i.t.d.

65 (edytowany przez r1f 2013-09-03 12:23:37)

build000 napisał/a:

Czyli wyłania się z owych testów jeden istotny wniosek - na ofw idzie najlepiej - lepsze stery.
Za to więcej funkcjonalności ogólnie na openwrt - także dylemat - albo rybka albo akwarium. - albo trzeba pokombinować z ustawieniami/coś niestandardowego/jakieś dodatki dla poprawy transferu na openwrt/gargoyle/coś może inaczej przekompilować/i.t.d.

Niestety jest to prawdą. Chcialbym zostac na openwrt bo mam transmission, dlna i ssh. Mam nadzieje ze w kolejnych wersjach problemy z transferem zostaną poprawione.

Myślicie, że jest sens sprawdzać wydajność na starszych wersjach gargoyle'a?

66

Nic to nie da. Sterowniki od ath9k cały czas są rozwijane.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

67

r1f napisał/a:

Niestety jest to prawdą. Chcialbym zostac na openwrt bo mam transmission, dlna i ssh. Mam nadzieje ze w kolejnych wersjach problemy z transferem zostaną poprawione.

Wydajna sieć WiFi to praktycznie na oryginalnych softach (o ile takie routery w ogóle można uznać za stabilne i wydajne?!), do tego dochodzą jeszcze karty u klientów sieci, które mogą też niedomagać-koszty, koszty...Do stream HD-redy for np. NC+ wystarczy dobrze działające pasmo "G" (sprawdzone z NBOX Enigma2) a do najbardziej wypasionego full HD-dobrze działająca N-lite (150Mbps).

68

Witam,

No to mam zagwozdkę. Wgrałem gargoyle_1.5.10-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin i działa dobrze. Dobre transfery przy 2.4GHZ jak i przy 5GHZ (takie jak na OFW), starsze urządzenia nie tak szybko śmigają jak na OFW ale radio jest stabilne, nic nie zrywa.

69

Starsze wersje sterowników tam są.

70

Witam,

Również mam problem z połączeniem 2,4 GHz na 40MHz pomiędzy TP-Link TL-WDR4300 v1 pracującym w trybie AP a TP-Link TL-WR1043N/ND v1 pracującym w trybie Połączenie most kliencki. Eter trochę zapchany :-(. Chcę wypróbować starszą wersje gargoyle PL. Skąd mogę ściągnąć
gargoyle-1.5.10-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin
gargoyle-1.5.10-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-sysupgrade.bin
lub inne nowsze wersje lecz z starszą wersją sterowników.

Pozdrawiam

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

71

Z gargoyle-router.com

72 (edytowany przez mikhnal 2013-09-07 20:02:53)

Mam zarchiwizowane 30 wersji sysupgrade.bin wstecz dla WR1043ND. Którą potrzebujesz?

...i w razie czego 12 factory.bin wstecz też się znajdzie.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

73

r1f napisał/a:

Witam,

No to mam zagwozdkę. Wgrałem gargoyle_1.5.10-ar71xx-generic-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin i działa dobrze. Dobre transfery przy 2.4GHZ jak i przy 5GHZ (takie jak na OFW), starsze urządzenia nie tak szybko śmigają jak na OFW ale radio jest stabilne, nic nie zrywa.

Jesteś pewny i powtórzyłeś testy?

Tu właśnie wskazałeś problem: nikt nowych firmware nie testuje pod kątem wydajności czy to radia czy reszty , wszyscy zgłaszają tylko drobne błędy  , zamiast raportować to co najistotniejsze "WYDAJNOŚĆ"

74

To nie tu. Na dev.openwrt.org zapraszam. Choć najpierw stabilność przed wydajnością.

75 (edytowany przez r1f 2014-03-01 21:25:28)

Odświeżam tutaj żeby nie zakładać nowego.

Wgrałem ostatni build czyli gargoyle-1.6.0.2-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-sysupgrade.bin i pojawił się dziwny problem. Po przestawieniu szerokości kanału na 40MHZ dla częstotliwości 5GHZ, zrywa mi połączenie na WAN'ie, a co najdziwniejsze także komputerom podłączonym po ethernecie. Pingi do interfejsu LAN są idealne, natomiast wszystko co wychodzi na zewnątrz warpi...np. 30 odpowiedzi icmp poprawnych, po czym 10 timeoutów, 20 dobrych, 5 timeoutow. Losowo... Mieliście taki przypadek?

--
edit

Jednak nie jest to związane z szerokością kanału. Teraz tnie na każdych ustawieniach.