Temat: OMV i skrypt .cgi

Jako że zawsze dostałem pomocna dłoń an tym forum zgłaszam się z tematem trochę odbiegającym, również tutaj. Zainstalowałem OMV 0.4 i staram odpaliłem digitemp i staram się zrobić wykresy na stronie www. Problem z jakim się borykam to odpalenie skryptu .cgi. Dostaje komunikat 

Forbidden

You don't have permission to access /rrdtool/ on this server.

Do apache dodałem /etc/apache2/sites-enabled/rrdtool.conf

ScriptAlias /rrdtool /var/www/html/rrdtool/
<Directory "/var/www/html/rrdtool/">
Options +ExecCGI FollowSymLinks Includes IncludesNOEXEC Indexes MultiViews SymLinksIfOwnerMatch
AddHandler cgi-script .cgi .pl .py
AllowOverride All
Order Allow,Deny
ContentDigest on
</Directory>

Skrypt który próbuje uruchomić  http://martybugs.net/electronics/tempse … sensor.txt

2

Odp: OMV i skrypt .cgi

Czy użytkownik na którym uruchamiasz apache (www-data?) ma prawa odczytu tego katalogu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

drwxrwxrwx 2 maglo18 users 4096 Sep  1 23:07 rrdtool

4 (edytowany przez zdzichu6969 2013-09-03 10:14:16)

Zrób chown -R www-data:www-data  /var/www/html/rrdtool/

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

5

root@NAS:~# ls -la /var/www/html/
total 12
drwxr-xr-x 3 maglo18  users    4096 Sep  3 11:36 .
drwxr-xr-x 5 root     root     4096 Sep  2 22:04 ..
drwxrwxrwx 2 www-data www-data 4096 Sep  1 23:07 rrdtool

Dalej

Forbidden

You don't have permission to access /rrdtool/tempsensor.cgi on this server.

6 (edytowany przez build000 2013-09-03 12:04:21)

To lukasz co ma uruchamiać ten plik i na jakich prawach r/w a potem w zależności od tego kto, dajesz mu takie prawa (przez chmod/chown danego pliku/katalogu - co tam potrzebne) i/lub przypisujesz jednego gościa do grupy drugiego "gościa" i/lub na odwrót i z dyńki (goście - root lub www-data, lub dany user oraz/lub ich grupy).

7

Przepraszam Cie ale nie wiele zrozumiałem z twojej wypowiedzi. Przesiedziałem dwie noce zmieniając urzytkowników prawa do folderu itd. Skrypt działał jak miałem postawiony serwer na Debian-ie jak zainstalowałem omv nie mogę sobie dać z tym rady. Skrypt jest podlinkowany w pierwszym poście.