151

Odp: Power Switch - najtańszy sterownik ON/OFF

A ta bibliotejka jes potszebna defaultowo przy kazdej stronce ?

-c "internal.css"

152

Bez tego nie dołączysz szablonu css z bieżącego motywu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

153

Ok,

Przetestuje dzisiaj, cod do plugina w pelnej kompilacji sie dodal bez problemowo (ale mi sie nie dodal 3ginfo plugin, nie wiem dlaczego - znaczy UCI w configuracji gargoyle) - musze przeanalizowac logi. Pozostaje tylko kwestia stronki, a pozniej ewentualna optymalizacja - ale tu nie czuje sie na silach zbytnio aby zrobbic .js i zrobic 1 skrypt z funkcjami albo jakis konfiguracyjny skrypt, moze ktos pomoze kto bedzie zainteresowany. Przygotowuje tez hardware - PCB wraz z przekaznikami i transmisja radiowa 433 MHz do przekażnikow od powerswitcha. Jeszcze to potrwa, ale bedzie gotowy projekt z mozliwoscia zrobienia sobie sterowania nie ciagnac kabli. modoly przekaznikow wykonawczych beda podzielone na 2 czesci z decyzja czy podlaczamy wtyczka kabelki czy robimy przez kostke radiowa itd. nie bardzo jest czas ale zbliza sie zima i moze skoncze to sterowanie. Chcialbym jeszcze dozucic jakis ala VPN do routera (zapomnialem jak sie ten projekt nazywa ale dziala poprzez NATy i serwer posredniczacy na porcie 81).

Pozdrawiam,

154

n2n, opisany na eko.one.pl

155

No niestety proby ze stronka narazie fiasko - za szeroko odswierzanie ikon i aktywne dzialanie ikon nie dziala. Z szerokoscia sobie poradze ale z ikonami nie. Dodatkowo po dodaniu -f na dole menu pokazuje sie nie z boku tylko na dole itd. Powalcze jeszcze ale marnie to widze.

156

Witam,

Czy ktos by sie podjal przerobienia tego pod Gargoile i JS - tak aby to bylo koszerne z GG - chodzi o stronke.

157 (edytowany przez wabikboy 2013-09-03 09:03:03)

Raczej na gotowca nie licz, ale na dobre chęci, podpowiedzi i nakierowanie Cię przez wyższe umysły tego forum smile abyś dokonał tego sam smile a przynajmniej się czegoś nauczysz smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

158

wabikboy napisał/a:

Raczej na gotowca nie licz, ale na dobre chęci, podpowiedzi i nakierowanie Cię przez wyższe umysły tego forum smile abyś dokonał tego sam smile a przynajmniej się czegoś nauczysz smile

Wszystko fajnie, ale zastosowac chcialem jakies narzedzia do tego - recznie nie jestem w stanie - poprostu nie znam JS wogole, moze cos obiektowego by ktos podsunal, z PHP jeszcze jako tako ale polaczyc 1 i 2 to juz ciezko recznie jest.

Moze ktos cos zasugeruje.

159 (edytowany przez wabikboy 2013-09-03 15:41:08)

Jakieś narzędzia ?? tylko jak byś mógł rozwinąć się trochę co chcesz

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

160

Poprostu to co sie robi do kazdego pluginu, czym najlepiej obrobic jakim programem (najlepiej obiektowym) ja uzywam do html i php microsoft expression web4 - nic nie wiem o JS skryptach i logiki jaka trzeba zachowac przy pluginach gargoile pliki *.js - caly kod stronki w html i haserl jakos dziala, wiem ze wnowej wersji repo trzeba zamienic ?> na %> ale to szczegol

proba wrzucenia do standardowych ustyawien gargoile poprzez program gargoyle_header_footer skonczylo sie porazka, chcialbym to przepisac ale musze miec choc troche cos obiektowego zeby zrozumiec i sie nauczyc - wtedy bedzie to proste - czym inni koledzy pisza stronki do pluginow - musza to byc jakies narzedzia chyba z palca nikt tego nie robi.

161

Ja robię z palca (a dokładnie to z vi). Przecież każdy plugin to tylko kilka KB kodu. Eclipse jeszcze może do tego trzeba? smile

162

no wlasnie Eclipsa to trzeba znac - moze najwyzszy czas sie nauczyc, ja tez uzywam vi ale wole okienkowo juz teraz gdzie mi sie ladnie podswietla. Stad moja prosba o pomoc o przepisanie funkcji do JS, z reszta sobie poradze - najgorsze jest poznanie JS.

163

Szczerze to tego typu programy ograniczają naukę, bo klikniesz w coś i gotowy kod Ci wyskakuje ale nie wiesz jak on działa i co gdzie i jak przerobić kod aby współpracował z twoim programem czy czym tam potrzebujesz.

Moje "pseudo stronki" pisałem od podstaw + skrypty bez żadnego programu, zajęło mi to trochę czasu ale czegoś się nauczyłem a stronki działają jak ja potrzebuję,

Musisz poznać choć trochę podstaw html'a jak i JS'a bo inaczej ciężko Ci będzie cokolwiek zrobić.
Wbrew pozorom pisanie z palca jest praktyczniejsze choć może bardziej czasochłonne smile

164

Kompletnie zglupialem, nie chce mi sie skompilowac pakiet - o co chodzi ? jaki separator - sprawdzilem wszystko jest dobrze w kodzie. VMa ktos jakis pomysl ?

WARNING: skipping libusbpp -- package not selected
make[2]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src/package/libusb'
make[2]: Entering directory `/media/proc/gargoyle/custom-src/package/plugin-gargoyle-powerswitch'
Makefile:59: *** missing separator.  Stop.
make[2]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src/package/plugin-gargoyle-powerswitch'
make[1]: *** [package/plugin-gargoyle-powerswitch/compile] Error 2
make[1]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src'

nclude $(TOPDIR)/rules.mk

PKG_NAME:=plugin_gargoyle_powerswitch
PKG_VERSION:=20130817

PKG_BUILD_DIR:=$(BUILD_DIR)/$(PKG_NAME)-$(PKG_VERSION)

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk

define Package/plugin-gargoyle-powerswitch
    SECTION:=admin
    CATEGORY:=Administration
    SUBMENU:=Gargoyle Web Interface
    TITLE:=Powerswitch program for Gargoyle
    MAINTAINER:=RL
    DEPENDS:=+gargoyle +libusb
    PKGARCH:=all
endef

define Package/plugin-gargoyle-powerswitch/description
    Plugin powerswitch [PL]
endef

define Build/Prepare
endef

define Build/Configure
endef

define Build/Compile
    $(CP) ./src/* $(PKG_BUILD_DIR)
    $(TARGET_CC) $(TARGET_CFLAGS) $(TARGET_LDFLAGS) -o $(PKG_BUILD_DIR)/power $(PKG_BUILD_DIR)/powerSwitch.c -I$(STAGING_DIR)/usr/include -L$(STAGING_DIR)/usr/lib -lusb
endef

define Package/plugin-gargoyle-powerswitch/postinst
#!/bin/sh
if [ -z "$${IPKG_INSTROOT}" ]; then
    uci set gargoyle.display.system_powerswitch='Zadania powerswitch'
    uci set gargoyle.scripts.system_powerswitch='switch.sh'
    uci set gargoyle.system.powerswitch='1000'
    uci commit
fi
endef
define Package/plugin-gargoyle-powerswitch/postrm
#!/bin/sh
if [ -z "$${IPKG_INSTROOT}" ]; then
    uci del gargoyle.display.system_powerswitch
    uci del gargoyle.scripts.system_powerswitch
    uci del gargoyle.system.powerswitch
    uci commit
fi
endef
define Package/plugin-gargoyle-powerswitch/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)
    mkdir -p $(1)/dodatki/powersw
    $(CP) ./files/*    $(1)/
    $(INSTALL_BIN) $(PKG_BUILD_DIR)/power    $(1)/dodatki/powersw/power
endef
$(eval $(call BuildPackage,plugin-gargoyle-powerswitch))

165

Tabulacje mają być na wcięciach.

166 (edytowany przez roblad 2013-09-17 18:38:22)

Tzn, na ktorych wcieciach ? wszedzie mam taby

167

k... w 1 miejscu nie mialem :-)

168

A tak apropos - gdzie znajde mjpg-streamer-r181.tar.bz - wywala mi sie plugin do kamerki - nie odnajduje tego jako tar.bz - nie pamietam jak to rozwiazalem, ale ze zrodel mjpg nie pobiera plugin tego i nie kompiluje.

169

Na stronie projektu, a gdzie by indziej. Ponad to, nie wiem czemu go szukasz jak pakiet samodzielnie ściąga źródła z repozytorium. 99% pakietów w OpenWrt tak robi.

170

To dlaczego mam taki blad ?

mkdir -p /media/proc/gargoyle/custom-src/dl
echo "Checking out files from the svn repository..."; mkdir -p /media/proc/gargoyle/custom-src/tmp/dl && cd /media/proc/gargoyle/custom-src/tmp/dl && rm -rf mjpg-streamer-r181 && [ \! -d mjpg-streamer-r181 ] && ( svn help export | grep -q trust-server-cert && svn export --non-interactive --trust-server-cert -r181 https://mjpg-streamer.svn.sourceforge.n … -streamer/ mjpg-streamer-r181 || svn export --non-interactive -r181 https://mjpg-streamer.svn.sourceforge.n … -streamer/ mjpg-streamer-r181 ) && echo "Packing checkout..." &&         /bin/tar cfj /media/proc/gargoyle/custom-src/tmp/dl/mjpg-streamer-r181.tar.bz2 mjpg-streamer-r181 && mv /media/proc/gargoyle/custom-src/tmp/dl/mjpg-streamer-r181.tar.bz2 /media/proc/gargoyle/custom-src/dl/ && rm -rf mjpg-streamer-r181;
Checking out files from the svn repository...
svn: Repository moved permanently to 'https://svn.code.sf.net/p/mjpg-streamer … g-streamer'; please relocate
svn: Repository moved permanently to 'https://svn.code.sf.net/p/mjpg-streamer … g-streamer'; please relocate
make[4]: *** [/media/proc/gargoyle/custom-src/dl/mjpg-streamer-r181.tar.bz2] Error 1
make[4]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src/package/gargoyle-mjpg-streamer'
make[3]: *** [package/gargoyle-mjpg-streamer/compile] Error 2
make[3]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src'
make[2]: *** [/media/proc/gargoyle/custom-src/staging_dir/target-mipsel_r2_uClibc-0.9.33.2/stamp/.package_compile] Error 2
make[2]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src'
make[1]: *** [world] Error 2
make[1]: Leaving directory `/media/proc/gargoyle/custom-src'

171

Adres repo mu się nie zgadza.

172

To chyba cos trzeba poprawic globalnie w Makefile, bo ja nic nie zmienialem a efekt jest jaki jest. Ja sobie poradzilem, ale inni moga miec problemy przy wyborze plugina do kamerek. Dasz rade cos poprawić globalnie ?

173

Mogło się zmienić. Jeżeli tak jest to to sprawdzę i prowadzę zmiany do repozytorium.

174 (edytowany przez roblad 2013-09-18 14:47:36)

Czesc,

po zmianach w repozytorium dostosowanym do ln-18 - i zmianie helsela trzeba w skryptach .sh zmienic ?> i <? na ,<% i %>,

czy tak to sie da zrobic

sed -i 's/old-word/new-word/g'  *.sh tylko chcialbym to za jednym zamachem wszedzie zrobic rekursywnie - no i jakos nie wiem jak to zrobic w podkatalogach w sed dzie bez pisania pentli - moze pamietasz jak rekursywnie wyszukac ?

pomysl mam taki

find . -name "*.sh" -type f -print0 | xargs -0 sed -i 's/old-word/new-word/g'

czy powinno to zadzialac ?

175

Tzn po co chcesz to robić? Najpierw doprowadź plugin do działania, później się tłumaczeniem będziesz martwił. Pluginy po staremu też działają.