26

Odp: Problem z radiem w WD4300

Popraw pierwsze cytowanie, bo to nie moje słowa smile

27

Co za różnica czyje - według mnie to i filmy rzekomo HD nie są prawdziwymi HD jak i sprzęt po prostu dla tego rozwiązania za słaby - musi kolega zainwestować w "kierunku 5 GHz" jak ma to jakoś w miarę przyzwoicie działać.

28 (edytowany przez pepe2k 2013-09-01 22:05:16)

Weź kalkulator, policz sobie, to będziesz wiedział jaka to różnica. Przez 100 Mbps można naprawdę spory materiał przepuścić, a już na pewno większość lewych Blu-ray ripów ~50-60 GB krążących w sieci smile

@r1f dzięki.

29 (edytowany przez build000 2013-09-01 22:18:56)

No nie wiem - jak puszczam pełny FullHD (czyli np. zrzut z płyty 1:1, bezstratnie albo do mpeg2, albo do mkv, albo na czysto jak w obrazie płyty *m2ts, jednie odkodowany jak trzeba lub też zrzucony do jednego wielkiego pliku - jak trzeba) po radiu to jakoś to idzie w miarę ale nie za ostro - chyba, że sprzęgę na 2.4 i 5 jednocześnie i nic innego już nie korzysta. Z wyliczenia wynika, że wystarczyło by po 5 GHz tylko, a w praktyce jakoś to nie działa jak należy - no fakt, że mam szyfrowanie aes, czyli WPA2, czy jakoś tak - bez szyfrowania idzie bez problemu na samym 5 GHz.

30

Maksymalna przepływność obejmuje nie tylko dane... doczytaj sobie jakie realne przepustowości (danych, które nas interesują) można wyciągnąć "bez kabla". Nigdy to nie będzie 100% deklarowanej przepływności interfejsu.

Poza tym, mieszasz pojęcia kontenera i kodowania. MKV to nie jest standard kodowania, to jest wyłącznie kontener. Doczytaj sobie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Matroska.

31 (edytowany przez build000 2013-09-01 22:34:55)

Wiem co to jest matroska - opisywałem tylko realia plików które strumieniuję - jaki kontener to bez znaczenia - grunt jaka przepływność strumienia A/V - bo chyba w tym rzecz jak to ma obsłużyć wydajnie radio.
Tak czy inaczej - sam router ( WNDR3800) ma w tym sensie słabe radio, że powyżej 7 m już zaczyna ciąć lub zupełnie zrywa strumień z pliku FullHD - bez przekaźnika się nie obędzie jak ma nadal być "w eterze" - co też właśnie zmuszony jestem stosować.
Jakoś nigdy za bardzo nie wnikałem ale ciekawe jaki procent "zjada" reszta z przepustowości, na potrzeby samego transferu czy innych rzeczy, czyli oprócz samego efektywnego strumienia A/V.

32

Dlatego raz jeszcze sugeruję żebyś wziął sobie kalkulator i przeliczył jakie potrzebne jest pasmo do przepuszczenia np. 2-godzinnego materiału o objętości 60 GB. 100 Mbps na kablu jest zupełnie wystarczające i w miarę stabilne połączenie przez Wi-Fi przy 300 Mbps również będzie wystarczające.

33

To może jakiś wzór bliżej prawdy ? - bo ja w zasadzie nie znam takiego, który by uwzględniał wszystkie czynniki (i nie mam na myśli nieprzewidzianych zakłóceń, żelbeton, czy inne typowe/nietypowe rzeczy).

34

Wzór na co, na obliczenie pasma potrzebnego do przepchnięcia (strumieniem) jakiegoś materiału audio/wideo przez sieć?

wymagana przepustowość [Mbps] = (rozmiar [MB] / czas trwania [s]) * 8

A na realną przepustowość Wi-Fi wzoru nie ma, bo zachodzą tam niedeterministyczne zjawiska (zakłócenia, retransmisje, itp.). Przyjmuje się, że nadmiarowe dane to nawet 50-60% i więcej całkowitej przepływności.

Rzeczywistych testów można szukać np. na SmallNetBuilder: http://www.smallnetbuilder.com/wireless … ghz-updn-c

35 (edytowany przez build000 2013-09-01 23:39:08)

Czyli krótko mówiąc walory środowiskowe w moim przypadku decydują w największym stopniu - zakłóceń mało bo głównie po 5 GHz a nikt i nikogo z rozsądnej odległości (jednak to 5 GHz w tym routerze jest dosyć mało czułe) prawie żadnych/prawie nikogo - poza tym 50-60 % to by się mniej więcej zgadzało + przepływność strumienia aby zapchać dokumentnie owe radio 5 GHz na najwyższej, możliwej i zestawionej (i używanej - deko skacze od 80 do 100 %) prędkości połączenia. I po prostu zakłócenia środowiska przewyższać muszą (dodają się) te owe 50-60 % po przekroczeniu owych 7 m. , jak w moim przypadku - zbyt wielkich możliwości nie mam by to wszystko inaczej ustawić - ale w sumie przekaźnik załatwia sprawę i jakoś to śmiga.

36

Panowie jeszcze szybkie pytanko.

Jak zrobię backup konfiguracji przy odlaczonym dysku hdd (bez extroota), po czym wrocę na oryginalny soft w celu przeprowadzenia testów, a następnie wrócę ponownie do gargoyle, to czy po przywroceniu konfiguracji w gui i podpięciu hdd, będę miał to samo środowisko z extrootem, które mam teraz?

Jezeli to nie zadziala, to jak inaczej mogę taki backup łatwo wykonac, zeby znowu nie siedziec nad konfigurowaniem caly dzien smile

Pozdrawiam

37

Jeżeli wszystko masz poinstalowane na extrocie to tak, będzie tak jak piszesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

38

Cezary napisał/a:

Jeżeli wszystko masz poinstalowane na extrocie to tak, będzie tak jak piszesz.

Tak jest, dzięki smile

39

Mam wdr4300 podobnie w eterze jak ty i absolutnie żadnych problemów z filmami HD jak i pasmem  szerokością 40mhz na Oryg,gargoyle czy ddwrt.

Do odtwarzania HD wcale nie jest potrzebna szerokość 40mhz powinno bez problemu iść nawet przy szerokości Half (10mhz) i 65  Mbps. (mój tablet łączy się na max 65  Mbps i film HD odtwarza.)

Testowałem na  film  HD 24Gb 2godz 30min
Monitor w ddwrt pokazuje przy odtwarzaniu średnio 200Kbps , przewijanie 1,3Mbps. (bitów nie Bajtów)

Coś jest ewidentnie nie halo spróbuj jeszcze raz na oryginalnym (pisałeś że działało)

Przy jednym tv mam mr3020 czyli maks 150 Mbps a innym wr841v8 czyli maks 300Mbps i czy to przy szerokości 20 czy 40 film HD 24GB działa i można go przewijać.

40 (edytowany przez build000 2013-09-02 09:19:35)

pasza - nie wiem co masz za tzw. Full-HD, ale proponuję rasową płytę BD-50 (nie jakiś rip/remaster z internetu) z jakimś znanym tytułem - nie musi być nowość - i zrzucić to na HDD/SSD odpowiednimi programami do tego (aby nic nie stracić z oryginału) i puść to wtedy "w eter". Zanim puścisz (oraz ustawisz stosowny odbiór na full) - oblicz lub podejrzyj programem np. mediainfo parametry strumienia A/V.

41

Fakt sprawdzałem to z pliku ful HD  ale jaka to będzie różnica? to przecież jest wierna kopia płyty 24GB.

-------
Test:
WDR4300 najnowszy dd-wrt radio ustawione na UWAGA  G-only (Full 20MHZ) czyli maks 54Mbps
Odbiera z 7metrów i 2 ściany wr841v8 i Gargoyle.

Film HD 24GB odtwarza bez problemu, przewijanie  idzie ale po naciśnieciu 4 sek przerwa na buforowanie.
Filmy 4-5Gb 2godz  , przewijanie płynne.

42

Dosyć znacząca w kierunku oryginalnych płyt - strumień wyraża się w dziesiątkach MB.

43 (edytowany przez pasza 2013-09-02 10:03:02)

build000 napisał/a:

Dosyć znacząca w kierunku oryginalnych płyt - strumień wyraża się w dziesiątkach MB.

Żadna różnica Blu-ray ma  50GB pojemności a filmy mają w większości 8-30Gb
Testowałem film wierna kopia płyty 24GB z kilkoma ścieżkami dźwiękowymi do wyboru i napisami do wyboru.

--
A jak tak patrzę na ripy BluRay http://torrenty.org/nowe/hd  to ten mój film testowy 24GB film jest aż na wyrost.
Większość ma 8Gb a największy  24,7Gb  http://torrenty.org/torrent/807644

Choć tu najbardziej istotne to czas trwania filmu, inaczej będzie 24GB/3600sekund (1h) a inaczej 24GB/10800sekund (3h)

44 (edytowany przez pasza 2013-09-02 10:43:53)

build000 napisał/a:

pasza - nie wiem co masz za tzw. Full-HD, ale proponuję rasową płytę BD-50 (nie jakiś rip/remaster z internetu) z jakimś znanym tytułem - nie musi być nowość - i zrzucić to na HDD/SSD odpowiednimi programami do tego (aby nic nie stracić z oryginału) i puść to wtedy "w eter". Zanim puścisz (oraz ustawisz stosowny odbiór na full) - oblicz lub podejrzyj programem np. mediainfo parametry strumienia A/V.

Największy jaki znalazłem 26,4GB http://torrenty.org/torrent/807644

Czas ....................: 2:10:32
Rozmiar ................: 26.4 GB
Video ...................: 1920x1080
Bitrate .................: 24067 kbps (H264 High@L4.1 CBR)
Audio 1.................: English DTS-HD MA 7.1 Ch 4845 kbps
JĘZYK.................... Angielski DTS-HD MA 7.1 Ch 4845 kbps
Napisy.................... Angielski,Francuski,Holenderski,Rosyjski,
Grecki,Arabski,Ukraiński,Bułgarski,Łotewski,Litwiński,Estoński
-------------------------------------------------------------------------------------
Czyli mamy bitrate 24067 kbps =  2,93MB/s  czyli nawet stare wifi G maks 54Mbps sobie z tym poradzi

Natomiast maksymalny bitrate przewidziany w BluRay to ~40Mb/s  czyli zaledwie  5MB/s  , ale to raczej niespotykane

45 (edytowany przez pepe2k 2013-09-02 10:48:17)

Po co wałkować w tym samym wątku dwa razy ten sam problem?

pepe2k napisał/a:

100 Mbps to wystarczająca przepustowość na większość materiałów i możesz to sobie dokładnie wyliczyć znając rozmiar i długość materiału. Przykładowo, do przepchnięcia 50 GB materiału o długości 2 godzin wystarczy około 70 Mbps.

pepe2k napisał/a:

Wzór na co, na obliczenie pasma potrzebnego do przepchnięcia (strumieniem) jakiegoś materiału audio/wideo przez sieć?

wymagana przepustowość [Mbps] = (rozmiar [MB] / czas trwania [s]) * 8

pasza napisał/a:

Największy jaki znalazłem 24,7GB [...]

~25 GB to wcale nie jest duży materiał.

pasza napisał/a:

Czyli mamy bitrate 24067 kbps =  2,93MB/s  czyli nawet stare wifi G maks 54Mbps sobie z tym poradzi

Może być ciężko... Zakładając realną przepustowość 50%, to Ci w G zostaje na dane jakieś 3,4 MB/s. A 50% realna przepustowość, to jest raczej optymistyczne założenie smile

46 (edytowany przez pasza 2013-09-02 11:14:37)

pepe2k napisał/a:
pepe2k napisał/a:

Największy jaki znalazłem 24,7GB [...]

pepe2k napisał/a:

~25 GB to wcale nie jest duży materiał.

Wiem że są większe, tyle że większość ma  mniej niż 20GB a najwięcej  jest tych z ~10GB 1920x1080

pasza napisał/a:

pepe2k napisał/a:

Może być ciężko... Zakładając realną przepustowość 50%, to Ci w G zostaje na dane jakieś 3,4 MB/s. A 50% realna przepustowość, to jest raczej optymistyczne założenie smile

Powinien pójść ale to jest już film z maks bitrate dla G.
Ten który testowałem 24GB miał bitrate  zaledwie  ~10-15% niższy i na Wifi G, poszedł  (dłużej się odpala i z przewijaniem już był dramat)

Edit:
-----
Transmission w MyBookLive już zasysa film  i z ciekawości zobaczę czy odpali w G-only?

47 (edytowany przez r1f 2013-09-02 12:49:04)

pasza napisał/a:

Mam wdr4300 podobnie w eterze jak ty i absolutnie żadnych problemów z filmami HD jak i pasmem  szerokością 40mhz na Oryg,gargoyle czy ddwrt.

Do odtwarzania HD wcale nie jest potrzebna szerokość 40mhz powinno bez problemu iść nawet przy szerokości Half (10mhz) i 65  Mbps. (mój tablet łączy się na max 65  Mbps i film HD odtwarza.)

Testowałem na  film  HD 24Gb 2godz 30min
Monitor w ddwrt pokazuje przy odtwarzaniu średnio 200Kbps , przewijanie 1,3Mbps. (bitów nie Bajtów)

Coś jest ewidentnie nie halo spróbuj jeszcze raz na oryginalnym (pisałeś że działało)

Przy jednym tv mam mr3020 czyli maks 150 Mbps a innym wr841v8 czyli maks 300Mbps i czy to przy szerokości 20 czy 40 film HD 24GB działa i można go przewijać.

pasza, na jakim sofcie dokladnie śmigasz? Ja mam najnowszy 1.5.10.12 (r37768), by obsy
Dzisiaj spróbuję zrobic powrot do fabryki i zobaczę.
Zdaje się że masz DD-WRT?

Pozdr

48 (edytowany przez build000 2013-09-02 13:18:24)

...
24067 kbps
...
L4.1 CBR
...

No to faktycznie strasznie kiepski ten HD (dużo ripów z oryginalnych płyt ma lepsze parametry) - miałem na myśli full wypas (zazwyczaj wersje tylko EN i wyprodukowane zazwyczaj nie na polski rynek) na najmocniejszych L - dużo większy bitrate - takie wiesz - rasowe i pełno formatowe BR/BD-50 w kierunku 3D (lub też 3D). Ale fakt - producenci często wydają coś, co w zasadzie mogli by rozprowadzać w innej formie niż BD (zazwyczaj BD-25 z średnio-niskim profilem) i chlubnie to określają mianem BR.

49

Jak pisałem wcześniej nie istotne jaki soft na wszystkich działa OK.
Wcześniej miałem Gargoyle i było tak samo czyli b.dobrze, zresztą odbiór MR3020 i wr841v8 są na Gargoyle i film HD bluray z wysokim bitrate odtwarzam nawet na  WIFI G.

Zobacz na mój i swój eter
http://imageshack.us/a/img593/6103/rkwi.png
Który jest twój? "InternetHalo" zobacz  jaka słaba moc, ile masz 20metrów do WDR4300?

http://img401.imageshack.us/img401/1879/o4b0.jpg
Eter widziany przez wr841v8 (7 metrów i 2 ściany) mój wdr4300 ten najmocniejszy, a teraz jeszcze mi się wpieprzył na  kanał 13 i  szerokość 40Hz  pieprzony SitecomFBxxxx a był na kanale 1 wcześniej.
(a w dzień jest jeszcze gorzej)

U ciebie jest coś nie tak z sprzętem albo z  sprzętem wifi  klientów.

50

build000 napisał/a:

...
24067 kbps
...
L4.1 CBR
...

No to faktycznie strasznie kiepski ten HD (dużo ripów z oryginalnych płyt ma lepsze parametry) - miałem na myśli full wypas (zazwyczaj wersje tylko EN i wyprodukowane zazwyczaj nie na polski rynek) na najmocniejszych L - dużo większy bitrate - takie wiesz - rasowe i pełno formatowe BR/BD-50 w kierunku 3D (lub też 3D). Ale fakt - producenci często wydają coś, co w zasadzie mogli by rozprowadzać w innej formie niż BD (zazwyczaj BD-25 z średnio-niskim profilem) i chlubnie to określają mianem BR.

Cytuj całoś i co najważniejsze
Bitrate .................: 24067 kbps (H264 High@L4.1 CBR)
To jest jeden z wyższych bitrate, dźwięk  w ogólnym bitrate ma tu drugorzędne znaczenie dojdzie góra 0,2MB/s
i mi się coś wydaje że nie są przesyłane naraz wszystkie strumienie dźwięku tylko te wybrane (JĘZYK)

Nawet jak dojdą cuda niewidy to i tak to będzie maks poniżej 4MB/s a większość  ripów ma 1,5-2 MB/s