Temat: Czyszczenie historii monitora sieci

Chyba nadziałem się na małego babola w gargulcu wink
Nie wiem czy tak być powinno ale... opcja Wyczyść historię w Status  - monitor sieci czyści również czas połączenia PPPoE w Status - Ogólny.
Nie wiem czy tak powinno być...? Czy może coś za dużo się czyści w v1.5.10.12 ?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

2

Odp: Czyszczenie historii monitora sieci

Czas połączenia pppoe brane jest  z czasu pliku /var/run/pppoe-wan.pid. Więc raczej przypadek.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No niestety raczej to nie przypadek.
Właśnie zrobiłem to ponownie i:
Czas połączenia PPPoE:0 dni 0 godz. 0 min.

Akurat mnie to interesuje gdyż w adsl netii mam wykupioną opcję stałego adresu IP i chciałbym przypilnować czy mnie będą rozłączać po 1440 minutach jak zawsze czy jednak da radę wisieć na danym IP do czasu zerwania połączenia z mojej strony.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

4

Dopiszę że dodanie przekierowania portu z poziomu WWW i zapisanie tego również zeruje statystykę czasu połączenia PPPoE.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

5

roofman napisał/a:

Dopiszę że dodanie przekierowania portu z poziomu WWW i zapisanie tego również zeruje statystykę czasu połączenia PPPoE.

Może router się rebootuje, żeby zaktualizować ustawienia i przez to wszystko jest zerwane? Dawno nie zaglądałem do panelu, bo działa to co ustawiłem około roku temu, ale coś mi się przypomina, że przy byle jakiej zmianie ustawień się restartował.

6 (edytowany przez roofman 2013-09-04 06:42:44)

Nie, połączenie trzyma, adres IP WAN jest taki sam.
(a Netia po zerwaniu połączenia zmienia IP, u nich stałe IP w usłudze adsl polega na tym, że jest stałe do czasu gdy połączenie zostanie zerwane przez czynnik zewnętrzny - w usłudze bez wykupionej opcji stałe IP operator robi reset co 1440 minuty z tego co zaobserwowałem wcześniej).
Równolegle na innej linii pracuję na wnr3500 z tomato i tutaj czyszczenie historii nie czyści statystyk połączenia.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

7

Bardzo nie trafione porównanie. Dlaczego uważasz że coś powinno działać tak samo  w tomato i openwrt?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

8 (edytowany przez roofman 2013-09-04 07:22:45)

Nie, nie uważam że powinno. Po prostu się zdziwiłem że takie czyszczenie powoduje reset.
Potrzebowałem obserwować ten parametr i zgłupiałem, myślałem że netia mnie w wała robi patrząc na statystykę połączenia WAN big_smile
Potem podpiąłem inny router z Gargulcem i to samo, więc  tu gdzie mam te niby stałe IP wsadziłem sprzęt na tomato aby przynajmniej z tydzień poobserwować czy mnie będą rozłączać czy nie... przy okazji coś sobie zmieniając w ustawieniach routera jak najdzie taka potrzeba.
Generalnie Gargulec bardziej mi pasuje więc i tak sprzęt na nim będzie głównym rozdzielnikiem sieci.

wndr4300 - Gargoyle 1.14