1

Temat: Wybór routera wifi, który umożliwi połączenie z innym routerem (brama)

Witam,
Potrzebuję połączyć komputer stacjonarny po WiFi (brak możliwości pociągnięcia kabla) z TP-Link TL-WR1043ND Gargoyle ustawiony w tryb Brama sieciowa, który obecnie posiadam.
Chcę kupić router który spełni warunki:
a) umożliwi połączenie z moim TP-Link TL-WR1043ND, rozumiem że powinien mieć co najmniej jedną z opcji: Client AP, Bridge, WDS
b) jest na niego dostępne oprogramowanie Gargoyle
c) posiada jak najmocniejszy procesor, oraz możliwie dużo pamięci RAM (w przyszłości jego przeznaczenie może ulec zmianie)
d) posiada usb, bezprzewodowa transmisja N, mile widziane kilka portów Lan

Wiem że punkt a) i b) oraz częściowo d) spełnia np. TP-Link TL-WA901ND ale jest to dość przestarzałe urządzenie i szukam czegoś mocniejszego.

Proszę o Wasze propozycje.

Druga spawa, zastanawiam się czy dwa urządzenia Link TL-WR1043ND Gargoyle połączą się ze sobą, 1 w trybie Brama sieciowa, 2 w trybie Most bezprzewodowy / przekaźnik.

Pozdrawiam

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Wybór routera wifi, który umożliwi połączenie z innym routerem (brama)

Weź pod rozwagę TL-WDR3600 i ewentualnie TL-WDR300. Na chwilę obecną WDR3600 ma chyba najlepszy stosunek możliwości do ceny.

3

mam podobne rozwiązanie ale jako punkt "TP-Link TL-WR1043ND" u mnie jest router orange mv610R z którego puszczam neta na TP-Link'a 4300 z któego steruje all dlna pyload transmission sambą 3ginfo itd czekam tylko na skrypt do restartu routera mv610r napisany pod openwrt abym mógł go zrestartować bo orange ma limity ;] a nocne ściąganie jest free po 23 do 6:00 ;]

4

@krynio: wszystkie działające pod openwrt AA/gargoyle  umożliwiają pracę jako repeater.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Panowie, dziękuję za odpowiedź.

Przed wydaniem kasy chcę się jeszcze upewnić. Z tego co się zorientowałem obecnie chyba najmocniejszy router pod AA/Gargoyle to Netgar WNDR3800, szkoda że nie ma usb 3.0. Rozumie że będzie możliwość połączenia urządzeń TL-WR1043ND jako "nadajnik" i WNDR3800 jako "odbiornik". Oraz rzecz jasna w drugą stronę, Netgar mocniejszy, bardziej się nadaje na bazę. Wspomniane TL-WDR3600, TL-WDR4300 czy DLink 825, jak co też potrafią pracować jako odbiornik?

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

6

Wszystkie potrafią pracować jako klient smile

7 (edytowany przez build000 2013-09-01 21:10:27)

krynio napisał/a:

Przed wydaniem kasy chcę się jeszcze upewnić. Z tego co się zorientowałem obecnie chyba najmocniejszy router pod AA/Gargoyle to Netgar WNDR3800, ...

Proste, że tak - nie ma się w ogóle co zastanawiać jak zamierzasz coś "mocniej" i "więcej" - a skoro Cię na niego stać warto przemyśleć zakup 2-óch takich do Twoich planowanych układów Twojej sieci, i.t.d.
Używam i b. sobie chwalę.
big_smile
Omijam dzięki temu konieczność zadawania 90 % pytań na tym, czy podobnym tematycznie forum - po prostu musi być power jak chce się coś więcej porzeźbić.
A jak masz zacięcie do modowania sprzętowego - wyprowadzenie anten na zewnątrz rozwiązuje ewentualny problem braku zasięgu (lub jego nieznaczne zwiększenie) - na podobieństwo do WNDR3700v*.

8

krynio napisał/a:

Przed wydaniem kasy chcę się jeszcze upewnić. Z tego co się zorientowałem obecnie chyba najmocniejszy router pod AA/Gargoyle to Netgar WNDR3800, szkoda że nie ma usb 3.0. Rozumie że będzie możliwość połączenia urządzeń TL-WR1043ND jako "nadajnik" i WNDR3800 jako "odbiornik". Oraz rzecz jasna w drugą stronę, Netgar mocniejszy, bardziej się nadaje na bazę. Wspomniane TL-WDR3600, TL-WDR4300 czy DLink 825, jak co też potrafią pracować jako odbiornik?

Moim zdaniem router kosztujący więcej niż 200-300 PLN, to przerost formy nad treścią, który poza pożeraniem dodatkowej energii i tak nie przyspieszy dostępu do Internetu, a aktualnie praktycznie każdy model ze średniej półki z palcem w gnieździe obsłuży na WAN 250 i więcej Mbps. Co więcej, USB 3.0 w routerach praktycznie nie istnieje i jeszcze długo, długo, długo istnieć nie będzie - co Ci po tym, że producent wstawi "niebieskie" gniazdo, skoro zastosowany SoC nie jest w stanie nawet wysycić przepływności dostępnej w USB 2.0? To niestety tylko wabik na klienta.

Jak szukasz naprawdę dobrego rozwiązania do domowej sieci, to szczerze proponuję kupić niedrogi router z podwójnym radiem i gigabitem na kablu + porządny NAS. Unikniesz kombinacji akrobatycznych typu dodatkowe zasilanie USB, bo router nie będzie w stanie zasilić zewnętrznych kieszeni z dyskiem/dyskami, dodatkowych HUB-ów USB, bo coś nie będzie chciało działać bez nich, plątanin kabli itd.

Poza tym, WDR3600/4300 mają doskonałe wsparcie programowo-sprzętowe, kosztują na rynku wtórnym tyle co nic, biorą z sieci około 4 W, a jak brakuje mocy lub FLASH... to się polecam: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2537 smile Można się bez problemu ścigać z WNDR3800.

9

Wielkie dzięki za rozwinięcie tematu, poczytałem, porównałem i biorąc pod uwagę stosunek jakości do ceny waham się z wyborem pomiędzy 2-3 urządzeniami.

TP-Link TL-WDR3600 cena około 210 PLN
Architecture: MIPS MIPS 74Kc
Vendor: Qualcomm Atheros
Bootloader: U-Boot
System-On-Chip: AR9344 (MIPS)
CPU/Speed 560 MHz
Flash-Chip: Spansion FL064KIF docs
Flash size: 8192 KiB
RAM: 128 MiB
Wireless No1: Atheros AR9340 2.4GHz 802.11bgn
Wireless No2: Atheros AR9582 5GHz 802.11an
Switch: Atheros AR8327N Gigabit Switch
USB: Yes 2 x 2.0 (GL850G chip - 4 port's capable)

TP-Link TL-WDR4300 cena około 270 PLN, ze strony producenta wynika że jest to nowszy, „wyższy” model, posiada dodatkowo trzecią antenę i poza tym innych znacznych różnic nie znalazłem. Zakładając że różnica cenowa jest do zaakceptowania, czy będzie to lepszy wybór niż TL-WDR3600 ?
Hardware Highlights
CPU Flash RAM Network WAN USB Serial JTag VLANs
Atheros AR9344@560MHz 8MB 128MB 4x1 GigE 1x1 GigE WAN x2 v2.0 Yes Yes 128

TP-Link TL-WDR4310 w sprzedaży nie znalazłem?

D-Link DIR-825 cena około 359 PLN
Hardware Highlights
HW Rev CPU Ram Flash Network Gigabit USB Serial JTag
B1/B2 Atheros AR7161@680MHz 64MB 8MB 4x1 Yes Yes Yes Yes
C1 Atheros AR9344@560MHz 128MB 16MB 4x1 Yes Yes Yes Yes
Kusi mnie trochę wersja C1 która ma flash 16 MB w standardzie. Poza tym niuansem bardziej jestem przychylny za Tp-linkami
Proszę o pomoc w ostatecznym wyborze, obiecuję że to już ostatni post w tym temacie :-)
Pozdr. Krynio

10

Nie. Jeżeli nie będziesz używał 5GHz lub nie masz odpowiednich kart (450MHz) to wymiana 3600 na 4300 nie ma sensu.

11

Z tych podanych, to ja bym wziął WDR3600 - mam, używam, jest OK, jedyne na co można narzekać to słabsze radio na 2,4 GHz w porównaniu np. do WR1043ND. Jak dobrze poszukasz, to kupisz za mniej niż 200 PLN. Jakiś czas temu na Allegro nawet WDR4300 można było wziąć za mniej niż 200 PLN.

DIR825 (rewizja C1) to sprzętowo podobna platforma (ten sam SoC), fajnie że ma więcej FLASH ale moim zdaniem nie warto za to dokładać aż tyle szmalu. U mnie wymiana FLASH w WDR3600/WDR4300 będzie tańsza wink

Poza tym, w WDR3600/4300 można spokojnie dołożyć jeszcze 2 gniazda USB i np. zamontować sobie w środku gniazdo SD/microSD lub pendrive'a i posadowić tam extroot. Tutaj info: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2363.

WDR4310 to chyba sroce wypadł spod ogona - jest to kopia WDR4300, ale przeznaczona na rynek chiński, choć można spokojnie sobie ściągnąć do nas, tylko cenowo wyjdzie więcej niż za nowego WDR4300 u nas, więc nie bierz w ogóle pod uwagę.

Ewentualnie... jak jesteś cierpliwy, to możesz zaczekać aż się trochę rozjaśni kwestia takich nowości od TP-Link jak:
- Archer C7
- Archer C5
- WR1043NDv2

Po cichu liczę na tego ostatniego - ma szansę powtórzyć sukces wersji pierwszej.