Temat: pliki maja w nazwie orig i rej

Po kompilacji zauważyłem dwa problemy... W usługach mam dwie usługi:
1. sysntpd.orig
2. sysntpd.rej

Druga jest wyłaczona...

Jakiś patch musi to kompsać przy kompilacji tylko nie wiem jaki. W patches generic był patch z numerem 19 i z niego już wywaliłem zapisy odnośnie sysntpd ale dalej po kompilacji tak jest. Co jeszcze może to powodować ?

Sprawdzałem na kompilacji czystej bez zmian(moich).

2 (edytowany przez build000 2013-08-30 20:18:43)

Odp: pliki maja w nazwie orig i rej

Tak na oko ciężko stwierdzić ale ja bym przebadał czy jakieś wcześniejsze łaty (w sensie kolejności ich nakładania w dowolnym etapie budowy - musisz po prostu obadać jak to idzie po kolei - nie sugeruj się wyłącznie nr. łaty) nie nakładają w tym pliku dodatkowych zmian i przez to np. wspomniana łata 19 próbuje się odnieść do oryginalnej wersji tego pliku a tej już nie ma bo coś wcześniej już ją zmieniło - czy łata 19 jest oryginalna i czy spośród wcześniejszych w kolejności łat coś nie nakłada zmian na ten plik ?
Mało prawdopodobne ale może być też tak, że przy ssanku źródeł ów plik ściągnął się wadliwie.
Generalnie fakt, że po wszystkim jeśli masz nadal (również po Twoich zmianach ręcznych) pliki *.rej i *.orig, to jak nic patcho'owanie nie jest wykonane właściwie (z błędami/nie wszystko/i.t.d.).

3

Hmmm wlasnie cos na pliku 19 sie wysypuje juz nawet z niego wykasowalem wpisy od patchowania tych plikow sysntpd ale dalej nic... nie jestem teraz przy kompie ale cos w logach jest na tej lacie w stylu HUNK albo podobne slowo...

4 (edytowany przez build000 2013-08-30 20:32:11)

W najgorszym, możliwym przypadku łata jest nieodpowiednia, np. nie do tej wersji pliku - szczególnie tak się może zdarzyć jak korzystasz z jakiegoś dodatkowo zaznaczonego/dodanego ręcznie programu/biblioteki/jakiegoś źródła czegoś i w swym działaniu przy budowie, to owe coś, chce nałożyć swoją łatę na ten plik. Trzeba deko pobawić się w śledczego - ewentualny staż/lata pracy w ubecji zwiększają szansę na szybkie uporanie się z problemem (żart lol ).

Może też tak w ogóle być, że np. ten dodatkowy program jest z rewizji "xxxx" , a plik w środowisku budowania jest z jego natywnej rewizji "yyyy".

Zapewne pomoże dokładne zapoznanie się i praktyczna nauka poleceń, min. diff i patch.

5

Hehe... no juz poprawialem patcha ze robilem od nowa widzac co oryginalny zmienial zrobilem jeszcze raz...bo troszke sie roznil ze inne zapisy byly w pliku...

6 (edytowany przez build000 2013-08-30 20:34:00)

No to mieć nadzieję, że teraz zbuduje Ci się to owe coś, czego oczekujesz, a nie np. "drzwi do lasu".
big_smile

7

Zobaczyłem ze w patches-generic w patchu numer 19 to się robi. Wiec już nawet wykasowałem tego patcha i odpaliłem kompilacje i dziwne bo znów w logach jest komunikat od tego patcha ze nie może się wykonać i sa błędy. Mimo ze patcha nie ma w katalogu. Nie kumam tego. Gdzie on może jeszcze być ?