1 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-26 22:07:01)

Temat: Kompilacja Gargoyle-Nie działa tabela zużycia pasma i wykresy,podział

Skompilowałem sobie obraz Gargoyle dla siebie jednak w kompilacji wykresy zużycia pasma sa nie wyświetlane oraz tabela zużycia pasma nie zlicza zadnych danych... Wykresów jest brak tzn tylko jaby jeden mm widać wykresu... Nic nie zmianiałem w związku z ustawieniami bwmon...Na domyślnych ustawieniach jest. Proces bwmon_gargoyle w usłuchach jest uruchomiony i nawet go restartowałem... Co to może być powodem ?
Podział pasma też nie działa. Nie ma tych krazkow z podzialem widocznych oraz widze tez nie działa monitor sieci.

Wszystkie zależności od bwmon_gargoyle na pierwszy rzut oka sa niby wkompilowane w obraz.

2

Odp: Kompilacja Gargoyle-Nie działa tabela zużycia pasma i wykresy,podział

Widze ze jeśli nie znam się az tak na linuxie i miałem na samym początku problemy... to już teraz nie otrzymam zadnej pomocy na tym forum... ? sad przykre to...

3

Myślę, że po prostu wróżki poszły już spać, a w kryształowych kulach wyczerpały się bateryjki wink

Twój post można by skrócić do takiej postaci: "skompilowałem sobie kod Gargoyle, nie działa to, tamto i siamto, co jest tego powodem?"

Odpowiedź typu: nie działa, bo pada deszcz jest mniej więcej tak samo precyzyjna jak Twoje pytanie. Nie podałeś ŻADNYCH dodatkowych i precyzyjnych informacji typu: jaki kod kompilowałeś, jakie były ustawienia kompilacji, log z ewentualnymi błędami z kompilacji, log z uruchomienia systemu, źródła stron, na których brakuje Ci wskazanych elementów, listy uruchomionych procesów, ustawień Gargoyle, itp., itd., mógłbym to wymieniać do rana.

Dlaczego oczekujesz precyzyjnej pomocy, skoro nie potrafisz nawet o nią poprosić? Naucz się w końcu zadawać pytania, to innym łatwiej będzie Ci udzielać na nie odpowiedzi. Niestety, ale to, co tutaj od jakiegoś czasu na forum uprawiasz, to po prostu wszystkim już się dawno znudziło i omijają szerokim łukiem Twoje tematy. Każdy kolejny dotyczy ciągle tego samego zagadnienia i tylko potwierdza to, że nie masz o temacie nawet podstawowej wiedzy, która jest (niestety?) NIEZBĘDNA do zadania pytania i poproszenia o pomoc w rozwiązaniu KONKRETNEGO problemu.

4

Ok spróbuje sprecyzować...
Skompilowałem wersje: 9c5be4bee3a47d2afbb49a4d48c33a2baf3fd005 bo do niej używam tłumaczeń Cezarego. Ustawienia kompilacji są takie jak w pliku USB config ze strony Cezarego + dodane co ma być wkompilowane w obraz i są to:
CONFIG_PACKAGE_kmod-usb-net-cdc-ncm=y
CONFIG_PACKAGE_kmod-usb-net-qmi-wwan=y
CONFIG_PACKAGE_kmod-usb-net-rndis=y
CONFIG_PACKAGE_kmod-usb-wdm=y

#
# Gargoyle Web Interface
#
CONFIG_PACKAGE_gargoyle=y
# CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-3ginfo is not set
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-cron=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-hdidle=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-initd=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-logread=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-logs=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-msg=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-openvpn=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-ping-watchdog=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-smsbox=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-by-matei=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-dark-one=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-green=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-light=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-tplink=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-theme-xeye=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-tor=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-usb-printer=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-usb-storage=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-usbreset=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-webcam=m
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-webshell=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-wifi-schedule=y
CONFIG_PACKAGE_plugin-gargoyle-wifi-survey=y

+ ewentualnie zalezności od tych pakietów.

Logów z kompilacji nie mam. Rozumie ze logi z kompilacji uzyskam za pomocą tego typu parametrów:
make V=s > /tmp/plik.txt 2>&1 
?

Lista uruchomionych procesów:

PID USER       VSZ STAT COMMAND
    1 root      1504 S    init
    2 root         0 SW   [kthreadd]
    3 root         0 SW   [ksoftirqd/0]
    4 root         0 SW   [kworker/0:0]
    5 root         0 SW   [kworker/u:0]
    6 root         0 SW<  [khelper]
    7 root         0 SW   [kworker/u:1]
   66 root         0 SW   [sync_supers]
   68 root         0 SW   [bdi-default]
   70 root         0 SW<  [kblockd]
  101 root         0 SW   [kswapd0]
  150 root         0 SW   [fsnotify_mark]
  163 root         0 SW<  [ath79-spi]
  174 root         0 SW   [mtdblock0]
  179 root         0 SW   [mtdblock1]
  184 root         0 SW   [mtdblock2]
  189 root         0 SW   [mtdblock3]
  194 root         0 SW   [mtdblock4]
  199 root         0 SW   [mtdblock5]
  267 root         0 SW   [kworker/0:1]
  516 root         0 SW<  [cfg80211]
  529 root         0 SW   [khubd]
  554 root         0 SW<  [rpciod]
  567 root         0 SW<  [nfsiod]
  673 root         0 SW   [scsi_eh_0]
  674 root         0 SW   [usb-storage]
  858 root      1504 S    init
  993 root      1508 S    /sbin/syslogd -C16
  995 root      1492 S    /sbin/klogd
  997 root       864 S    /sbin/hotplug2 --override --persistent --set-rules-f
 1005 root       876 S    /sbin/ubusd
 1097 nobody    1020 S    /usr/sbin/portmap
 1563 root      1344 S    httpd_gargoyle -c cgi-bin/**|**.sh|**.cgi|**.csv -d
 2296 root         0 SW   [jbd2/sda1-8]
 2297 root         0 SW<  [ext4-dio-unwrit]
 2389 root      1500 S    /sbin/watchdog -t 5 /dev/watchdog
 2670 root         0 SWN  [jffs2_gcd_mtd3]
 2981 root      1156 S N  /usr/sbin/dropbear -P /var/run/dropbear.1.pid -p 22
 3231 root      1484 S N  /sbin/netifd
 3562 root      1592 S N  hostapd -P /var/run/wifi-phy0.pid -B /var/run/hostap
 3660 nobody     980 S N  /usr/sbin/dnsmasq -C /var/etc/dnsmasq.conf
 3954 root      1512 S N  /usr/sbin/ntpd -n -l -p 0.tempus1.gum.gov.pl -p 1.po
 4502 root      1516 S N  /usr/sbin/crond -c /etc/crontabs -l 9
 5305 root         0 SW   [kworker/0:2]
 6136 root         0 SW   [kworker/0:3]
 6177 root       820 S N  {run_commands.sh} /usr/bin/haserl run_commands.sh
 6178 root         0 Z    [httpd_gargoyle]
 6179 root      1344 S    httpd_gargoyle -c cgi-bin/**|**.sh|**.cgi|**.csv -d
 6180 root      1500 S N  /bin/sh
 6185 root      1496 S N  sh /tmp/tmp.sh
 6186 root      1496 R N  ps

STrony na ktorych nie sa przedstawiane w locie wykresy i nie dzialają monitoringi to: bandwith.sh, bandwidth_distribution.sh oraz webmon.sh

Gargoyle jest na ustawieniach domyślnych nie zmienianych. Gdy potrzebne sa jeszcze jakies dane postaram sie je zaprezentować.

5

Przed chwila skompilowałem jeszcze obraz GARGOYLE z domyślnymi ustawieniami z GITHUBa nic nie zmieniałem w konfiguracji, jedyne dodałem tylko obsługę jezyków... I też nie działają WYKRESY PASMA oraz PODZIAŁ PASMA i MONITOR SIECI.

Cezary podpowiedz mi proszę co trzeba dołożyć do kompilacji bądź co skonfigurować aby wykresy działały ? Bardzo proszę i będę wdzięczny.

6 (edytowany przez roblad 2013-08-27 13:38:51)

Czesc,

Przerabialem to ostatnio, jest kilka bledow w patchu do bwmona np:

integrate_netfilter_modules.sh

in section

Code: Select all
    if [ "$patch_kernel" = 1 ] ; then
       target_name=$(cat .config | egrep  "CONFIG_TARGET_([^_]+)=y" | sed 's/^.*_//g' | sed 's/=y$//g' )

musisz ten skrypt zmodyfikować dodas filtracje na linni

As a temporary measure, you can add -m 1:

egrep  "CONFIG_TARGET_([^_]+)=y" -m 1

For test_names just tack on:

| grep -v OPTIONS

zajzyj na temat:

http://www.gargoyle-router.com/phpbb/v … p;start=60

jest jeszcze kwestja instalacji narzedzi - sprawdz w katalogu development i uruchom skrypt

dev-utils/debian_install_build_deps.sh

7

Dzięki "roblad" wszystko działa smile

8

Ta sama historia jak przy draiverach - piszesz coś i kończysz nagle - liczysz na pomoc innych nie dając w zamian nic od siebie - teraz już wiesz dlaczego (między innymi) innym z taką trudnością jest Ci pomagać ?
big_smile

9

build000 napisał/a:

liczysz na pomoc innych nie dając w zamian nic od siebie
big_smile

o to to właśnie, ktoś tu nawet narzekał, nie wiem, czy nie sam autor wątku, że brak jest poradnika,
pepe_lodz, może napiszesz poradnik co i jak, ale taki dla zupełnie zielonych w temacie, to i ja się pokuszę skompilować sobie obraz

10

build000 napisał/a:

Ta sama historia jak przy draiverach - piszesz coś i kończysz nagle - liczysz na pomoc innych nie dając w zamian nic od siebie - teraz już wiesz dlaczego (między innymi) innym z taką trudnością jest Ci pomagać ?
big_smile

Uprzedziłeś mnie-miałem to samo napisać. big_smile

11

Poradnika nie napisze ze wzgledu ze robie to swoimi sosobami ktore sa w wiekszosci nie poprawne ale innych nie znam... tzn bardziej sa na okretke. Chociazby nie wiem w jaki sposob sciagnac same zrodla openwrt konkretnej wersji np r37768 zanim zaczne kompilacje ale po sklonowaniu gita gargoyle. Bo zrodla sa sciagane przy pierwszej kompilacji ale nie wiem jak sciagnac je same przed kompilacja. Dlatego mowie mam za mala wiedze na pisanie poradnika... to moze napisac jedyne Cezary z dobrej woli bo on posiada ogromna wiedze.

A rozwiazanie nie dzialajacych wykresow dal mi kolega 'roblad'. Wrzuce pozniej plik ktory trzeba podmienic i kompiluje obraz jako target custom a nie np ar71xx

12 (edytowany przez build000 2013-08-28 17:22:24)

Gadanie - a kto oczekuje, że napiszesz w oparciu o standardy - grunt żebyś napisał coś - jakąkolwiek kwintesencję jak to zrobiłeś co zakończyło się sukcesem - czyli działaniem czegoś. W linuchu wszakże wiadomo, że dróg do celu jest wiele a na końcu liczy się efekt. Tym samym oczekujemy wręcz takiego poradnika w Twoim wykonaniu - ba...żądamy, żeby wszyscy którzy poświęcili czas na pomaganie Tobie nie zawiedli się na fundamentalnym przesłaniu licencji GPL/opensorce team/openwrt-gargoyle friends/ i całego tego populistycznie brzmiącego wydźwięku prostego stwierdzenia: "pomagamy sobie wzajemnie jak każdy może i potrafi"
Amen - całować stopy Wielkiemu Pingwinowi. (hehe)
big_smile

13 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-28 17:33:54)

Wiesz ja napisze a za chwile uslusze ze zle zebym sie nauczyl... wiec nie wiem pomysle nad tym ale watpie poprostu ja robie kompilacje dla siebie bo moje sugestie nie zostaly uwzglednione u Eryka i Cezarego dlatego chcialem miec cos dla siebie. A mowie Cezary zapewne zna prostsze sposoby itp... a moja sa takie jakie znalem umialem.

A plik który trzeba podmienić w katalogu /gargoyle/netfilter-match-modules/

http://www13.zippyshare.com/v/88031906/file.html

następnie trzeba uruchomić skrypt z uprawnieniami sudo

sudo /gargoyle/dev-utils/debian_install_build_deps.sh

Doinstalowac co zasugeruje. Nastepnie skopiować plik config i profile_image od swojego profilu np. platformy ar71xx do katalogu /targets/custom/profiles/default

i kompilacje uruchomić
make custom

To mój sposób na działanie wykresów jakie przekazał mi kolega roblad

14 (edytowany przez build000 2013-08-28 17:34:21)

To bez znaczenia - grunt żeby został jakiś ślad po Twoim trudzie - coś dla potomnych - a krytyką się nie przejmuj - każdy z nich też podlega przeróżnym krytykom i co ? - ma to jakiś większy wpływ na całokształt ? - nie - grunt, że pomimo wiatrów czasem niesprzyjających prą zgodnie z obranym kursem - nikt nie jest doskonały - nie myli się tylko ten co zupełnie nic nie robi.

15

No zgadza się usłyszałem dużo nie miłych słow ale jakos przezyłem... Dziekuje też Cezaremu za mase cierpliwości i przekazanie rozwiązań i sposobów, co prawda nie wszystkich ale większości.  Jeszcze męcze się z kilkoma problemami. Jeden z nich to jak nanosić zmiany na gargoyle i na zrodla openwrt aby później po aktualizacji gita gargoyle i zrodeł mieć te zmiany. Albo jak zaautomatyzować to jakoś... Bo tak na obecną chwile jak sciagne nowe zrodła Gargoyle i openwrt to musze zmieniac pliki stosować sowje patche itd. a chciałbym to jakos zaautomatyzowac bo robota byłaby przyjemnisjsza.

Tak poza tym tematem:

-jak sciągnąc zrodła openwrt (te co trafiają do katalogu /gargoyle/downloaded) zaraz po operacji klonowania gita od Gargoyle ?

16

Nie wiem na ile się zda co teraz napiszę w odpowiedzi na Twoje pytania ale polecam przestudiować kulisy pewnego projektu: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=1813
big_smile

17

Jutro w wolnej chwili na niego spojrze na pewno smile