Temat: Dobry router na lata

Po przyjezdzie do Polski, planuje kupić nowy router. Obecnie mam łącze 50 megabitów i jak zawale torrentami to mój 1043ND sie poci.
Co musi posiadać:

Gigabit LAN
Dobre WiFi (na prawde dobre)
Wsparcie Gargoyle/OpenWRT/Tomato
Dobry procesor (planuje zwiekszyc szybkość łącza w przyszłości)
Nie mniej  niż 8MB flash
wieecej ramu od TPLINKA 1043ND

Opcja to radio 5GHz, i tak planuje użyc osobnego AP

Widze ze godne uwagi sa WDR 4300 i podobne.
Może jakiś asus?

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

2

Odp: Dobry router na lata

RT-N66U?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ciekawsze rozwiązanie o TP LINKA? ktoregokolwiek

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

4

Inne i na dodatek broadcomowe.

5

Nie wiedzialem ze Broadcom to zaleta

6

Zaleta - skądże znowu. Ale masz wybór - oryginał, merlina, tomato, zaraz będzie openwrt.

7

Widze że jest niezły.. i można go już mieć za +/- 500pln.

8

zdzichu6969 napisał/a:

Widze że jest niezły.. i można go już mieć za +/- 500pln.

A używanego WDR4300 masz za ~200 PLN.

9

Jednak bym poczekał na nowsze konstrukcje (ewentualnie kupując używkę z TL). Przy tej cenie Asusa i jego ułomnościach to idąc na całość wybrałbym tego typu konstrukcje http://www.dd-wrt.com/shop/catalog/prod … ucts_id=44 , szukając lepszej ceny.

10

Wszystko fajnie, ale kupując tego typu rozwiązanie trzeba zorganizowac obudowe, zakupić karty WiFi lub AP, i Switch. Kolejne wydatki

11

Moim zdaniem ładowanie w router więcej niż 200-300 PLN, to już przesada. Z doświadczenia wiem, że taki WDR3600 nawet się nie poci przy łączu 250/20 Mbps, obsługując jednocześnie do 10 klientów (w tym 4 bez kabla).

Wydaje mi się, że nie ma na rynku żadnego routera, który byłby w normalnej cenie (powiedzmy do 300 PLN) i zapewniał przyzwoitą wydajność pracując jako router + AP + dysk sieciowy + klient torrent. Po prostu nie ma sensu szukać uniwersalnego rozwiązania, bo takie nie istnieje. Ja wolę praktykować podejście typu - router + dysk sieciowy lub ewentualnie dodatkowa maszynka x86, która pracuje jako NAS itd. Oczywiście, taniej nie będzie, ale w ostatecznym rozrachunku wolę mieć wydajny NAS na kilka dysków, który wyciągnie realnie 250-400 i więcej Mbps w sieci niż drogi router, który będzie się dławić już w okolicach 100-200 Mbps, bawić się w zewnętrzne kieszenie na USB i dodatkowe zasilanie. Szkoda czasu i nerwów na takie zabawy.

Poza tym, łatwiej wymienić raz na dwa lata router warty 200 PLN niż taki, który kosztuje 500 PLN... a i jeden i drugi starzeją się tak samo szybko.

12

True.

13

Polecam TL-WDR3600 smile
Pozdrawiam

14

Też się zastanawiam nad wymianą mojego TP-Linka 1043 na WDR 3600 lub 4300 właśnie ze względu na przyzwoitą cenę. Właściwie to już dawno bym to zrobił, ale odstraszyły mnie znalezione w necie wpisy o problemach z zasięgiem Wi-Fi w pasmie 2,4 GHz. Prawda to?

OpenWrt 25.12 @ GL.iNet GL-MT6000
OpenWrt 25.12 @ Xiaomi Mi Router AX3000T
OpenWrt 25.12 @ D-Link DAP-X1860 A1
Mój blog: Komputery i Systemy

15

Jazz napisał/a:

Też się zastanawiam nad wymianą mojego TP-Linka 1043 na WDR 3600 lub 4300 właśnie ze względu na przyzwoitą cenę. Właściwie to już dawno bym to zrobił, ale odstraszyły mnie znalezione w necie wpisy o problemach z zasięgiem Wi-Fi w pasmie 2,4 GHz. Prawda to?

Prawda. Mam wszystkie trzy: WR1043ND, WDR3600 i WDR4300. Na 2,4 GHz najlepiej wypada ten pierwszy.

16

Oczekiwanie na wydajne WiFi pod OpenWRT ww routerach TL mija się z celem (Qualcomm-Atheros nie udostępniają nowych sterowników). Nawet wyciskane rozwiązania Asusa z Merlinem nie dorównają konstrukcją radiowym Mikrotika i Ubiquiti. Poza tym liczenie na stworzenie super wydajnej sieci w domu wiąże się ze sporymi kosztami nie tylko po stronie wydajnego AP ale również odpowiednio dobranych kart WiFi klientów. wink

17

jarek7714 napisał/a:

Oczekiwanie na wydajne WiFi pod OpenWRT ww routerach TL mija się z celem (Qualcomm-Atheros nie udostępniają nowych sterowników). Nawet wyciskane rozwiązania Asusa z Merlinem nie dorównają konstrukcją radiowym Mikrotika i Ubiquiti. Poza tym liczenie na stworzenie super wydajnej sieci w domu wiąże się ze sporymi kosztami nie tylko po stronie wydajnego AP ale również odpowiednio dobranych kart WiFi klientów. wink

A co z dd-wrt ten sterowniki ma zupełnie inne ,ma np. suport nawet do tych które jeszcze się nie ukazały.
Testowałem ale tylko w 2,4Ghz WDR4300 ddwrt , Gargoyle vs oryg. firmware  (transfery są praktycznie identyczne na wszystkich).
Ja na WDR4300 mam jakość sygnału wręcz znakomitą czy to 1m czy 12m i 3 ściany i na wszystkich firmware.

Ps.
Pomyśl może nad WDR4900 b.mocny CPU, duży flash i szybkie USB, w testach wifi bije Asusa i jest  jest sporo tańszy.

18 (edytowany przez pepe2k 2013-08-27 08:05:41)

Nad TL-WDR4900 to ja bym się wstrzymał... nie jest pewne, czy trafi w końcu lub w ogóle u nas do sprzedaży.

Co ciekawe, w USA TP-Link się do niego nie przyznaje... a co jeszcze ciekawsze, na horyzoncie jest już Archer C5: http://www.tp-link.com/en/products/deta … =Archer+C5

19

pepe2k napisał/a:

Nad TL-WDR4900 to ja bym się wstrzymał... nie jest pewne, czy trafi w końcu lub w ogóle u nas do sprzedaży.

Ale on jest od dawna cały czas w sprzedaży i zbiera pochlebne opinie.
(nie wiem czemu z Polski go wycofali) ale wszędzie można go od dawna dostać,  ceny od 87Eu + wysyłka ,ten ma CPU  ma wgniatający Asusa i mniejsze zużycie energii.

20

pasza napisał/a:

(nie wiem czemu z Polski go wycofali) ale wszędzie można go od dawna dostać,  ceny od 87Eu + wysyłka ,ten ma CPU  ma wgniatający Asusa i mniejsze zużycie energii.

Nie, nie ma go u nas oficjalnie w sprzedaży i nigdy nie było, więc nikt go nie wycofał, bo nikt go też nie wprowadził na nasz rynek. To co można było kupić, to był import niezależny od oficjalnego dystrybutora.

Poza tym, o której wersji sprzętowej tego modelu mówisz? Bo są dwie, zdecydowanie od siebie różne smile

21 (edytowany przez pasza 2013-08-26 22:43:23)

pepe2k napisał/a:
pasza napisał/a:

Poza tym, o której wersji sprzętowej tego modelu mówisz? Bo są dwie, zdecydowanie od siebie różne smile

Przecież W EU masz tylko v1 czyli tą z mocnym CPU 800Mhz PPC , wiec  nie ma wcale na rynku EU dwóch wersji (tylko jedna V1)

http://www.tp-link.it/products/details/ … R4900#down
http://www.tp-link.com.de/products/deta … R4900#down

Gdzie ty tu widzisz 2 wersje?

---
Czyli ""pepe2k"" znów piszemy  aby bazgrolić od rzeczy czy jak?

22

Są dwie wersje sprzętowe tego modelu i kropka.

Nie rozumiem zupełnie po co się tak uniosłeś na moje pytanie o to, żebyś sprecyzował wersję, o której piszesz. Szczególnie, jeżeli v1 i v2 są zupełnie i totalnie sprzętowo inne.

Nie rozprawiamy teraz też o tym, czy są one przeznaczone na taki, czy na inny rynek. Biorąc pod uwagę, że w PL nie ma jednej oficjalnej dystrybucji, to kupując tutaj taki router nie masz pewności, czy będzie to wersja v1, np. ze sklepu w DE, czy v2 ściągnięta z eBaya, z CH... za każdym razem trzeba to precyzować u ewentualnego sprzedawcy. Tylko i wyłącznie to miałem na myśli pytając o wersję, do której się odnosiłeś, bo nie raczyłeś tego sprecyzować.

Poza tym, tak się składa, że miałem okazję "macać" WDR4900 i nie była to wersja v1. I co najciekawsze - kupiony z drugiej ręki tutaj w PL, w dodatku za śmieszne pieniądze, bo więcej mnie kosztował WDR4300 smile

Wracając do meritum sprawy, WDR4900 w wersji v1, a tym bardziej v2, u nas nie jest oficjalnie dostępny i nie zapowiada się, przynajmniej na razie, żeby był. Gdzieś na forum OpenRouter Cezary pisał, że chyba kiedyś na stronach TP-Link Polska WDR4900 był w zapowiedziach, a teraz... zastąpił go Archer C7. Jakie są tego powody? Wiedzą tylko wtajemniczeni wink

PS. Popraw cytowanie w poście, bo znowu Ci nie wyszło.

23

pepe2k  przecie my już wszyscy cię znamy i twe bezsensowne odwracanie kota ogonem i bazgrolenie od rzeczy
""aby tylko było na moje""

W PL jak i w Eu nie kupisz  oficjalnie innej wersji jak V1 , a to co niby ty widziałeś można sobie wsadzić w buty.
Aby nie być gołosłownym pokaż mi wersję v2 (ta jest zupełnie różna, 6anten) i gdzie można ja kupić oficjalnie (W SKLEPIE) na terenie EU czy w Polsce.

24

pasza napisał/a:

W PL jak i w Eu nie kupisz  oficjalnie innej wersji jak V1 , a to co niby ty widziałeś można sobie wsadzić w buty.

Zakup z drugiej ręki to jakiś nieoficjalny zakup? Przemyt może czy jak? A w buty to sobie wsadzam stopy i nie interesuje mnie co Ty próbujesz zmieścić w swoich wink

Ile razy trzeba Ci jeszcze napisać, że w PL nie kupisz, Twoje słowo klucz "oficjalnie", ani v1, ani v2? Nigdzie w naszej dyskusji, którą zapoczątkowałeś, nie zaznaczyłeś, że chodzi Ci o rynek PL, EU czy w ogólności europejski i nie wskazałeś też gdzie ten router, który proponujesz, autor wątku ma sobie kupić... To ja Ci wskazałem, że ten model nie jest, nie był i pewnie nie będzie u nas w Polsce dostępny z oficjalnej dystrybucji (czyli z gwarancją producenta realizowaną w naszym kraju, polskim wsparciem technicznym, itp. itd.). Grzecznie zapytałem o sprecyzowanie wersji sprzętowej, co tak bardzo Cię zbulwersowało, że aż się uniosłeś, jakby to było oczywiste, że rozchodzi się o v1. Poza tym, jak ktoś już robi zakupy poza Polską, to może je równie dobrze zrobić i w Azji, więc raz jeszcze - precyzuj swoje wypowiedzi, to będzie Ci potem łatwiej ich bronić.

Dla przypomnienia, bo pamięć też masz słabą, napisałeś:

pasza napisał/a:

Ps.
Pomyśl może nad WDR4900 b.mocny CPU, duży flash i szybkie USB, w testach wifi bije Asusa i jest  jest sporo tańszy.

Gdzie tutaj jest informacja o wersji sprzętowej albo o sklepie, w którym ten router miałby być kupiony? Mamy się tego wszyscy domyślać? Gdzie jest powiedziane, że jak już proponujesz WDR4900, to w wersji v1? To jest jakaś domyślna wersja WDR4900?

A skoro już miałeś na myśli konkretną wersję, dostępną na rynek europejski, to warto było to zaznaczyć - na pewno nie dopytywałbym Cię o szczegóły i wszystko byłoby jasne. Po prostu następnym razem bierz pod uwagę, że w przeciwieństwie do Ciebie, inni znają bardziej globalne możliwości dokonywania zakupów i tym samym biorą pod uwagę, dla Ciebie najwyraźniej nieistotne, informacje takie jak wersja sprzętowa urządzenia.

Co więcej:

pasza napisał/a:

Skoro piszesz, że można go wszędzie dostać, to sprecyzuj, że masz na myśli rynek europejski. Bo "wszędzie" sugeruje globalną dostępność. A jak wiesz, co też Ci przypomniałem, na świecie dostępne są dwie wersje tego modelu.

pasza napisał/a:

pepe2k  przecie my już wszyscy cię znamy i twe bezsensowne odwracanie kota ogonem i bazgrolenie od rzeczy
""aby tylko było na moje""

Nadal się nie wyleczyłeś z tendencji do urojeń na temat innych użytkowników tego forum? Masz też jakieś rozdwojenie jaźni? Jacy "my"? To jest Ciebie więcej niż jeden?

pasza napisał/a:

Aby nie być gołosłownym pokaż mi wersję v2 (ta jest zupełnie różna, 6anten) i gdzie można ja kupić oficjalnie (W SKLEPIE) na terenie EU czy w Polsce.

Nie mierz innych swoją miarką. To, że jesteś tak ułomny, że nie potrafisz zrobić zakupów poza EU, nie oznacza od razu, że inni tego nie potrafią smile

25 (edytowany przez pasza 2013-08-27 08:49:18)

Cóż jak można było się spodziewać  pepe2k hi hi  w pełnej krasie

Czy ty nie widzisz swego idiotycznego odwracanie kota ogonem "aby tylko na moje było", bo uwierz mi że to w tym poście już wszyscy widzą.
Przecież sprawa jest prosta do bólu w  sklepach EU jak i w Polsce dostępna jest jedynie wersja V1, KONIEC KROPKA.
A twe idiotyczne bredzenie o niczym i wyzywanie ludzi od ułomnych tego nie zmienia zupełnie.

Zrobiłeś tylko z siebie tylko plującego pianą,kłótliwego błazna.

ps.
Posta pewnie pisał godzinę  smile  aby tylko pośmiewisko z siebie zrobić  i napisać o niczym, dokładnie o niczym
W Stanach też wersja europejska z "European power adapter"  itd. itd.
http://www.amazon.com/TL-WDR4900-Ultima … ds=wdr4900