Temat: Patch driverow przy kompilacji Gargoyle

Chciałem zapytać w jakiej lokalizacji/gdzie muszę umieścić pliki z patchami driverow ? Chce spatchowac przy kompilacji pliki option.c oraz cdc_ncm.c ktore sa od sterownika usb serial oraz od net cdc ncm i nie wiem w jaki katalog wrzucic patch aby wykonal sie on podczas procesu kompilacji i wtedy poprawil te dwa pliki i dopiero z poprawionymi zbudowal obraz...?

2

Odp: Patch driverow przy kompilacji Gargoyle

Tyle razy już miałeś odpowiedź na to. Ile razy jeszcze się zapytasz? Czy myślisz że pytając się w kółko o to samo nagle zmieni się odpowiedź?

W gargoyle w patches-generic jest miejsce na to. Jeżeli zrobisz to w innym miejscu to przy najbliższej zmianie numeru wersji czy źródeł zostanie to nadpisane. Tam ma być łatka która coś robi na całym katalogu ze  źródłami  - poprawia pliki lub robi następna łatkę do kernela.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale łatke która mi dales do QMI mowiles abym wrzucił do zrodeł do katalogu /target/linux/generic/ dlatego myslalem ze tam tez mam wrzucać latki dla sterownikow.

4

Które zostanie zignorowane przy najbliższej okazji jak się numer rev źródeł openwrt zmieni. Bo będzie brał nowe źródła, prawda?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Czyli wrzucam patcha do katalogu patches-generic i nadaje mu jakiś kolejny numer... bo oryginalne patche np. koncza się na numerku 21 czyli daje np. 30 oraz 31. I zauwazylem ze te patche które już tam sa one zastosowaly się na samym początku w plikach , a drivery podczas kompilacji jak widze tworza się później. To te patche moje z numerami 30 i 31 zastosują się w odpowiednim czasie jak będą już stworzone katalogi i pliki drivers ?

6

Niestety wrzuciłem patche do katalogu patches-generic jak napisałeś i nadał im numerki 30 i 31. Jednak nie zostały zastosowane do sterownikow option.c i cdc_ncm.c

Nie wiem czemu. Wszystkie inne patche zostały zastosowane na samym początku kompilacji... bo kompilacja trwała a ja sprawdziłem czy pliki sa spatchowane i juz były. Natomiast katalog /home/piotr/gargoyle/ar71xx.usb-src/build_dir/linux-ar71xx_generic/linux-3.3.8/drivers gdzie sa sterowniki zostaje stworzony o wiele pozniej jak obserwowalem i patche jesli sa wczesniej na poczatku stosowane to nie zostaly zastosowane do tych moich plikow. Nie wiem jak to rozwiazac badz co robie zle. Prosze o pomoc.

7

Dla pewności pokaze jakie patche chce zastosowac moze w nich jest jakis błąd ?
30-usb_serial_option.patch

--- a/drivers/usb/serial/option.c    2012-06-01 09:16:13.000000000 +0200
+++ b/drivers/usb/serial/option.c    2013-08-25 00:56:10.000000000 +0200
@@ -683,6 +683,7 @@
     { USB_DEVICE_AND_INTERFACE_INFO(HUAWEI_VENDOR_ID, HUAWEI_PRODUCT_E353, 0xff, 0x02, 0x01) },  /* E398 3G Modem */
     { USB_DEVICE_AND_INTERFACE_INFO(HUAWEI_VENDOR_ID, HUAWEI_PRODUCT_E353, 0xff, 0x02, 0x02) },  /* E398 3G PC UI Interface */
     { USB_DEVICE_AND_INTERFACE_INFO(HUAWEI_VENDOR_ID, HUAWEI_PRODUCT_E353, 0xff, 0x02, 0x03) },  /* E398 3G Application Interface */
+    { USB_DEVICE_AND_INTERFACE_INFO(HUAWEI_VENDOR_ID, HUAWEI_PRODUCT_E353, 0xff, 0x02, 0x12) },  /* E3276*/
     { USB_DEVICE(NOVATELWIRELESS_VENDOR_ID, NOVATELWIRELESS_PRODUCT_V640) },
     { USB_DEVICE(NOVATELWIRELESS_VENDOR_ID, NOVATELWIRELESS_PRODUCT_V620) },
     { USB_DEVICE(NOVATELWIRELESS_VENDOR_ID, NOVATELWIRELESS_PRODUCT_V740) },

31-usb_net_cdc_ncm.patch

--- a/drivers/net/usb/cdc_ncm.c    2012-06-01 09:16:13.000000000 +0200
+++ b/drivers/net/usb/cdc_ncm.c    2013-08-25 00:52:04.000000000 +0200
@@ -145,6 +145,16 @@
         USB_CDC_SUBCLASS_NCM, USB_CDC_PROTO_NONE),
         .driver_info = (unsigned long)&cdc_ncm_info,
     },
+    /* Huawei NCM devices disguised as vendor specific */
+    { USB_VENDOR_AND_INTERFACE_INFO(0x12d1, 0xff, 0x02, 0x16),
+        .driver_info = (unsigned long)&wwan_info,
+    },
+    { USB_VENDOR_AND_INTERFACE_INFO(0x12d1, 0xff, 0x02, 0x46),
+        .driver_info = (unsigned long)&wwan_info,
+    },
+    { USB_VENDOR_AND_INTERFACE_INFO(0x12d1, 0xff, 0x02, 0x76),
+      .driver_info = (unsigned long)&wwan_info,
+    },
     {
     },
 };

Bardzo proszę o pomoc.

8

Chyba się nie doczekam rozwiązania od Cezarego sad Podał mi rozwiązanie które nie działa albo trzeba jeszcze coś dokonfigurować o czym już nie powiedział. W każdym bądź razie wrzucenie patchy do katalogu patches-generic nie daje nic i pliki wskazane w patchach nie sa patchowane.

9

Ok poradziłem sobie. Sterowniki spatchowane, nodemy działają temat do zamknięcia.

10

To teraz napisz jak, żeby nie powielać tego problemu na przyszłość - na pewno przyda się innym (i pewno Tobie też za jakiś czas jak zapomnisz/i.t.d.).