Temat: Problem z konfiguracją samba i ftp w GUI.
TL-WR1043N/ND v1 Gargoyle 1.5.10.11 (r37768), by obsy, extroot. Problem jak w temacie.
Co chce uzyskać:
Samba (CIFS) grupa robocza PERFEKT, dostęp bez hasła, odczyt zapis do całego dysku /dev_sdb1/ któremu nadaje nazwę udziału Samsung_ext4
Z samba sobie radze - działa, po konfiguracji w Gui /etc/config wygląda tak
config samba 'global'
option workgroup 'PERFEKT'
config sambashare 'samsung_ext4'
option name 'Samsung_ext4'
option path '/tmp/usb_mount/4d6bb6fd-0e77-4bce-9f94-192ccf08afee'
option create_mask '0777'
option dir_mask '0777'
option browseable 'yes'
option read_only 'no'
option guest_ok 'yes'
FTP dla użytkownika krynio (na hasło), odczyt zapis /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste
FTP dla użytkownika anonymous (bez hasła) tylko odczyt /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous
Zdalny dostęp do FTP z WAN. Oczywiście w/w katalogi są utworzone.
Więc w Gui dodaję konto krynio, wskazuję folder /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste, domyślną nazwę udziału kasuję i pozostawiam puste pole, ustawienia dotyczą - pozostawiam domyślne, typ udziału - zaznaczam tylko FTP, dostęp anonimowy FTP - brak, dostęp użytkownika FTP dla krynio ustawiam odczyt zapis i następnie klik na Dodaj (pokazuje się ścieżka FTP ftp://192.168.1.1/), dalej nie kilkam na Dodaj współdzielony dysk, lecz od razu na Zapisz zmiany. I FTP nie działa. Próbowałem też podobnie tyle że Dodałem współdzielony dysk i następnie Zapisz zmiany, lecz pojawia się okienko Proszę czekać na wprowadzenie zmian i można czekać w nieskończoność okienko to nie zniknie. Zmiany w /etc/config vsftpd się nie zapisują.
Próbowałem też ręczne wpis w vsftpd (bez efektu)
config vsftpd 'global'
option pasv_min_port '50990'
option pasv_max_port '50999'
option anonymous 'yes'
option anonymous_write 'no'
option 'anonymous_root' '/tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous'
config user 'user_0'
option username 'krynio'
option password 'haslo'
option write 'yes'
option root '/tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste'
Nie jestem pewny jak to zrobiłem ale udało mi się skonfigurować FTP działało, ale za to w trakcie dostępu z windows 7, Otoczenie sieciowe do dysku Samsung_ext4 system wołał nazwę użytkownika hasło, choć miało hasła nie być.
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270