1 (edytowany przez krynio 2013-08-24 09:21:01)

Temat: Problem z konfiguracją samba i ftp w GUI.

TL-WR1043N/ND v1 Gargoyle 1.5.10.11 (r37768), by obsy, extroot.  Problem jak w temacie.

Co chce uzyskać:
Samba (CIFS) grupa robocza PERFEKT, dostęp bez hasła, odczyt zapis do całego dysku /dev_sdb1/ któremu nadaje nazwę udziału Samsung_ext4

Z samba sobie radze - działa, po konfiguracji w Gui /etc/config wygląda tak
config samba 'global'
    option workgroup 'PERFEKT'

config sambashare 'samsung_ext4'
    option name 'Samsung_ext4'
    option path '/tmp/usb_mount/4d6bb6fd-0e77-4bce-9f94-192ccf08afee'
    option create_mask '0777'
    option dir_mask '0777'
    option browseable 'yes'
    option read_only 'no'
    option guest_ok 'yes'

FTP dla użytkownika krynio (na hasło), odczyt zapis  /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste
FTP dla użytkownika anonymous (bez hasła) tylko odczyt /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous
Zdalny dostęp do FTP z WAN. Oczywiście w/w katalogi są utworzone.

Więc w Gui dodaję konto krynio, wskazuję folder /tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste, domyślną nazwę udziału kasuję i pozostawiam puste pole, ustawienia dotyczą - pozostawiam domyślne, typ udziału - zaznaczam tylko FTP, dostęp anonimowy FTP - brak, dostęp użytkownika FTP dla krynio ustawiam odczyt zapis i następnie klik na Dodaj (pokazuje się ścieżka FTP ftp://192.168.1.1/), dalej nie kilkam na Dodaj współdzielony dysk, lecz od razu na Zapisz zmiany. I FTP nie działa. Próbowałem też podobnie tyle że Dodałem współdzielony dysk i następnie Zapisz zmiany, lecz pojawia się okienko Proszę czekać na wprowadzenie zmian i można czekać w nieskończoność okienko to nie zniknie. Zmiany w /etc/config   vsftpd się nie zapisują.

Próbowałem też ręczne wpis w vsftpd (bez efektu)
config vsftpd 'global'
    option pasv_min_port '50990'
    option pasv_max_port '50999'
    option anonymous 'yes'
    option anonymous_write 'no'
    option 'anonymous_root' '/tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/anonymous'

config user 'user_0'
    option username 'krynio'
    option password 'haslo'
    option write 'yes'
    option root '/tmp/usb_mount/dev_sdb1/ftp/osobiste'

Nie jestem pewny jak to zrobiłem ale udało mi się skonfigurować FTP działało, ale za to w trakcie dostępu z windows 7, Otoczenie sieciowe do dysku Samsung_ext4 system wołał nazwę użytkownika hasło, choć miało hasła nie być.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

2

Odp: Problem z konfiguracją samba i ftp w GUI.

Musisz kliknąć dodaj wspóldzielny dysk. Samo ustawienie nic nie daje bo to są ustawienia właśnie dla danego zasobu który dodajesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Może spróbuj z GUI - LINK

tplink-forum.pl

4

Przyczyną było że nie wpisywałem nazwy udziału. Tyle że ja nie chcę aby moje adresy FTP kończyły się nazwą udziału np. ftp://192.168.1.1/osobiste czy ftp://zone.suroot.com/osobiste
Również nie podoba mi się sytuacja że jeśli wpiszę adres bez nazwy udziału to wyświetlają mi się wszystkie katalogi tzn. osobiste i anonymous do których pewnie uzyskam dostęp dopiero po zalogowaniu. Ale jednak je widać.
Chciałbym aby ftp działało tak jak miałem poprzednio, zawsze wpisuje jeden adres np. po Lan ftp://192.168.1.1 i w zależności czy się loguję na krynio czy anonymous to mnie kieruje do właściwego katalogu osobiste dla krynio i katalogu anonymous dla anonymous.
Jeżeli nie wpiszę nazwy udziału to Zapisz zmiany nie działa. Wprawdzie nie wywala żadnego błędu ale komunikat Proszę czekać na wprowadzanie zmian nie zniknie. Po kilkunastu minutach odświeżę okno przeglądarki i zmiany nie są zapisane, ustawienia konta FTP zginęły.

Dziękuję za linka, czytałem już wcześniej.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

5

Tak działa gargoyle - tworzy nazwy udziałów w ftpie. Chcesz mieć inaczej - skonfiguruj ręcznie i nie korzystaj z gui.

6

Ok. Rozumiem że jak w Gui zrobię extroota i następnie przywrócę standardowy sposób montowania zgodnie z opisem http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab to extroot nie będzie działał ? i trzeba będzie robić od nowa.

7

A co ma wspólnego extroot z "standardowy sposób montowania"? smile Będzie działał, przeciez extroot jest przez block-mount robiony.