26

Odp: "Zasypianie" modemu

Dobra. Nikt mi nie pomógł na razie, to może ja pomogę komuś, kto chciałby mi pomóc :d
Nie ma w bilingu pozycji 03:30 znaczy modem nie zauważył, że router się zrebootował. Pewnie to zasługa podłączenia go przez huba. W związku z tym, czy jest możliwość specjalnego skonfigurowania routera, żeby zmusił modem do wyłączenia się mimo iż ma zasilanie przez huba?

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

27

Jak jest zasilanie modemu to jedyne co możesz zrobić to go programowo rozłączyć z siecią i ew pobrać się poleceniami At (at+cfun np. o ile e398 to wspiera, bo nie wiem).

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Można do tego użyć przekaźnik najzwyklejszy i podłączyć pod bez przerwy świecąca diode LED w routerze.
Może trywialne ale u znajomego tak zrobiłem, malutki przekaźnik w środku, później wyciągnąłem dwa przewodziki - i  w przypadku rebootu odcina huba

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

29

Sebastian napisał/a:

Każdy dostawca internetu w umowach z ograniczonym pakietem transferu danych potrzebuje z określoną częstotliwością wyłączyć modem, aby dokonać zliczenia ilości danych wysłanych i odebranych.

Nic takiego nie musi następować do zliczania danych-podajesz błędne informacje (moja rekordowa sesja na iPlus pod jednym adresem to ponad 40 dni, zresztą jak się loguje do konta na serwerze operatora to mino nie zrywania sesji dane mam zliczane na bieżąco i rozbite na wiele paczek). E398 świetnie współpracuje z nowymi skryptami QMI-NDIS w Gargoyle od Cezarego. Poza tym po co reboot-ować router? Dużo lepiej sprawdza się restart skryptu QMI (reboot robi aby zamęt w systemie-jak już zawalamy router wieloma zadaniami i zawalamy całą pamięć to wystarczy taki reboot zrobić raz na tydzień).

30

Eeeeeee? Że jak panie Jarku? Nie trzeba?
Mam internet od CP i popatrzmy na biling:
2013.08.21 17:19:02
2013.08.20 17:19:02
2013.08.19 17:19:02
2013.08.18 17:19:01
2013.08.17 17:19:02
Dziwnym trafem zawsze o tej samej porze zrywa internet. Kto, lub co za tym stoi?
Nie ma dla mnie problemu wycofać linijkę z crontaba, ale do tej pory to tak działało, bo poprzedni modem też miał takie zwyczaje i co 24h się rozłączał. Dzięki linijce wyłączał się wtedy kiedy chciałem, a nie wtedy kiedy mu akurat wypadło.

RUTX11, wrt160nl, AirRouter

31

Sebastian napisał/a:

Każdy dostawca internetu w umowach z ograniczonym pakietem transferu danych potrzebuje z określoną częstotliwością wyłączyć modem [...]

Sebastian napisał/a:

[...]Mam internet od CP[...]

Jeżeli na podstawie jednego przypadku wnioskujesz o całości, to się nie dziw, że ktoś zwróci Ci na to uwagę. To co napisałeś w poprzednim poście nie jest prawdą, bo nie każdy dostawca stosuje taki mechanizm.