26

Odp: Kompilacja shairport

Instaluje się poprawnie. Ale - instalując w ten sposób pewnie ściąga ci  i instaluje zamiast niej wersję shairport_20121002, prawda?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

Tak, zainstalowana jest shairport - 20121002.
Czyli opkg widzi że jest nowsza wersja od 0.05 i instaluje 20121002 ??

To jak to poprawnie zainstalować ?

TP-Link TL-MR3020 16MB/64MB MOD + LuCI Chaos Calmer 15.05 + E3131
Asus RT-N16 + Tomato Toastman-RT-N K26 USB Ext
Linksys E4200 + Tomato Toastman-RT-N K26 USB Ext

28

Zrestartuj router, nie rób opkg update, odinstaluj shairport, ściągnij ręcznie do /tmp i zainstaluj lokalnie. Chodzi o to żeby nie widział repozytorium i nie pobierał sam pakietów (bo wg niego 2012... jest nowszą wersją niż 0.05).

29

Poszło już są te pliki, brakowało jeszcze alsa-lib, więc najpierw zrobiłem opkg update, zainstalowałem alsa-lib restart i lokalnie shairport.

A nie można było by jakoś zmienić ich nazw żeby to się automatycznie instalowało ?

Bo jak to na czysty system zainstalować ?
Najpierw bez opkg update lokalnie shairport z --nodeps, a potem opkg update i wszystkie zależności ręcznie ?

30

Bo tak w ogóle to ktoś to powinien przetestować, podumać nad tym co jest dobre a co nie i powiedzieć którą wersję zostawić a którą wywalić. Ta stara korzysta z perla jeszcze, ta nowa to tylko w C i była poprawiana przez ludzi z forum openwrt.org.

31

Niebawem ma wyjść wersja 1.0, ma być odchudzona, poprawiona i pozbawiona perla więc może ona zastąpi obydwie wersje.

https://github.com/abrasive/shairport

Więc na razie będę sobie radził w ten sposób.

Dzięki za pomoc!

32

Akurat ta wersja jest mało rozwijana smile. Ja kompilowałem z tego: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 51#p192451 (mikejuni), przynajmniej jest dostosowana do AA.

33

Na samej górze jest napisane że wersja 1.0 zastąpi obecna wkrótce.
A na stronie http://www.mafipulation.org/ jest napisane:

Mon, 25 Mar 2013
Shairport
I've taken over maintainership of Shairport again. Albert Zeyer has maintained it since my initial release in 2011, and I'm very grateful for his work. I'm aiming to slim down the codebase and release a stable, Perl-free 1.0 in the coming months.

Ale jak już wyjdzie to i na openwrt się pewnie za nią wezmą.

Na razie już wiem jak poprawnie uruchomić tą wersje w c, więc dzięki za pomoc.

34

Witam,

Czy ktoś ewentualnie mógłby odrobinę pomóc kompletnemu nowicjuszowi? Próbowałem to wszystko zrobić sam, utknąłem na etapie w którym mój TP-Link MR-3020 odtwarza muzykę ale co 2-5 minut słychać że przerywa, dźwięk jakby strzela delikatnie i wraca do normy po czym dzieje się to za jakiś czas znowu. Dodatkowo, chcąc zachować łączność 3G w telefonie (używam routera w samochodzie) muszę powpisywać ręcznie statyczny IP w telefonie, innego rozwiązania do tej pory nie znalazłem. Jak powiedziałem wcześniej, jestem kompletnym amatorem w tym temacie, gdyby udało mi się dostać konkretną informację jaką wersję oprogramowania zainstalować "na czysto", który shairport i jakie komendy powpisywać, coś w rodzaju tutoriala, byłbym wielce wdzięczny.

Pozdrawiam,

35 (edytowany przez kamkil 2014-03-30 20:45:48)

Ja mam uruchomione shairport w samochodzie ale na mr3020 z 16mb flash.
Z kompilacja Ci nie pomogę ale z dźwiękiem i zachowaniem 3G z telefonu mogę napisać co mi pomogło.

Pewnie korzystasz z iPhona z jakim softem? bo możliwość zachowania 3G telefonu jest chyba dopiero od iOS 7.

Czy kartę dźwiękową masz podłączaną bezpośrednio do routera czy masz hub i coś jeszcze?
U mnie rownież hub powodował problemy z dźwiękiem.

Żeby zachować 3G telefonu napisz w terminalu przez ssh:

uci add_list dhcp.lan.dhcp_option=3
uci commit

Po tym ustawieniu tel nie otrzyma adresu bramy i będzie korzystał z 3G.

U mnie dla karty dźwiękowej AXAGO ADA-20 pomaga zmiana pliku /etc/asound.conf
Trzeba odkomtowac (usunąć # na początku ) kilku ostatnich wierszy żeby było (standardowo te linijki są komentarzem):

pcm.!default{
        type plug
        slave.pcm hw
 }

Na koniec dodam że ja na świeże gargoyle od Cezarego instaluje takie pakiet żeby to shairport działało:

kmod-sound-core kmod-usb-audio kmod-ipv6 alsa-lib libopenssl libavahi-client avahi-utils shairport_0.05_ar71xx.ipk

ale na 4mb flash to nie wejdzie.

A jeszcze mam pytanie do Cezarego czy można ze strony serwera zarządzać żeby klient odświeżył adres IP?

Ja w samochodzie rownież mam modem 3G i chciałbym żeby telefon po uruchomieniu routera otrzymał ip bez adresu bramy ( wtedy iPhone korzysta z internetu po 3G) a po połączeniu routera z 3G nadal już pełny adres, a w przypadku rozllączenia znowu nadal bez bramy.

Obecnie zrobiłem to tak ze w /etc/config/dhcp mam ustawiony pusty adres bramy i czas dzierżawy na 1m, napisałem skrypt w hotplug.d/iface ze gdy wan wstanie to uruchamia dnsmasq z innym plikiem config w którym jest adres bramy i czas dzierżawy 1h, a gdy wan sie rozłączy to dnsmasq sie restartuje i pobiera config z /etc/config.

Czy są jakieś konsekwencje jak bym zostawił leasetime cały czas na 1m? Czy zapytania dhcp jakoś mocno obciąża router lub sieć, bo chyba nie powinno być przerwy w transmisji przy odświeżania adresu?

36

Możesz ustawić taki czas. Generalnie jak klient pobrał adres to dopóki nie minie mu czas dzierżawy to nie ma obowiązku jej odświeżać, więc nawet restart dnsmasq i wywalenie dzierżaw może nic nie dać.