126

Odp: Kompilacja własnego obrazu

No tak tylko jeśli ktoś nie zna w ogóle tego jezyka programowania to wiaze się to z długotrwałą nauka programowania... Chociaż jakby Cezary naprowadził mnie gdzie szukać w kodzie czego... Aby coś zasugerował.

127 (edytowany przez build000 2013-08-20 07:38:12)

pepe_lodz - walczę z linuchem od jego samego początku (koniec lat osiemdziesiątych), jeszcze od moich czasów akademickich i zanim ujrzał światło dzienne (publiczne)...czyli bardzo, bardzo długo - i nadal głupi jestem, można by rzec, że lekko go liznąłem - to jest moja nieskromna samoocena - coś tam walczę czasem dłużej - potem zapominam za 2-3 lata - potem znów uczę się od nowa - i tak w kółko - nie siedzę w nim na stałe, bo nie mam na niego aż tyle czasu ile bym chciał - ale jakoś w miarę ogarniam co nieco - od razu byś chciał być Stalman'em ?
big_smile
Nikt nie mówi, że będzie lekko - jedni chwytają szybciej inni dłużej - nie ma na to reguły.

128

No masz sluszna racje...:-)

129

Podpowiedziałem Ci metodologię - to nie zmienia się od zawsze - więc walcz i nas zaskocz jakąć ciekawą modyfikacją - potem ja będę Ciebie dopytywał o szczegóły.
big_smile

130

Raczej wymiękam nie poradzę sobie z tym sam. Basta

131

obsy - pomóż trochę koledze bo gotów zarzucić swoją życiową szansę na rozwój w środowisku linux/openwrt big_smile

132

Kilka minut temu podłaczyłem do routera modem E1820 i dziwne WWAN0 pojawił się... Co sie jednak okazuje jak sprawdziłem ten modem korzysta ze sterownika CDC_ETHER, natomiast dwa pozostałe modemy czyli E353 i E3276 wykorzystują CDC_NCM wiec wnioskuję ze ze sterownikiem CDC_NCM jest problem. Cezary czy nie jest to ten sam problem co ze sterownikami QMI  do kernela 3.3.8 ? Ze trzeba było zastosować patcha aby poszły do obrazu sterowniki QMI ?

133 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:22:17)

Tamten patch po prostu w ogóle dodawał jako takie qmi bo oryginalnie go nie było w jajcu aa - tu jest chyba inaczej - już jest w jajku - głowy nie dam - musisz sobie poszukać w źródłach jajka.
Ty w ogóle w .config jajka masz zaznaczony ten moduł cdc_ncm - sprawdzałeś ?

134 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-20 15:26:02)

Znalazłem takiego patcha ale żebym znał komendy programowania to bym go rozkminił jednak jak patrzę na niego to magia...

http://galapago.sakura.ne.jp/openwrt/12 … _ncm.patch

w configu gargoyle od konkretnego profilu mam zaznaczone....

135 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:30:53)

a w 12.09 to go nie ma ?
przecież 12.09-rc1 starsze jest chyba niż 12.09.
masz w patch napisane gdzie masz szukać plików nagłówkowych - linux-3.3.8/drivers/net/usb/cdc_ncm.c - jak masz już zbudowane coś kieruj się tą ścieżką - porównaj znaleziony przez Ciebie patch z tym, który jest (jak jest) - będziesz wiedział czy to to samo czy nie  - czy jeszcze coś innego.

136

nie wiem... Nie potrafie tego odszukac w zrodlach u developerów... Nie wiem czy mam to szukac na wersji na ktorej bazuje czyli r37768 czy jak...?

137 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:34:20)

Po prostu zrób diffa tego pliku cdc_ncm.c w Twoich źródłach z tym patchem - może się okazać, ze to to samo.
tzn po prostu są w tym patch zaznaczone kolejne linie w jednym lub wielu plikach - może nie być identycznie ale całe fragmenty i frazy mogą być identyczne.

138 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:38:08)

pepe_lodz napisał/a:

nie wiem... Nie potrafie tego odszukac w zrodlach u developerów... Nie wiem czy mam to szukac na wersji na ktorej bazuje czyli r37768 czy jak...?

masz to szukać u siebie na dysku - w tym miejscu gdzie są źródła, z którego zbudował Ci się obraz, w którym nie działa Ci ów cdc_ncm.
przeczytaj dokładnie zawartość odnalezionego przez Ciebie patch'a - to są 3 pliki.

139

w źródłach na dysku w lokalizacji /downloaded/attitude_adjustment-37768/target/linux/generic/config-3.3

wiekszoć zapisów jest nie skonfigurowana... Znalazłem fragment z CDC_NCM i wygląda tak:

# CONFIG_USB_NET2272 is not set
# CONFIG_USB_NET_AX8817X is not set
# CONFIG_USB_NET_CDCETHER is not set
# CONFIG_USB_NET_CDC_EEM is not set
# CONFIG_USB_NET_CDC_NCM is not set
# CONFIG_USB_NET_CDC_SUBSET is not set
# CONFIG_USB_NET_CX82310_ETH is not set
# CONFIG_USB_NET_DM9601 is not set
# CONFIG_USB_NET_GL620A is not set
# CONFIG_USB_NET_INT51X1 is not set

Widać ze ani CDC_ETHER ani CDC_NCM jest tutaj nie skonfigurowane... Moze tylko sie konfiguruje w targetach od gargoyle a w targetach od zrodel openwrt nie rusza sie ?

140 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:51:02)

to nie tak pepe_lodz - musisz dokładniej zapoznać się z ideą budowania openwrt - a nie od d**y strony.
gargoyle buduje się jeszcze inaczej. ciebie interesuje konkretny katalog, gdzie się rozpakowały źródła i w kontekście twojej zmodowanej konfiguracji powstał określony i ostateczny config - to w nim ma być odhaczony cdc_ncm. poza tym szukasz też nie tylko plików wynikowych tej budowy ale i wstępnych źródeł z nałożonymi patchami. tam masz porównać to co znajdziesz z tym patchem jak uważasz, ze rozwiąże on Twój problem - ja nie mam pojęcia - już Ci to pisałem - nie budowałem tego z tym i nie kumam tematu.
popatrz sobie w konsoli jak po kolei nakładają się łaty (owe patch'e) na etapie budowy samego jajca - możesz w tym miejscu przerwać budowę (zaraz po nałożeniu i zaraz po rozpoczęciu kompilacji modułów) zanim narobi się więcej plików to szybciej znajdziesz to czego szukasz.

141

No właśnie ja też nie kumam , jakoś próbuje rozgryżć ten jeden ostatni problem ale chyba nie dam rady... A zanim sie naucze linuxa całego to pewnie powstana inne lepsze projekty tongue

Zagladam w sciezki tego patcha i w sciezki katalogów no i wyglada na to ze roznia sie te wpisy czyli patch na moje oko cos zmienia. Ale czy to o to chodzi tego juz nie wiem...

142 (edytowany przez build000 2013-08-20 15:58:24)

musisz też zwyczajnie obadać od jakiego innego modułu zależy, czy tamten też od jakiegoś, i.t.d. - czy wszystkie mają to co trzeba i czy program, który tym steruje też jest i całą kupę różnych detali. resztę doczytać, porównać, pokumać i tu pokazać nam wynik działającego modułu cdc_ncm w Twoim buildzie, a nie biadolić chłopie - nikt za Ciebie tego nie zrobi - obsy dał odpust, więc teraz się wykaż a nie chowasz głowę w piasek - śmiało na ciało i aż do skutku.
big_smile
i co z tego, że nie wiesz - możesz się dowiedzieć - tylko chęci trzeba i czasu.

143 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-20 16:02:12)

Checi i znajomości linuxa... tego jest za dużo. Nauczenie polecen itd. potrwa wieki jak się zaczyna od zera. Dla mnie to za trudne. Ja odpuszczam niestety. Bo szukanie dla jednego modulu dzień w dzień przez setki godzin to się nie oplaca tym bardziej mowie ze to tyle potrwa jeśli ktoś uczy się od podstaw znajomości i zasad panujących w linuxie. Predzej zmieni się router niż ja to zrobie tongue A jeśli ktoś ma pojecie o tym to jest pikus...tak jak dla Cezarego który buduje od dawna obrazy i na 100% to przerabial i zna rozwiązanie od reki. No ale coz tu nie uzyskam odpowiedzi.

144 (edytowany przez build000 2013-08-20 16:14:39)

Nie tędy droga w linuchu pepe_lodz - 90 % osiągnięć bierze się z samokształcenia w tym zagadnieniu - nawet na studiach ledwo trącają temat - zaliczenia są jakieś bardzo nieskomplikowane w stosunku z tym, z czym dany programista czy jakiś admin w praktyce musi się zmierzyć - masę lat nauki po studiach - międzynarodowe certyfikaty i cała masa innych bzdetów - system jest płynny i wciąż się rozwija - za dużo tego by ogarniać wszystko - Ciebie interesuje moduł konkretny, więc szukaj wszelkiej wiedzy o nim i o tym co to, i jak to, i dlaczego, i.t.d. - nie trzeba od razu całego linucha wchłonąć - jak narzekasz na brak wiedzy z podstaw, więc aż się samo prosi by...no właśnie...o co się prosi czerep ?
o naukę...naukę...i jeszcze raz naukę.
big_smile
poznasz moduł, poznasz jak doszło do jego powstania, co się robi krok po kroku...i tak po woli...po woli przychodzi praktyka i ta konkretna wiedza - głównie taki z niej pożytek o ile jest Ci potrzebna by osiągnąć jakiś konkretny cel - dzisiaj ten fragment, a jutro może inny (bo jest potrzebny do następnego celu) - z czasem tych fragmentów robi się coraz mniej.

145

Hmmm moze na starość dosiąde do tego smile zart smile

146

Tutaj Ci raczej pepe_lodz Ci co wiedzą, nie powiedzą za dużo (najwyżej nakierują) w czym rzecz, wiesz, to ... zresztą sam widzisz - co tam będę pisał - musisz sam dojść sędna.

147

Nawet nie chcą nakierować...