101 (edytowany przez build000 2013-08-19 08:36:36)

Odp: Kompilacja własnego obrazu

pepe_lodz - zapoznaj się najpierw z patch'em - co on zrobił i jakim poleceniem - co ze sobą porównał - w związku z tym jak należy i gdzie owy patch położyć by zaskoczył w ogóle przy kompilacji z automatu, jak patch'e i gdzie się wrzuca w openwrt, żeby zaskoczyły przy kompilacji oraz  czy/może/należy go nałożyć ręcznie - wiele kwesti - najpierw czytasz, szukasz, podstawy podstaw - potem zadajesz szczegółowe pytania - na takie Cezary chętniej odpowiada - jak już ktoś potrafi dokładniej określić w czym rzecz oraz posiada już te dane podstawy - zwróć uwagę, że już zakomunikował, że cierpliwość mu się skończyła i dlaczego.

102

To jest łatka do kernela - do umieszczenia w target/linux/generic w źródłach openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

103

Wnioskuje ze w katalog patches-3.3 czyli katalog z patchami do kernela serii 3.3 a ze w Gargoyle jest kernel 3.3.8 to zapewne to. Dziekuje.

A czy z załadowaniem sterowników od WWAN0 jest coś źle  czy jest poprawnie ? Bo teoretycznie ze sterownika usb_net korzystają/ są przypisane cztery moduły więc czy nie powinno działać ?

104 (edytowany przez build000 2013-08-19 08:46:39)

Zadałeś sobie pytanie jakimi mechanizmami tworzy się owy wwan0 ? - przeanalizuj po koleji - krok po kroku - co go tworzy, w jakich zależnościach, kolejności i dlaczego.
Szczerze mówiąc nie mam pojęcia za wiele o tym ale to nie tu leży w tym przypadku problem - po prostu bardziej korzystaj z własnej wiedzy zdobywanej ustawiczną nauką i szukaj pomocy w wielu miejscach - Cezary jest tylko jeden a nas jest kilka setek - daj trochę chłopinie odetchnąć - jak padnie kto będzie gargoyle rozwijał w takiej jakości ?
big_smile

105

Prawdopodobnie usb_net tworzy ten interfejs... jak dobrze pamietam co mówił mi Cezary.

106 (edytowany przez build000 2013-08-19 09:03:18)

Pewno musi być najpierw jakaś konfiguracja dla tego interfejsu aby można po kolei wywołać jego podniesienie, potem zdaje się dhcpcd czy jak to się w openwrt nazywa aby go zaalokowało w sferze WAN/IP - ale z tego co czytam teraz na bieżąco najważniejsze jest qmi aby owo połączenie zaskoczyło - podkreślam mam blade pojęcie o tym i dopiero zacząłem o tym czytać.

107 (edytowany przez build000 2013-08-19 09:09:46)

uqmi -d /dev/cdc-wdm0 --start-network <nazwa skonfigurowanego dostawcy sieci = wwan_apn > - takie coś znalazłem.

Wszędzie gdzie czytam nie zaskoczy ani tworzenie owego interfejsu prawidłowo ani jego zestawienie w przypadku niektórych właśnie modemów jak nie będzie qmi wkompilowane - czyli chyba najpierw stworzyć musisz jajko z tym cudem.

108

no tak tylko samo pojawienie sie interfejsu w sofcie Cezarego nie musialo miec zadnej konfiguracji. Dopiero pozniej konfiguruje sie modem dodatkowymi poleceniami.

109

qmi to nie ncm. Dwie różne sprawy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

110

No ale u mnie po kompilacji ncm ładuję sie poprawnie wiec chyba teoretycznie z modemem HUAWEI E3276 powinno zaskoczyc i powinien pojawić sie interfejs WWAN0 w GUI , bo QMI jest nie potrzebne do modemu wskazanego przeze mnie...

111 (edytowany przez build000 2013-08-19 09:20:43)

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4491&p=9 - no chyba nie jest potrzebne.

112

U mnie chyba modem sie jednak nie przełącza poprawnie... tylko czemu...

113 (edytowany przez build000 2013-08-19 09:33:03)

Czyli pytanie teraz - po co Ci w takim razie qmi ?
Modem Ci się nie przełącza bo a) coś źle skompilowałeś b) coś źle skonfigurowałeś c) spróbuj w takim razie podłączyć w innym routerze (tym samym) czy działa ten modem na wwan0 z gotowego obrazu.

114 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-19 09:45:56)

Bo chce miec wkompilowane bo chciałem zrobić obraz na wzór Cezarego ze zmianami dla siebie jakie bym chciał.

Jak wgrywam obraz do mojego routera zrobiony przez Cezarego to wszystko działa ok... Podłączam modem i wykrywa go oraz od razu pokazuje sie interfejs WWAN0, konfiguruje modem do połaczenia i internet działa poprawnie.
Przy kompilacji nie zauwazyłem błedów poza błedem od QMI. A konfiguracja do kompilacji polegała na dopisaniu w pliku usb.mk pozycji od cdc_ncm oraz w pliku config od profilu USB platformy ar71xx. Nic więcej nie konfigurowałem.

115

Czyli prosty wniosek - jest coś źle skompilowane, czegoś brakuje i/lub coś nieodpowiednio dodane/napisane co koliduje z funkcjonalnością ncm - z automatyką całego procesu. Wypytałeś dokładnie obsego co gdzie trzeba dodać i jak to zrobić i lub o co trzeba zadbać aby uzyskać identyczną funkcjonalność - na pewno masz wszystko i dobrze to robisz ?

116

Nie pytałem bo pewnie nie chciałby mi powiedzieć...

117 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-19 13:45:20)

Cezary proszę podpowiedz mi jeszcze czy cos trzeba ustawiac dodatkowo chcac aby CDC_NCM dzialalo poprawnie jak u ciebie, czy wystarczy w pliku usb.mk dodac zapisy od CDC-NCM oraz od zaleznosci w tym wypadku od usb_net ktory jest juz dodany oryginalnie w plikach z gita Gargoyle...? Prosze pomoz mi czemu ten wwan0 sie nie pojawia...

Wgrałem twoj obraz i zauważyłem ze modem sie u mnie nie przełącza bo u ciebie pobiera drivery option i cdc_ncm a u mnie w tych pozycjach jest NONE. Czemu u mnie nie chce pobrac ? Cos zle skompilowałem albo czegos mogłem nie dołożyć do kompilacji ? Jak to sprawdzić ?

T:  Bus=01 Lev=02 Prnt=02 Port=01 Cnt=02 Dev#=  5 Spd=480  MxCh= 0
D:  Ver= 2.00 Cls=00(>ifc ) Sub=00 Prot=00 MxPS=64 #Cfgs=  1
P:  Vendor=12d1 ProdID=1506 Rev= 1.02
S:  Manufacturer=HUAWEI Technology
S:  Product=HUAWEI Mobile
C:* #Ifs= 5 Cfg#= 1 Atr=80 MxPwr=500mA
I:* If#= 0 Alt= 0 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=10 Driver=(none)
E:  Ad=81(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
E:  Ad=82(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=12 Driver=option
E:  Ad=83(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=02(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:  If#= 2 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=cdc_ncm
E:  Ad=84(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
I:* If#= 2 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=cdc_ncm
E:  Ad=84(I) Atr=03(Int.) MxPS=  64 Ivl=2ms
E:  Ad=85(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=03(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 3 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=04(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=86(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
I:* If#= 4 Alt= 0 #EPs= 2 Cls=08(stor.) Sub=06 Prot=50 Driver=usb-storage
E:  Ad=05(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms
E:  Ad=87(I) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=0ms

118 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-19 14:14:01)

Spróbowałem ręcznie przełączyć modem
usb_modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:1505

jednak dostałem komunikat:
No default vendor/product ID given. Aborting.

Zaznaczę ze przełączenie modemu E353s-2 działa poprawnie. Łaczy się z internetem, jednak na nim też nie ma interfejsu wwan0. Łaczy się po wybraniu z menu zamiast DHCP kablowe to sekcji MODEM GSM/LTE.  Problem jest na modemie E3276 bo na nim nie pojawia się intefejs WWAN0 a on nie działa na sekcji MODEM GSM/LTE. Na Twoim sofcie Cezary zarówno na modemie E353s-2 jak i E3276 pojawia się interfejs WWAN0.

Cezary proszę o pomoc...

119

pepe_lodz napisał/a:

Spróbowałem ręcznie przełączyć modem
usb_modeswitch -c /etc/usb_modeswitch.d/12d1\:1505

jednak dostałem komunikat:
No default vendor/product ID given. Aborting.

Zaznaczę ze przełączenie modemu E353s-2 działa poprawnie. Łaczy się z internetem, jednak na nim też nie ma interfejsu wwan0. Łaczy się po wybraniu z menu zamiast DHCP kablowe to sekcji MODEM GSM/LTE.  Problem jest na modemie E3276 bo na nim nie pojawia się intefejs WWAN0 a on nie działa na sekcji MODEM GSM/LTE.

Ja bym jednak poczekał do pojawienia się w sieci spójnego poradnika na temat budowy własnych obrazów OpenWRT/Gargoyle od podstaw. A na dziś skorzystał z gotowych obrazów od Cezarego (QMI-WWAN0 działa sprawnie pod OpenWRT/Gargoyle raptem od kwartału "bez kombinacji alpejskich"), także głęboki oddech i luz. smile

120 (edytowany przez build000 2013-08-19 15:11:37)

Nie liczył bym na to jarek7714, że takie poradniki ukarzą się kiedykolwiek. big_smile

121 (edytowany przez pepe_lodz 2013-08-19 15:14:02)

Ale u mnie teraz to nie jest problem QMI tylko usb-net albo usb-net-cdc-ncm i przełączeniem modemu

122

build000 napisał/a:

Nie liczył bym na to, że takie poradniki ukarzą się kiedykolwiek. big_smile

Pesymistą jesteś-od czasu do czasu pojawiają się nowe projekty (Vargalex, Huntsman...). Pewnie i kiedyś pojawi się taki kompleksowy poradnik custom-firmware for openWRT (choć nie spodziewał bym się takiego do Gargoyle, autor projektu to "ciężki koleś"-jego forum to nie eko z power supportem Cezarego, tam masa postów przechodzi bez żadnego odzewu). big_smile

123

Szkoda tylko ze juz Cezary nasz wielki wodzu nie chce nic mi pomoc w zwiazku z problemem...:-( Rozwialo by to pewnie na przyszlosc pytania innych i moze i wiecej osob zaczelo by tworzyc jakies swoje projekty. Nie wiem jak Cezary moge Cie jeszcze prosic abys pomogl mi rozwiazac problem :-(  ?

124

Cezary dziekuje serdecznie za pomoc z QMI, zastosowałem patch i skompilowało się wszystko ładnie. Jednak dalej nie działa mi wwan0. Proszę pomóż mi jeszcze z tym problemem.

125 (edytowany przez build000 2013-08-19 23:25:08)

pepe_lodz - pisałem Ci już - postaraj się na ile to możliwe przeanalizować z gotowego obrazu czy z samego pluginu (krok po kroku) kod - tam jest wszystko zawarte - co po kolei idzie i jakie są warunki - być może są jakieś fragmenty kodu dodane Cezarego na etapie źródeł (przed budową), które rzutują na całość tej funkcjonalności do ncm.