1

Temat: 2 byczki w firmware :)

Daje tylko znać, że zauważyłem 2 upierdliwe rzeczy w ostaniach wersjach firmware Gargoyle by eko.

1. Po każdym reboocie routera przestaje działać zdalny dostęp. Żeby znowu zaczął trzeba po prostu zmienić jakąkolwiek opcję w zakładce zdalnego dostępu i zapisać.

2. Jeżeli używamy neo czy neti to ilekroć na stronie konfiguracji (gdzie jest m.in. hasło i login do usługi ppoe/a) zmienimy choćby kanał sieci WIFI to od razu hasło idzie w komos i trzeba wpisywać od nowa.

Tak dzieje się bodaj od 3-4 updejtów na TP Linku 1043ND

2

Odp: 2 byczki w firmware :)

Potwierdzam 1 punkt na 1.5.10.10 niestety.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

3

OK, oba do sprawdzenia.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

@Losiu: nie potrafię pierwszego powtórzyć. hasło pppoe przeżywa cokolwiek bym nie zmienił w gui. Co masz konkretnie ustawione i co zmieniasz żeby znikło.

5

To ja tylko opiszę jak potwierdziłem brak zdalnego dostępu: zalogowałem się przez TeamViewer do kompa w pracy i stamtąd próbuję wywołać stronę routera która zawsze działa. Niestety strona jest niedostępna... Problem jest poważniejszy, bo nie potrzeba resetu, wystarczy zmiana np. kanału wifi, zapisanie ustawień i znowu brak jest dostępu z zewnątrz. Nigdy tak nie było.

Gargoyle fanatic user

6

Zdalny dostęp jest następstwem nowego firewalla, to już rozwiązałem. Pierwszą sprawę potrzebuję.

7

No Cezary, mi już ze 2-3 razy zdarzyło się, że zmieniając jeden z tych parametrów - Tryb pracy, Liczba błędnych pingów przed ponownym połączeniem, Czas pomiędzy pingami - przestawało działać hasło. Nie zerowało się jednak, nadal w polu hasła można było widzieć zakropkowane hasło - problem w tym, że nie działało i modem ADSL nie logował się do usługi. Dopiero wpisanie hasła na nowo i zapisanie ustawień pomagało.

8

SSH też nie działa zdalnie...

Da się coś na szybko zmienić przez konsolę żeby był normalny dostęp z zewnątrz?

Gargoyle fanatic user

9

Tak, da się zrobić na szybko smile, spójrz do /etc/config/firewall - tam jest include skryptu od gargoyle zrobione. Dodaj option reload 1 identycznie jak to dla miniupnpd jest dodane. I to wszystko.

10

Losiu napisał/a:

No Cezary, mi już ze 2-3 razy zdarzyło się, że zmieniając jeden z tych parametrów - Tryb pracy, Liczba błędnych pingów przed ponownym połączeniem, Czas pomiędzy pingami - przestawało działać hasło. Nie zerowało się jednak, nadal w polu hasła można było widzieć zakropkowane hasło - problem w tym, że nie działało i modem ADSL nie logował się do usługi. Dopiero wpisanie hasła na nowo i zapisanie ustawień pomagało.

To szukaj przyczyny. Hasło zostaje w konfigu, wyświetla się, więc z punktu widzenia mechaniki jest ok. Szukaj co jest przyczyną, ja połączenia adsl nie posiadam żeby to sprawdzić.

11 (edytowany przez Losiu 2013-08-12 08:07:07)

Cezary - jak tylko dojdę co i jak, to dam znać.

12 (edytowany przez simono 2013-08-12 21:29:46)

Ja mam natomiast inny problem z nowym firmware. Postawiłem go dzisiaj na TP-Link WR842ND i nie mogę zainstalować na extroot tego dodatku:
DLNA Support for Gargoyle (PL)
Wersja: 20130707-1
Temat dla przykładu jakiś sie instaluje (Dark Theme) ale nie działa poprawnie bo wszystko się graficznie rozjeżdża ale to już problem tematu (który to na Cisco WRT160NL z nowym firmware działa poprawnie).
Przy próbie instalacji DLNA chwilę widzę niby pobieranie, a le wraca do listy i i tak jest niezainstalowane.

Edit: temat Dark Theme dziwnym sposobem zaczął działać.

13

Tp-Link wr842nd chyba?
A nie za mało dostępnej pamięci jest czasem...?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

14

Tak literówka nastąpiła, chodzi o Tp-Link wr842nd. Mam ponad 7GB wolne na pendrive.

15

Może coś extroot nie poszedł tak jak powinien, może system plików na pendrive się sypie...?
Na innym pendrive masz to samo?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

16 (edytowany przez simono 2013-08-12 21:38:57)

Ale tematy, czy plugin do logów instalują się poprawnie. Używam ostatniego firmware 1.5.10.10 (r37743) attitude_adjustment.

17

simono napisał/a:

Ja mam natomiast inny problem z nowym firmware. Postawiłem go dzisiaj na TP-Link WR842ND i nie mogę zainstalować na extroot tego dodatku:
DLNA Support for Gargoyle (PL)
Wersja: 20130707-1
Temat dla przykładu jakiś sie instaluje (Dark Theme) ale nie działa poprawnie bo wszystko się graficznie rozjeżdża ale to już problem tematu (który to na Cisco WRT160NL z nowym firmware działa poprawnie).
Przy próbie instalacji DLNA chwilę widzę niby pobieranie, a le wraca do listy i i tak jest niezainstalowane.

Edit: temat Dark Theme dziwnym sposobem zaczął działać.

Po prostu nie czytacie: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

18 (edytowany przez simono 2013-08-13 06:47:50)

Cezary czytałem to ponieważ extroot nie chciał mi iść, po przeczytaniu tego co podałeś poszedł. Ja próbowałem instalować jak resztę z GUI via www.
Teraz poprzez telnet zainstalowałem, i niby się skończyło bo widzę:

Configuring libjpeg.
Configuring kmod-input-core.
Configuring kmod-sound-core.
Configuring alsa-lib.
Configuring libogg.
Configuring libexif.
Configuring libflac.
Configuring libvorbis.
Configuring libffmpeg-0.11.
Configuring libsqlite3.
Configuring libid3tag.
Configuring minidlna.
root@WR842ND:~#
Ale go przez GUI nie da się skonfigurować (miejsca mniej jest na pendrive), w dodatkach cały czas jako niezainstalowane.
Co prawda mam w tej chwili tylko pendrive z extroot podpięty ponieważ hub nie chciał ciągnąć pendrive i dysku 2,5 cala i muszę zasilacz jakiś skołować.
Widoczne jest w usługach jako wyłączone więc pewnie czeka na dysk tylko dlaczego w dodatkach nie widać ja zainstalowane tylko cały czas jest opcja instaluj co prawda rozmiar tego niezainstalowanego podaje teraz 3.35 KB a nie ponad 4MB?

19

1. Bo zainstalowałeś minidlna a nie zainstalowałeś gui do tego, plugin-gargoyle-minidlna
2. Wielkość - bo zależności właśnie zainstalowałeś ręcznie, do instalacji został sam pluigin. A on ma właśnie całe 3.5KB.

20

Dzięki instalacja pluginu z GUI poszła i teraz DLNA jest w menu.
Tak przy okazji mam pytanie, jeśli będę za jakiś wykonywał upgrade, jeśli będzie od Ciebie dostępny to czy dobrze rozumiem, że powinienem na czystym po upgrade zainstalować extroot ponownie i dodatki które używam a później odtworzyć kopię ustawień i wszytko powinno teoretycznie działać dobrze?

21

Tak, teoretycznie powinno działać. W praktyce - zależy co się zmieniło i czy masz odpowiednie konfigi w stosunku do nowej wersji.

22

To ja dodam jeszcze jedno. Mój Linksys WRT160NL jest widziany w otoczeniu sieciowym jako "Wireless Router TL-WR1042ND".

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

23

Gruberek napisał/a:

To ja dodam jeszcze jedno. Mój Linksys WRT160NL jest widziany w otoczeniu sieciowym jako "Wireless Router TL-WR1042ND".

W otoczeniu sieciowym windows? Nawet się tak nie rozgłasza samba, masz inny router w sieci.

24 (edytowany przez tenobcy 2013-08-16 08:45:19)

Jeśli mogę się dołączyć TL-WR710N pracuje u mnie jako most bezprzewodowy/przekaźnik z TD-VG3631 (główny udostępniający internet) wszystko działa poprawnie do czasu kiedy wejdę w konfigurację TL-WR710N wtedy wykrzacza za każdym razem połączenie z TL-WR710N i nie ma znaczenia czy po kablu czy po wifi i ponownie łączy z siecią tak jakbym go restartował. W TD-VG3631 ustawione mam:

IP: 192.168.1.1
Maska: 255.255.255.0
Kanał sieci bezprzewodowej: 6
Szerokość kanału: 40MHz
Zabezpieczenie sieci bezprzewodowej: WPA2
Sieć w standardzie: N

a na TL-WR710N:

IP: 192.168.1.201
Maska: 255.255.255.0
Kanał sieci bezprzewodowej: 6
Szerokość kanału: 40MHz (drugi kanał poniżej)
Sieć w standardzie: N+G+B

Czy to wina po mojej stronie?

25

Tzn wiesz co się wykrzacza? Masz konsolę szeregową podłączoną?