1

Temat: Printserwer na TL-WR1043ND przekłamuje kolory. :P

Chciałem się podzielić taką drobną uwagą odnośnie print serwera na openwrt (tego wg http://eko.one.pl/?p=openwrt-printserwer), mianowicie - przekłamuje nieco kolory. Na przykład, to co w dokumencie ma być niebieskie, drukuje się np. na różowo. Czy ktoś z was się też z tym spotkał, czy może tylko ja mam takie szczęście? [; Bo może to jakiś problem drukarki?

Z początku myślałem, że po prostu skończył mi się jeden z kolorów w kartridżu, kupiłem więc nowy tusz - ale o dziwo problem nie zniknął. Wtedy coś mnie natchnęło, by drukarkę podłączyć bezpośrednio do komputera i wtedy drukowało już prawidłowo.

2

Odp: Printserwer na TL-WR1043ND przekłamuje kolory. :P

Ten printserwer to głupi interfejs IP<>USB. nie robi kompletnie nic poza przekazaniem danych do drukarki...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No widzisz, ale fakty są takie, że przy tym głupim, niby nic nie znaczącym przekazaniu coś się pierniczy, bo drukuje innymi kolorami niż w dokumencie oryginalnym. Skoro ta sama drukarka, w tych samych warunkach zostaje podłączona bezpośrednio do PC i na tych samych ustawieniach sterownika drukuje poprawnie, a podłączona do routera drukuje inaczej, to znaczy, że gdzie jest problem? tongue

4

niezupełnie w tych samych warunkach. Jak podłączasz do pc masz komunikację dwustronną tu masz jednostronną. POza tym pewny jesteś że to ten sam sterownik, ta sama wersja i te same opcje użyłeś ?

5

Tak, co do tego jestem pewien - sterownik jest ten sam (po prostu z płyty CD od drukarki), ustawienia jednakowe (celowo defaultowe w obu przypadkach).

Na pewno jest to komunikacja jednokierunkowa? Z opisu na stronie wynika, że dopiero jakimiś komendami można wyłączyć dwukierunkowość..

6

Tak jest drukowane bezpośrednio, a tak sterownik to na pakiety ip zamienia. Może gdzieś bagol na poziomie konwersji jest.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.