1 (edytowany przez lichu10 2013-08-11 17:16:02)

Temat: Przedłużenie zasięgu płatnej sieci WiFi

Witam,

Obecnie mieszkam w UK i znalazłem sieć WiFi jednego z tutejszych operatorów - BT. Jest to sieć płatna, za dostęp na miesiąc zapłaciłem 39 funtów. Problem w tym, że komputery słabo się z nią komunikują - trzeba siedzieć przy oknie a i tak co chwilę przerywa połączenie. Postanowiłem postawić router na OpenWRT z Gargoyle (mam taki akurat wolny). Na początku próbowałem postawić go w trybie repeatera, ale mi się nie udało. Nigdy wcześniej takiej konfiguracji nie robiłem i dałem sobie spokój bo znalazłem coś innego w ustawieniach podstawowych. Jako WAN ustawiłem inną sieć WiFi i po kilku próbach zadziałało.
Muszę dodać, że logowanie do sieci wygląda następująco.. najpierw dostaje się dostęp od routera tylko do strony z logowaniem i następnie po zalogowaniu do całego internetu (ograniczenie na 2 urządzenia). Podkreślam że takie rozwiązanie działało wczoraj, ale dziś, kiedy należało "odświeżyć" sesję poprzez ponowne zalogowanie nie mam dostępu do strony logowania. Widać że próbuje na nią przekierować, ale jak by DNS nie działał i nie ładuje się strona. Proszę o pomoc bo za słaby jestem żeby sobie z tym poradzić. Zaraz opublikuję konkretniejsze dane IP, DNSy itd oraz moją obecną konfigurację (zrzuty).

Poniżej linki do następujących zrzutów:

Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną po zalogowaniu
Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną po zalogowaniu

Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną niezalogowany - strona logowania
Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną niezalogowany - strona logowania

Status Gargoyle - mój router
Status Gargoyle - mój router

Konfiguracja Gargoyle
Konfiguracja Gargoyle

2 (edytowany przez kris79 2013-08-12 14:34:43)

Odp: Przedłużenie zasięgu płatnej sieci WiFi

Wydaje mi się ze to co planujesz zrobić chyba nie jest możliwe z jednym interejsem WIFI , chyba ze podłączysz pozostałe komputery  po kablu.
Połączenie do BT - będzie w trybie klient z jakimiś parametrami do uwierzytelniania.

A u ciebie w chacie jak chcesz użyć wifi to musisz kolejna kartę (może usb) ustawić w trybie AP  i dzielić to co przychodzi z BT(WAN).

Dlatego spróbuj podłączyć się narazie jako klient do BT i rodzielic to na ethernet. Jak ci to zadziała to będziesz kombinował jak zrobić 2 siec wifi albo kopić osobnego AP lub tez zwykla karte na usb jak masz w roterze usb i postawic to na kolejnym interfejsie.

smile

3

Podkreślam, że takie rozwiązanie mi DZIAŁAŁO już poprawnie, ale coś się posypało. Na 90% chodzi o DNS który się zmienia, przed autoryzacją i po autoryzacji jest inny. Na zrzucie "Konfiguracja Gargoyle" jest tryb pracy "Klient + AP" więc takie coś jest możliwe na jednym interfejsie. Plis, może Cezary coś pomoże jak zwykle smile

4

No czekaj, a ustawienia ręcznie dnsów na komputerze nie pomaga? (tylko wyłącz to wymuszenie w gui).

@kris79: większość sterowników umożliwia pracę układów jednocześnie jako klient (sta) i AP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Nie pomaga. Ustawiłem adresy DNS na 192.168.22.22 i 23. Różnica jest taka ze jak próbuje wpaść adres strony Google to nie próbuje  mnie na stronę logowania do sieci. Na auto DNS próbuje ale strona się nie wczytuje i wyskakuje błąd nie odnaleziono serwera. Moim zdaniem konfiguracja jest ok ale nie do logowania. Logowanie powinno być na jakiejś innej konfiguracji DNS. Tylko nie wiem na jakiej. A może pomożesz z ustawieniem routera jako repeatera? Tylko nie wiem jaki adres IP wpisać bo dostaje go przez dhcp punktu dostępowego dostawcy internetu. Chyba że można to jakoś ominąć? Mnie jest wszystko jedno jak to zrobimy byle bym miał internet smile Przez kilka godzin mi to działało. Może przypadkowo router dostał ten sam IP co już  uwierzytelnione urządzenie. Nie wiem po czym dostawca zapamiętuje logowanie...

6

Najprościej - podłącz router zobacz jaka jest konfiguracja i dns, zautoryzuj się i zobacz jaka jest teraz i jakie dnsy masz.

7

Gdzie mam podłączyć router? Dnsy przed i po autoryzacji są takie same. Wszystkie ustawienia sieciowe są takie same.

8

Od razu bezpośrednio do sieci. No czymś się musi różnić skoro twierdzisz że to sprawa dnsów.

9

Może to nie DNS. Ja podaje objaw. Przez router nie mogę się  autoryzować. Dostęp do sieci BT mam tylko przez WiFi. Właśnie nie wiem dokładnie jak działa ta sieć na jakiej zasadzie punkt dostępowy pamięta że to damy komitet jest uprawniony do korzystania z internetu. Czy piszę jasno? Jeśli nie to nie opisać to jeszcze raz.

10

Pewnie po mac adresie komputera, bo tak inaczej.

11 (edytowany przez lichu10 2013-08-12 19:04:01)

Jakieś rozwiązanie? smile

PS. Chętnie Ci zapłacę za skuteczną pomoc, udzielę dostępu przez np. TeamViewera lub cokolwiek... jestem już pomału zdesperowany...

12

Nie mam pojęcia jak ta sieć działa. Jeżeli na zasadzie hotspota to po prostu powinieneś móc się połączyć.

13 (edytowany przez lichu10 2013-08-12 19:21:57)

Tak na zasadzie hotspota. Łączę się z siecią:

a. w Androidzie wyskakuje opcja "zaloguj się do sieci WiFi" i po kliknięciu w nią wyskakuje strona z logowaniem, można tam zapoznać się z ofertą (bez autoryzacji) itd.
b. w komputerze po wejściu na dowolną stronę wyskakuje ta sama strona z logowaniem co na androidzie.

Następnie po autoryzacji (zalogowaniu) można korzystać z całego netu...

Jednak łącząc się przez router (przy konfiguracji z pierwszego postu) po wejściu na dowolną stronę adres zmienia się na coś w takiego:

btopenzone.com:8443/home?CPURL=http%3A%2F%2Fwww.google.pl%2F

Widać jako parametr stronę którą wpisywałem żeby później na nią przekierować po pomyślnej autoryzacji. Ale przez router ta strona się nie ładuje. Dlatego wspominałem o DNS bo adres wskakuje, ale nie ładuje się tak jakby komputer nie mógł uzyskać adresu IP. Ale widocznie coś inaczej jest źle. Chciał bym po prostu ustawić router tak, żeby był całkowicie transparentny i TYLKO wzmacniał sygnał. Nic więcej smile

EDIT:

Teraz spróbowałem zpingować ten adres co podałem i poniżej wklejam co wyszło, a strona się ładuję w przeglądarce...

C:\Users\Rafał>ping btopenzone.com

Pinging btopenzone.com [192.168.23.21] with 32 bytes of data:
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.
Request timed out.

Ping statistics for 192.168.23.21:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

C:\Users\Rafał>ping btopenzone.com:8443
Ping request could not find host btopenzone.com:8443. Please check the name and
try again.

14

Dzieki Cezary dobrze wiedziec  smile

Znalazlem cos bt wifi  moze pomoze, przy czym z tego co pamietam sesja jest przypisywana do adresu MAC w bt :
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=39709

Na ile to pomoze to nie wiem.

smile

15

Może autoryzacja przypisana jest do mac czyli jak nowy mac to prosi o autoryzacje

16

kris79, dzięki, pomogło smile jedno małe ustawienie smile DZIĘKI BARDZO, jak mogę się odwdzięczyć?

17

Ciesze się ze mogłem pomoc rodakowi z wysp (sam tu mieszkam) .
Zapraszam na moja stronę dla Polonii w UK  www.beneficik.co.uk

smile