Temat: Przedłużenie zasięgu płatnej sieci WiFi
Witam,
Obecnie mieszkam w UK i znalazłem sieć WiFi jednego z tutejszych operatorów - BT. Jest to sieć płatna, za dostęp na miesiąc zapłaciłem 39 funtów. Problem w tym, że komputery słabo się z nią komunikują - trzeba siedzieć przy oknie a i tak co chwilę przerywa połączenie. Postanowiłem postawić router na OpenWRT z Gargoyle (mam taki akurat wolny). Na początku próbowałem postawić go w trybie repeatera, ale mi się nie udało. Nigdy wcześniej takiej konfiguracji nie robiłem i dałem sobie spokój bo znalazłem coś innego w ustawieniach podstawowych. Jako WAN ustawiłem inną sieć WiFi i po kilku próbach zadziałało.
Muszę dodać, że logowanie do sieci wygląda następująco.. najpierw dostaje się dostęp od routera tylko do strony z logowaniem i następnie po zalogowaniu do całego internetu (ograniczenie na 2 urządzenia). Podkreślam że takie rozwiązanie działało wczoraj, ale dziś, kiedy należało "odświeżyć" sesję poprzez ponowne zalogowanie nie mam dostępu do strony logowania. Widać że próbuje na nią przekierować, ale jak by DNS nie działał i nie ładuje się strona. Proszę o pomoc bo za słaby jestem żeby sobie z tym poradzić. Zaraz opublikuję konkretniejsze dane IP, DNSy itd oraz moją obecną konfigurację (zrzuty).
Poniżej linki do następujących zrzutów:
Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną po zalogowaniu
Połączenie bezpośrednie z siecią WiFi płatną niezalogowany - strona logowania
Status Gargoyle - mój router
Konfiguracja Gargoyle