Odp: Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy
Miałeś 3.25MB wolnego. Wiec ten zasób był dyskiem czy flashem, ew ramem?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Miałeś 3.25MB wolnego. Wiec ten zasób był dyskiem czy flashem, ew ramem?
Może dlatego że pokazujesz zawartość flasha a nie normalnego dysku.
Wszystko jasne. Poszedłem na skróty i zrobiłem udział z katalogu /mnt czyli flasha routera. Po zmianie ścieżki na /mnt/media gdzie "media' to partycja na dysku wszystko jest ok. Dzięki.
Jak swoje pomiary już tu dawałem. Kupcie płytkę na intelu/atom, dysk na sata i będzie wydajnie ![]()
Ja ponownie wracam do problemu z wolnymi transferami. Ogólnie to jestem zadowolony z transferów po smb, które oscylują w granicach 10MB/s. Nie podoba mi się natomiast to jak wolno idzie transfer po smb. Tutaj jest już tragedia, bo wyciągam max 2MB/s. Sprawdzone na najnowszym buildzie backfire. Procesor podczas całej operacji jest obciążony w około 20-30%, także on tutaj nie jest problemem.
Nie skomentuje tego. Moje wyniki się nie zmieniły - wielokrotnie publikowane. Samba zawsze będzie wolniejsza, wiec w tym przypadku można prosto zrezygnować z niej po prostu.
A co jest takiego w Sambie, że zawsze będzie wolniejsza, przecież i jedno i drugie odczytuje dane z dysku i przekazuje dalej.
Protokół. Sam w sobie.
no fakt nic innego nie pozostało
Wg moich doświadczeń nierównie transfery (po skrętce oczywiście
) to wina wyłącznie dysku twardego lub/i jego kontrolera, który siedzi w obudowie USB.
Po wymianie starego dysku Hitachi 40GB (wg specyfikacji pobierającego do 1A prądu) na także Hitachi, ale już nowszy, z 2007 roku, 120 GB (0,5A) w końcu NAS zaczął działać jak należy - stabilne 10-11 MB/s po Sambie, 13-14 MB/s po ftp.
Widocznie wydajność prądowa zasilania (porządny koncentrator HP z zasilaczem 3A, ale ścieżki w samym hubie/kieszeni pewnie nie dawały rady) nie wystarczała na zaspokojenie potrzeb dysku - działał jak chciał.
Panowie to jaki będzie transfer zależy od dysku, usb, procesora, magistrali routera, protokołu transmisji, wersji softu w tym sterowników routera, wersji softu w tym sterowników klienta, zakłóceń/zajętości eteru, retransmisji pakietów, itd.
Jest tyle możliwości, że każdy będzie miał inaczej. Wyniki mogą się różnić i to znacznie. Ktoś może mieć wszystko dobrze w routerze ale klient/sterowniki będzie detka.
Tak czytam i czytam i dochodzę do wniosku że to wszystko to bez sensu.
To co kto uzyska będzie bardzo indywidualne i nawet przy takich samych configach może się różnić.
Ta dyskusja do niczego nie prowadzi bo wystarczy że masz coś z anteną i masz inny wynik.
Są configi trzeba z nich korzystać i indywidualnie dopracowywać swoją instalację a nie narzekać że transfer słaby. Jak chcecie mieć coś co się wyrabia kupcie se nettopa.
Po kablu to raczej od szumu w eterze nie zależy, chyba że to jakieś ekstremum ![]()
oj czepiasz się szczegółów ![]()
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Nierówne transfery samby WR1043ND - Backfire by Obsy
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc