Odp: Dorobienie skryptu otwarcia portów do Gargoyle
W notepad++:
Edycja -> Konwersja znaku końca linii -> Konwertuj na format UNIX
https://github.com/Mari00/gargoyle-plugins
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Dorobienie skryptu otwarcia portów do Gargoyle
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W notepad++:
Edycja -> Konwersja znaku końca linii -> Konwertuj na format UNIX
No fakt nie wiedziałem tego... Wiesz próbowałem znaleźć a skad mam wiedzieć ze takie skroty EOL sa do tego. No ale ok fakt jest. Moje przeoczenie.
Ok teraz ruszyło wszystko
Wy to macie głowy nie z tej ziemi
ale tak jest jak człowiek cały czas tylko na Windzie pracuje
Będę walczył dalej dziękuję za wyczerpującą pomoc i za cierpliwość ![]()
A czy tabele jak są np. z przekierowanymi portami to dane do tabeli są czytane z jakiegoś pliku osobnego czy po prostu z pliku FIREWALL ?
Z konfiga firewalla.
Ok dzięki
@pepe_lodz: Po co ci "czarować" z nowymi plikami itp. jeżeli (podobnie jak ja) mało rozumiesz ze struktury plików w linuxie? Rozumiem że chodzi ci o to: https://github.com/ericpaulbishop/gargoyle/issues/163 że przekierowanie portów "nie działa". Ja bym to zrobił tak(od razu mówię że nie testowałem, nie daje gwarancji, robisz to na własną odpowiedzialność) - w pliku port_forwarding.js po kodzie
var id = "redirect_" + (enabled ? "enabled" : "disabled") + "_number_" + (enabled ? enabledIndex : disabledIndex);
firewallSectionCommands.push("uci set firewall." + id + "=" + (enabled ? "redirect" : "redirect_disabled"));
uci.set("firewall", id, "", (enabled ? "redirect" : "redirect_disabled"));
uci.set("firewall", id, "name", rowData[0]);
uci.set("firewall", id, "src", "wan");
uci.set("firewall", id, "dest", "lan");
uci.set("firewall", id, "proto", protos[protoIndex]);
uci.set("firewall", id, "src_dport", rowData[2]);
uci.set("firewall", id, "dest_ip", rowData[3]);
uci.set("firewall", id, "dest_port", rowData[4]);dodałbym
uci.add("firewall", "rule");
uci.set("firewall", @rule[-1], "_name", rowData[0]);
uci.set("firewall", @rule[-1], "src", "wan");
uci.set("firewall", @rule[-1], "src", "ACCEPT");
uci.set("firewall", @rule[-1], "proto", "tcp");
uci.set("firewall", @rule[-1], "dest_port", rowData[4]);Po prostu dodasz do firewalla zasadę która otwiera ten sam port który przekierowujesz.
+ potem trzeba pamiętać żeby tą regułę usunąć
A no właśnie a ja chce przerobić aby wszystko było można z GUI zrobić... Niby przerobiłem pliki ale coś jednak nie działa. Cezary dałbyś rade rzucić okiem na to w wolnej chwili jak wysłałbym Ci te 4 pliki ?
No właśnie podałem ci rozwiązanie które powinno działać z GUI - przy dodawaniu nowego przekierowania przez gui dodaje regułę z tą samą nazwą i portem.
Jakbyś mógł to wstaw te pliki tutaj, chętnie bym spróbował Ci pomóc.
Tak tylko chciałem zrobić osobna sekcje w menu i aby można było tez edytować je i kasować...
Pliki trzeba wrzucić do katalogu /www oraz /www/js oraz /www/template i trzeba dodac sekcje aby było podmenu w pliku /etc/config/gargoyle
Trzeba poprawić błędy w open_port.js
Zaczynając od:
Syntax error at line 435 while loading: syntax error
A jak to sprawdzasz ze sa błędy ? masz jakąś aplikacje do tego ? Możesz mi przyblizyc ten temat ? Bo u mnie w GUI nie mam zadnych bledów jak wyklikałem otwarcie portu tylko jak klikam dodaj to nic się nie dzieje.
chrome -> narzędzia -> konsola js. Firefox też ma coś takiego. W IE pojawia się sygnalizacja o błędzie kodu js...
W Operze jest coś takiego jak konsola błędów pewnie inne przeglądarki też to mają.
Mnie pojawia się taki błąd:
Uncaught ReferenceError: ruleSectionTypes is not defined open_port.js?1.5.10.8--r37559-:221
resetData open_port.js?1.5.10.8--r37559-:221
(anonymous function)
Problem w tym ze nie wiem co jest nie tak i gdzie szukac przyczyny...dlatego prosiłbym bardziej zaznajomionych na rzuceniem oka na cały skrypt i pomoc w doprowadzeniu do działania. Nie znam JavaScript i robiłem to metoda prób i błedów... dlatego proszę o wyrozumiałość.
Ok poprawiłem ale teraz mam kolejny:
Uncaught ReferenceError: resetData is not defined open_port.sh:424
(anonymous function)
i jak klikam na dodaj to znów błąd:
Uncaught ReferenceError: addOpenpRule is not defined open_port.sh:404
onclick
Coś jest pewnie namieszane w konfiguracji tych dwóch funkcji w pliku ope_port.js
ale za cholerę nie wiem co...
linia 220: var redirectSectionTypes = ["rule", "rule_disabled"];
zamienić na
var ruleSectionTypes = ["rule", "rule_disabled"];
zmieniłem ale dalej nic... Widze ze w kodzie od resetData sa na pewno błędy tylko nie wiem jak je zmienić... tzn jest zły kod bo częściowo od przekierowania portów...
Ok z wcześniejszymi błędami sobie poradziłem... wpisując port i nazwe tworzy się już tabelka. Tylko pozostał problem z zapisem mam taki błąd...
Uncaught ReferenceError: proofreadAll is not defined open_port.js?1.5.10.8--r37559-:14
saveChanges open_port.js?1.5.10.8--r37559-:14
onclick
Ok poprawiłem błędy jakie pokazywała OPERA. Jednak pozostał teraz jeden przy probie zapisu. Pojawia się komunikat ze znaleziono blad w POLU PORT. I błedów w Operze nie ma. Nie wiem co z tym fantem. Pewnie w kodzie jest gdzies problem.
Ponizej zamieszczam najnowsze pliki z poprawionymi już bledami i pozstałym tym jednym.
Jak jest pusty nie to dodasz.
Ale nie jest pusty...To jest komunikat od akcji proby zapisu do firewalla. Mam jak widać dodany port i chce zapisac i dostaje taki komunikat.
Więc masz błąd ideologiczny w kodzie - tam jest sprawdzane czy jest coś wypełnione, a u ciebie to nie działa. Poprawiaj.
No tak myslalem ze blad w kodzie tylko nie potrafie go znalezc... tzn chyba na samym poczatku funkcji Funkctio SaveData zrobilem zle ze podalem proofreadopensingle bo bylo proofreadall ale dawalo blad i zrobilem tak. A wychodzibze chyba jest zle. Dalbys rade przeanalizowac to i pomoc mi odnalezc blad i ewentualnie go zmienic ?
Tak na szybko to returnCodes masz za dużo. Zobacz co ta funkcja robi bo na razie zmieniasz na ślepo mając nadzieję że będzie działać.
Tzn co robi funkcja returnCodes ? To mam sprawdzic ? Przyznam ze robie na slepo bo nie znam JavaScript....
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Dorobienie skryptu otwarcia portów do Gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc