1

Temat: Wybór routera DSL do domowych zastosowań

Jako że uwaliłem kolejny router czas zacząć rozglądać się za nowym. Budżet jaki przewiduję to coś w okolicach 200 zł +/-. Zależy mi na tym żeby miał USB (podłączyć dysk z filmami) oraz fajnie by było gdyby obsługiwał 5Ghz. Poprzedni jaki miałęm to wr1043nd rev 1.8, był fajny ale chciałbym coś inneg teraz. Wstępnie wybrałem te

- TP LINK WDR3600/3500
- Netgear JNR3210

Macie jakieś doświadczenia z nimi, albo sugestie nad czym jeszcze mogę się zastanowić ?

2

Odp: Wybór routera DSL do domowych zastosowań

3600

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

A możesz mi powiedzieć jaka jest różnica poza 2xUSB w 3600 ? Nie mówię o danych producenta tylko faktyczne różnice ?

4

3500 vs 3600? jedno usb, mniej ramu i tylko 100 zamiast gigabita na niekorzyść 3500.

5

Czyli można powiedzieć za 3600 to już taki dobry sprzęt i będzie można z nim dużo podziałać ?
A jak jest z jakiego jakością sygnału ?

6

Na chwilę obecną najkorzystniejszy cenowo w stosunku do wydajności.

O jakoś sygnału nie pytaj - to jest bardzo indywidualna sprawa - jak ktoś mieszka w polu i ma zasięg na 300m to jaka to jest obiektywna ocena dla Ciebie?

7

Wiadomo że to zależy od środowiska, ale np. w Cisco od UPC gdy jest włączone 5Ghz to jak pójdę do łazienki do zasięgi WiFi się gubi. Dlatego pytam, bo kurde dałęm się wysterować z tym Cisco, myślałem że to dobry sprzęt a tu takie rozczarowanie hmm

A proszę powiedz mi jeszcze czy w ten kategorii cenowej lub troszkę więcej jakiś Linksys lub asus jest wart uwagi ?

8

A w tej kategorii cenowej i o tych parametrach sprzętowych znajdziesz jakiegoś Linksysa czy Asusa? Powodzenia w szukaniu smile

9

Dlatego pytam Ciebie big_smile ?

10

Nie, nie znajdziesz. Jak chcesz to mam E4200, ale jego jest dwa razy wyższa niż tp-linka.

11

Czyli użyteczność też jest 2x wyższa ? Pytam po prostu o alternatywy, chciałbym żeby nowy mi posłużył trochę. Co więcej dostanę od e4200 względem 3600 ?

12

Użyteczność jest _inna_, trudno powiedzieć czy 2x wyższa. Poczytaj o parametrach obu urządzeń.

13

Wiesz same parametry za wiele nie mówią, to tak jak ze spalaniem według producenta wink No ale chyba jednak zdecyduję się na tego 3600. Ostatnie pytanie czy do niego lepiej wgrać gargoyle czy luci ? Wiem że Ty raczej pracujesz nad gargulcem i preferujesz działania w konsoli. Ale chodzi mi o to czy tak samo łatwo mogę sobie wyklikać DLNA itd w luci co w gargulcu ? Oczywiście instalująć wcześniej odpowiednie pakiety

14

Tak, w luci to sobie wyklikasz. Czy lepsze luci czy gargoyle - to zależy od upodobań. Luci zamiast gui bardziej przypomina nakładkę na uci (czym faktycznie jest); ma dużo opcji i przez to potrafi przygniatać na początku. Nie mówiąc o tym że dla początkujących jest mało zjadliwe smile

15

Coś już tam siedzę przy tym, tak więc myślę że ogarnę to jakoś. No dobra kończę ten OT, jak już będę miał nowy router to dalej będziemy dyskutować wink

Dzięki

16

+1 dla WDR3600. Można podkręcić, wgrać zmodyfikowany bootloader, nie jest prądożerny. Z wad, w porównaniu do 1043ND, słabsze radio. Mam i 3600 i 1043ND więc wiem, co mówię.

17

Uuuu no to spora wada jeśli jest słabsze hmm

18

duchu napisał/a:

Uuuu no to spora wada jeśli jest słabsze hmm

W moim odczuciu wyraźnie słabsze, dlatego nadal WR1043ND pracuje jako główny i czekamy na WR1043ND v2 big_smile

19

a co z Cisco e2500 ?

20

duchu napisał/a:

a co z Cisco e2500 ?

O co pytasz?

21

odnośnie tych dwóch routerów o których pisałem, jak się do nich ma e2500 ?

22

Jest "inny". Broadcom, wspierany tylko w trunku jeżeli chodzi o openwrt.

23

Czyli lepiej zostać przy tplink smile tylko cholera kości mnie 4200/4300

24

Witam.
Żeby nie zakładać nowego tematu postanowiłem napisać tutaj.
Obecnie posiadam router Linksys WRT160NL z zainstalowanym Gargoyle. Do tej pory miałem łącze 30/3 Mbps i router radził sobie doskonale. W tym miesiącu podpisuję nową umowę i zwiększam przepustowość do 120/5 Mbps. I tu pojawia się problem bo WRT160NL nie ogarnie już takiej prędkości. Czy TP-LINK WR1043ND pozwoli mi wykorzystać w pełni przepustowość 120 Mbps? Ewentualnie co używanego mogę kupić w cenie do 200zł?
W sieci poza routerem są 2 laptopy z WiFi N300, serwer na atomie podłączony przewodowo ( odpalony serwer www, dns, samba i rtorrent ), telewizor SMART TV i 2 telefony.
Jeżeli chodzi o router to poza standardową konfiguracją korzystam tylko z IPv6.

Myślałem jeszcze czy całkowicie nie pozbyć się routera i nie udostępniać internetu bezpośrednio z serwera ale to w ostateczności. Mam w nim kartę sieciową mini pci-e na chipie Atheros AR9287 więc powinna bez problemu dać się przełączyć w tryb AP.

Czekam na sugestie. Pozdrawiam.

Home: ZyXEL NBG6817 (OpenWrt)
NAS: HP ProLiant MicroServer Gen8 E3-1265L V2, 16 GB (PVE)

25

@Gruberek: Czemu nie chciałeś zakładać? Wątek dotyczy czegoś innego, naprawdę miałeś taką trudność żeby założyć nowy wątek tylko musisz w tym śmiecić?