Temat: 2 TP-Linki 1043 nd konfiguracja wifi

Witam,

Proszę o wskazówkę. Mam dwa TP-Linki 1043 z gargoyle 1.5.9.8, jeden pod dachem do którego jest wpięte 3g (moja brama na świat), rozdaje DHCP, ustawiony AP dla WiFi na kanale 2 z zabezpieczeniami WPA2 PSK. Drugi 1043 (wyłaczony DHCP i port WAN) jest na dole, oba są spięta po lanie na nim tez jest AP na kanale 12 z zabezpieczeniami WPA2 PSK hasło takie same jak do góry, SSID taki sam jak do góry. W porty 1-3 są wpięte 3 komputery w port 4 połączenie z górnym routerem. Czy to jest prawidłowa konfiguracja WiFi. Chciałbym aby w domu była tylko jedna sieć WiFi, a na niektórych urządzeniach widzę 2 sieci o tym samym ID i urządzenia trochę wariują.

Proszę o informację jak powinna być prawidłowo ustawiona taka sieć.

2

Odp: 2 TP-Linki 1043 nd konfiguracja wifi

w zakładce konfiguracja na tym drugim routrze co jest na dole ustaw: Urządzenie pracuje jako -> Most bezprzewodowy/przekaźnik. Chyba o to Ci chodzi

3

Odświeżę delikatnie temat.

@kshyhoo
Może moja odpowiedź pomoże Tobie, a jak nie Tobie, to komuś innemu wink
Konfiguracja wygląda prawidłowo: oba urządzenia muszą mieć to samo SSID, taki sam typ szyfrowania danych i takie same hasła dostępu do wifi. Co do kanałów są różne opinie, jedni twierdzą, że powinny być takie same a inni, że różne. Ja mam ustawione różne kanały i nie mam problemów z tak skonfigurowaną siecią.

@kamillo
To rozwiązanie chyba nie jest odpowiednie, bo z założenia służy do bezprzewodowego rozszerzenia zasięgu sieci, co w opisywanym przypadku nie jest konieczne, bo jest połączenie kablowe. Wydaje mi się, że dodatkowo ten tryb pracy obniża wydajność sieci wifi tego routera...

Teraz pytanie do Cezarego smile
Mam na TL-WR1043ND zainstalowany Gargoyle 1.5.10.6. Jak kolega kshyhoo wykorzystuję go jako switch i AP. Do portów mam podłączone: router główny z DHCP, TV, ampli, BD.
Port WAN jest wyłączony i chciałbym go wykorzystać jako kolejny port switcha (taka opcja pojawia się dopiero w momencie włączenia tryby pracy "Most bezprzewodowy/przekaźnik") - czy możliwa jest taka opcja w przyszłych wersjach Gargoyle?

4

Ręcznie możesz w każdej chwili obecnie to zrobić. Co do gui - to trzeba zobaczyć.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Tak, mogę to zrobić - będzie w następnej wersji.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6 (edytowany przez kamillo 2013-08-06 15:41:17)

dragon79 napisał/a:

Odświeżę delikatnie temat.

@kshyhoo
Może moja odpowiedź pomoże Tobie, a jak nie Tobie, to komuś innemu wink
Konfiguracja wygląda prawidłowo: oba urządzenia muszą mieć to samo SSID, taki sam typ szyfrowania danych i takie same hasła dostępu do wifi. Co do kanałów są różne opinie, jedni twierdzą, że powinny być takie same a inni, że różne. Ja mam ustawione różne kanały i nie mam problemów z tak skonfigurowaną siecią.

@kamillo
To rozwiązanie chyba nie jest odpowiednie, bo z założenia służy do bezprzewodowego rozszerzenia zasięgu sieci, co w opisywanym przypadku nie jest konieczne, bo jest połączenie kablowe. Wydaje mi się, że dodatkowo ten tryb pracy obniża wydajność sieci wifi tego routera...

Teraz pytanie do Cezarego smile
Mam na TL-WR1043ND zainstalowany Gargoyle 1.5.10.6. Jak kolega kshyhoo wykorzystuję go jako switch i AP. Do portów mam podłączone: router główny z DHCP, TV, ampli, BD.
Port WAN jest wyłączony i chciałbym go wykorzystać jako kolejny port switcha (taka opcja pojawia się dopiero w momencie włączenia tryby pracy "Most bezprzewodowy/przekaźnik") - czy możliwa jest taka opcja w przyszłych wersjach Gargoyle?

A urządzenia Ci nie szaleją jak masz 2 takie same sieci o tym samym ID, tych samych hasłach i szyfrowaniu? Ja podałem przykład gdzie byłem pewien że urządzenia nie będą szaleć bo wtedy jest tak jakby jedna sieć a nie 2 osobne. Twojej metody nie testowałem smile
Edit: Nie doczytałem że w tym drugim wyłączone dhcp i połączone lanem smile czyli rzeczywiście powinno śmigać

7

Topologia sieci wygląda poprawnie i powinno smigać bez najmniejszych problemów. Kanały jak najbardziej inne wskazane, ponieważ się nie zakłócają wink Jedynie 3 kanały wifi nie nachodzą na siebie: 1,6,11 wink

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

8

Cezary napisał/a:

Tak, mogę to zrobić - będzie w następnej wersji.

Super, w takim razie czekam na nowe wersje i już teraz dziękuję za przychylność smile