Temat: TP-Link TL-WDR4300 - pytanie dotyczące WiFi przy CFW
Witajcie,
Jestem tu nowy więc witam was wszystkich !
Mam takie małe ale dla mnie arcyważne pytanie. Kupiłem parę dni temu ten routerek (WDR4300 - przedłużyłem neostradę z 20Mb na 40Mb[fiber/VDSL] i dostanę specjalny router [DGT] ale o zbyt małej mocy by pokryć dom) w wersji sprzętowej 1.3 i zauważyłem że moc wifi nie różni się zbytnio (a w teorii powinna) od mojego obecnego Netgear'a DGN2200. Próbowałem wyłączać częstotliwość 5Ghz, przełączyłem region wifi na Afrykę (bo niby gdy jest ustawiony region na europę to wg. prawa jest moc wifi ograniczana) ale zasięg jaki był taki jest... Nie mam obecnie funduszy by dokupić 3 anteny (to prawda że muszą być niby specjalne "dwuzakresowe" anteny zamiast normalnych ?) o mocy ok.8dbi więc chciałbym coś pokombinować z nieoficjalnymi firmware'ami by sprzętowo "podkręcić" moc wifi na większą niż obecnie (w najlepszym przypadku może być nawet powyżej "prawnie ograniczonej" mocy czyli 20dbi
).
Pytanie tylko czy jest taka możliwość w OpenWRT/Gargoyle itp ? Nie chciałbym przechodzić za bardzo na CFW gdyby nie było różnicy w wifi z powodu (w moim odczuciu) zbytniego "kombinowania" z dodaniem funkcji które ma oficjalny FW (serwer DLNA, SMB, FTP itp) więc moc nadawanego sygnału WIFI jest tutaj "kartą przetargową".
Czy przejście na nieoficjalny FW da temu routerowi "kopa" w zasięgu wifi (2,4Ghz) ?
Pozdrawiam.