1

Temat: Nietypowa konfiguracja - możliwe?

Witam,
mam nietypowy problem.
Otóż, konfiguracja sieci wygląda następująco:
1. 192.168.1.1, maska 255.255.255.252 - TL-WR1043ND z zainstalowanym Gargoyle i działającym DualWAN-em,
2. 192.168.1.2 maska 255.255.255.252; 192.168.0.1, maska 255.255.255.0 (dwie karty sieciowe) - firewall, dhcp, dns itd.

Tutaj pojawia się problem/pytanie: czy da się skonfigurować interface WLAN w Gargoyle tak, aby miał przypisany statycznie adres 192.168.0.249, umożliwiał maszynom podłączonym przez WiFi pobieranie adresu IP z puli obsługiwanej przez DHCP na firewall-u? Jeżeli tak, to jak to zrobić?

Z góry dziękuję za pomoc.

2

Odp: Nietypowa konfiguracja - możliwe?

Wyłącz dhcp na gargoyle, jeżeli to drugie jest przez lan do gargoyle podłączone do requesty do klienta przejdzie do niego.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

DHCP na Gargoyle jest wyłączone.
Chodzi mi o to, żeby interface sieci bezprzewodowej miał inny adres niż sieci lan.

4

Z gui nie. Ręcznie w /etc/config sobie możesz wydzielić wlan od lanu. http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nepodsieci

Tylko potem pamiętaj że gui będzie wariowało i lepiej w nim nic nie przestawiaj.

5

Jest prawie dobrze.
Prawie polega na tym, że łącząc się za pomocą WiFi na Gargoyle nie otrzymuję adresu IP z DHCP działającego na firewall-u.
Jeżeli ustawię adres ręcznie wszystko hula, aż miło.

6

Pewnie pakiecik isc-dhcp-relay-ipv4 Ci przyda do tego, ale to już musisz zobaczyć.

7

Gdzie znaleźć przykład konfiguracji dla tego pakietu?

8

W googlach po prostu poszukaj, nie wiem czy ktoś go opisywał.

9

Ok, rozumiem. Dziękuję za pomoc.