Temat: Obraz Gargoyle-8MB dla routerów MR3020/3420/3220,WR703N?

Cezary zbudowałeś nie dawno obrazy OpenWRT z luci i wieloma dodatkami a czy nie pokusił byś się o stworzenie dodatkowego katalogu Gargoyle dla ww routerów z 8MB fash (po "przeszczepach"). Sam do wczoraj testowałem status pracy 703 ale po 39 dniach zasilanie PGE nie wytrzymało 36*C i pomyślałem sobie o aktualizacji firmware-ale zniechęca mnie do tego doinstalowywanie wszystkich dodatków które zawiera firmware-baza dla routerów z 8MB flash (o ile na OSX idzie mi to w miarę sprawnie to pod XP i Linux to już masakra). Dlatego taki wypasiony obraz byłby super rozwiązaniem.

2

Odp: Obraz Gargoyle-8MB dla routerów MR3020/3420/3220,WR703N?

Mało osób ma taką kombinację i fizycznie może być nie opłacalne siedzenie nad czym takim.

PS. W jakim sensie doinstalowanie dodatków pod OSX sprawnie a pod innymi nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Mało osób ma taką kombinację i fizycznie może być nie opłacalne siedzenie nad czym takim.

PS. W jakim sensie doinstalowanie dodatków pod OSX sprawnie a pod innymi nie?

W takim że terminal w OSX jest bardzo łatwy, czytelny w obsłudze i z pełnym supportem PL. Doinstalowywanie dodatków sprowadza się do korzystania z Twoich poradników na eko oraz podpowiedzi które dajesz w zakładanych postach przez użytkowników (kopiuj, wklej). Kolejnym plusem jest edycja plików w vi-po wklejeniu uruchamia się automatycznie tryb edycji. Putty przy tym porównaniu wygląda koszmarnie sad (przy ustawieniach domyślnych nic tu nie mogę wkleić i wy-edytować). W zaawansowane ustawienia nie wchodzę gdyż przy kilkudziesięciu opcjach ustawień nie chcę namieszać.  P.S @pepe2k do pracy, wrzucaj więcej tych kostek to może Cezary zastanowi się nad celowością takiego softu. smile

4

Ekhm, putty pod linusksem? Natywny ssh przecież jest. Jakoś nie ma problemów z wklejaniem, edycją czy czymś takim.

5

Cezary napisał/a:

Ekhm, putty pod linusksem? Natywny ssh przecież jest. Jakoś nie ma problemów z wklejaniem, edycją czy czymś takim.

Tak pod Ubuntu, w terminalu systemowym to działają mi funkcje kopiuj-wklej ale nie ma obsługi ssh, telnetu ect. Zaraz się przeloguje na XP i zobaczę jak działa Putty pod Windows (aczkolwiek z tego systemu korzystam w ostateczności).

6

Jak nie ma ssh? W linuksie? smile

7

jarek7714 napisał/a:

P.S @pepe2k do pracy, wrzucaj więcej tych kostek to może Cezary zastanowi się nad celowością takiego softu. smile

Staram się jak mogę... aktualnie testuję 32 MB FLASH w WDR3600 wink

8

Cezary napisał/a:

Jak nie ma ssh? W linuksie? smile

W terminalu systemowym nic takiego nie widzę (w szczegółach ustawień również-kolory,wielkości, rodzaje...etc. , opcji komunikacji żadnych). Pod XP sprawdziłem-specyficznie ale działa opcja kopiuj-wklej, edycji vi nie sprawdzałem. P.S W WDR3600 to 32MB flash byłby zalecanym (ja 16MB zapełniłem w WR703N). To trzymam kciuki za pomyślność testów-jak będzie wszystko ok to zapiszę się do kolejki (tutaj dodatkowym plusem jest ten bogaty soft bazowy z obrazem dla 8MB flash smile )

9

ssh po prostu napisz w terminalu. Nie szukaj w menu smile

10

Z FLASH większymi niż 16 MB na tych platformach jest pewien problem, aktualnie już tylko natury programowej, bo do niedawna wszyscy byli święcie przekonani, że natury sprzętowej (ograniczenie adresacji w sprzętowym kontrolerze SPI) - nie ma i raczej nie będzie obrazów obsługujących taką (i większe) kości w oficjalnych repozytoriach. Tak samo jak nie należy spodziewać się dodania opcji podkręcania CPU w oficjalnych obrazach OpenWrt.

Wątek był poruszany na forum OpenWrt (https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=45219), jest tam łatka i wyjaśnienie jak udało się to osiągnąć i jakie konsekwencje to ze sobą niesie (m.in. niższy transfer). Jedyna nadzieja na taką modyfikację, to wsparcie np. ze strony Cezarego w formie specjalnych wydań, np. Gargoyle PL, zawierających wspomnianą łatkę. Ale tu znowu dochodzimy do problemu skali przedsięwzięcia - nie dziwię się Cezaremu, że nie widzi sensu w utrzymywaniu osobnego repozytorium ze specjalnymi wydaniami obrazów dla grona kilku osób.

11

pepe2k napisał/a:

Z FLASH większymi niż 16 MB na tych platformach jest pewien problem, aktualnie już tylko natury programowej, bo do niedawna wszyscy byli święcie przekonani, że natury sprzętowej (ograniczenie adresacji w sprzętowym kontrolerze SPI) - nie ma i raczej nie będzie obrazów

Nie taka była moja intencja, zresztą gdyby to miało skutki uboczne to nie widzę sensu stosowania flash 32MB (Buffalo od lat stosuje takowy w routerach obsługiwanych przez OpenWRT dlatego tym się zasugerowałem bez wchodzenia w szczegóły problemu). Tu nie chodzi że ja mam 16MB flash i chcę do niego firmware-tak tylko zasugerowałem gdyż obraz dla platformy 4MB ze wsparciem USB jest "goły i wesoły" albo nie. Też nie widzę sensu tworzenia obrazu 16MB dla routerów posiadających flash16+...MB choćby ich było 500...czy parę tysięcy (gdyż w 8MB obrazie jest wszystko co najważniejsze-zresztą dla tysięcy routerów Buffalo OpenWRT nie buduje takowych-cała reszta funkcjonalności to już inwencja użytkownika smile ). A w terminalu to mam takie niespodzianki po wydaniu polecenia ssh

jareq@jareq-NC10:~$ ssh
usage: ssh [-1246AaCfgKkMNnqsTtVvXxYy] [-b bind_address] [-c cipher_spec]
           [-D [bind_address:]port] [-e escape_char] [-F configfile]
           [-I pkcs11] [-i identity_file]
           [-L [bind_address:]port:host:hostport]
           [-l login_name] [-m mac_spec] [-O ctl_cmd] [-o option] [-p port]
           [-R [bind_address:]port:host:hostport] [-S ctl_path]
           [-W host:port] [-w local_tun[:remote_tun]]
           [user@]hostname [command]

OT  smile

12

No i jest, Ta żadna niespodzianka. ssh root@192.168.1.1 i jedziesz, jak w to w linuksie.

13

jarek7714 napisał/a:

Też nie widzę sensu tworzenia obrazu 16MB dla routerów posiadających flash16+...MB choćby ich było 500...czy parę tysięcy (gdyż w 8MB obrazie jest wszystko co najważniejsze-zresztą dla tysięcy routerów Buffalo OpenWRT nie buduje takowych-cała reszta funkcjonalności to już inwencja użytkownika smile ). A w terminalu to mam takie niespodzianki po wydaniu polecenia ssh.

Tu nie chodzi o stworzenie obrazu zawierającego jakieś dodatkowe pakiety, czy wypełnionego po brzegi do 8 lub 16 MB. Wszystko rozbija się o to, że na router z taką większą kością FLASH nie da się wgrać oficjalnych obrazów (teoretycznie się da, w praktyce nie będzie to działać), tak jak to jest teraz w przypadku modyfikacji 4, 8 -> 16 MB. Potrzebny jest dedykowany obraz, ze zmianą w obsłudze pamięci FLASH. Nawet jakby ten obraz miał sam zmieścić się na 4 MB, to musi mieć w sobie zmianę umożliwiającą obsługę > 16 MB.

Buffalo stosuje konfigurację z dwiema kościami FLASH (2x 16 MB), które tworzą wirtualnie jedną przestrzeń. W TP-linkach też to można zrobić, ale problem jest taki sam jak powyżej - wymagana jest niestandardowa zmiana w obrazie.

14

Kurde teraz to mnie rozłożyłeś na łopatki-po kiego licha ja instalowałem to chore Putty (ble,ble,bla,bla ile gwiazdek w centrum oprogramowania smile ), gdy tu mamy całkiem przyjemny terminal systemowy (nie tak transparentny jak w OSX) z funkcjami kopiowania i edycji vi. smile

15

Transparentny też możesz sobie ustawić smile

16

pepe2k napisał/a:

Tu nie chodzi o stworzenie obrazu zawierającego jakieś dodatkowe pakiety, czy wypełnionego po brzegi do 8 lub 16 MB. Wszystko rozbija się o to, że na router z taką większą kością FLASH nie da się wgrać oficjalnych obrazów (teoretycznie się da, w praktyce nie będzie to działać), tak jak to jest teraz w przypadku modyfikacji 4, 8 -> 16 MB. Potrzebny jest dedykowany obraz, ze zmianą w obsłudze pamięci FLASH. Nawet jakby ten obraz miał sam zmieścić się na 4 MB, to musi mieć w sobie zmianę umożliwiającą obsługę > 16 MB.

Już teraz kumam-nie czytałem tego linku co mi dałeś wyżej (obrazy są tworzone do dedykowanych fabrycznych flash). Nie mniej jednak post się przydał bo normalnie teraz mogę korzystać z terminala ssh pod Ubuntu (przecież głupio by było taki tytuł postu zamieścić smile ).

17

Czyli jak mam zmieniona kosc w np wdr3600 na kosc 16MB to nie wgram do niego obrazu firmware Gargole dla wersji fabrycznej z koscia 8MB ? Musze miec specjalnie skompilowany obraz firmware pod wersje z flash 16MB ?

18

pepe_lodz napisał/a:

Czyli jak mam zmieniona kosc w np wdr3600 na kosc 16MB to nie wgram do niego obrazu firmware Gargole dla wersji fabrycznej z koscia 8MB ? Musze miec specjalnie skompilowany obraz firmware pod wersje z flash 16MB ?

Nie no bez przesadyzmu wgrasz normalnie obraz pod dedykowany fabrycznie flash a resztę masz do własnej dyspozycji (np. DLNA, TOR...), przed chwilą zrobiłem upgrade do najnowszej wersji-nic dodatkowego do tego nie potrzebuję.

19

pepe_lodz napisał/a:

Wgrasz. OpenWrt od dawna obsługuje niestandardowe rozmiary kości (na tej platformie do 16 MB włącznie).

20

Czyli gargoyle tez pojdzie mimo ze jest dla kosci 8MB ? Nie pojdzie na kosciach wiekszych niz 16MB tak ?

21

pepe_lodz napisał/a:

Czyli gargoyle tez pojdzie mimo ze jest dla kosci 8MB ? Nie pojdzie na kosciach wiekszych niz 16MB tak ?

Tak, tak.

22 (edytowany przez pepe_lodz 2013-07-31 22:09:51)

Dziękuję smile

A majac kosc 16Mb i chciałbym wgrac soft tplinka to podobno sie wgra ale wifi nie bedzie dzialac? Bo podobno ART jest w innym miejscu. A jak wgrac tego ARTa aby dzialalo tez wifi na oryginalnym sofcie tplink ?

Czy to jest ten sam Art co zrobie jego backup np ppd Gargoyle ?

23

pepe_lodz napisał/a:

A majac kosc 16Mb i chciałbym wgrac soft tplinka to podobno sie wgra ale wifi nie bedzie dzialac? Bo podobno ART jest w innym miejscu. A jak wgrac tego ARTa aby dzialalo tez wifi na oryginalnym sofcie tplink ?

Przez konsolę U-Boot.

pepe_lodz napisał/a:

Czy to jest ten sam Art co zrobie jego backup np ppd Gargoyle ?

ART jest dokładnie jeden, więc wszędzie mówimy o tym samym.

24

Fajna sprawa Cezary z tymi nowymi obrazami dla routerów po przeszczepie flash. smile Zaktualizowałem z trunka Huntsman i szybko skonfigurowałem NDIS-QMI LTE iPlus, połączenie nawiązało w lot, nawet IP od opa się nie zmienił (na 703N transfer ponad 50Mbps/42Mbps), jedynie zakładka konfiguracji mi się nie pokazuje-lecz przekierowuje do statusu. Tylko cały czas mam problem na tym firewall-nie da go się całkiem wyłączyć?

25

1. Która zakładka i co sam zmodyfikowałeś w kodzie. Też mam 703 po przeszczepie (pożyczaka) i wszystko działa jak trzeba
2. Co z tym firewallem?