1 (edytowany przez roofman 2013-07-12 06:54:12)

Temat: OpenWRT + drukarka?

Witajcie smile

Zacząłem myśleć o podpięciu drukarki laser pod port usb routera.
Jako router będzie to tp-link 1043.
Drukarki jeszcze nie zakupiłem ale nie ukrywam że zależy mi na jak najtańszym rozwiązaniu.

Możecie mi polecić jakiś bezproblemowy model, który zwyczajnie nie będzie grymasił po podpięciu do Gargoyle?
Z tego co zdążyłem wyczytać część drukarek HP wymaga załadowania firmware i trzeba robić jakieś modyfikacje w sofcie?
Myślałem o Brother HL-2130 ale jakoś nie mogę znaleźć info czy ona kaprysi... choć na liście z oficjalnym softem tp-linka model oczko wyżej (2140) jest wspierany.
Jeśli jest tu gdzieś wątek z zebranymi modelami to poprosił bym o podrzucenie, wszelkie tematy które znalazłem opisują tylko obejście ewentualnych problemów z instalacją.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

2

Odp: OpenWRT + drukarka?

Xerox 3117, to klon samsunga ML16coś tam. Poniważ sam mam i używam, to potwierdzę że działa smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za odpowiedź. smile

A coś z nowszych modeli obecnie produkowanych? Xerox 3117 już chyba dość dawno nie jest robiony.
W sumie chciałbym coś nowego, na co jeszcze jakaś gwarancja jest.
Może Samsung ML-2160 ? Podłączał ktoś pod Gargoyle?

wndr4300 - Gargoyle 1.14

4 (edytowany przez bartekles 2013-07-12 09:54:30)

Tak bez sprawdzania to na pewno będą działały drukarki z pełną obsługą PCL lub PostScropt. Tanie drukarki GDI to już loteria.

albo takie coś: ML-2165W - z wifi, tyllo piszą, że działa konfiguracja przez WPS, nie wiem czy działa normalnie

5

bartekles napisał/a:

Tak bez sprawdzania to na pewno będą działały drukarki z pełną obsługą PCL lub PostScropt. Tanie drukarki GDI to już loteria.

Dzięki, cenna wskazówka przy wyborze.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

6

Polecam używane stare HP. Osobiście posiadam modele HP2200D oraz 4050(podłączona właśnie do openwrt). Duży dobór części, toner starcza na lata. Jedyny minus to wielkość, ale mi to nie przeszkadza, czasami może posłużyć jako pufa dla znajomych.

7

Aby wyczerpać temat napiszę, że w końcu całość zakupiona podłączona i śmiga 'od kopa'.
Padło na najtańszą dostępną drukarkę laserową Samsunga ML-2165W.

Podłączenie po USB - drukarka stoi obok routera to nie widziałem sensu na zabawę z podłączaniem po wifi.
Po pierwszych wydrukach jestem zadowolony - nie będzie miesięcznie dużego przebiegu więc mam nadzieję że drukarka nieco pożyje (wygląd ma nieco delikatny ale plusem są jej małe rozmiary).
Sądziłem że będę musiał coś poprawiać/grzebać/konfigurować.... a tu działa sprawnie od podłączenia smile

wndr4300 - Gargoyle 1.14

8

Pewnie p910nd

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

9

Standard nietykany więc po p910nd smile
Jako ciekawostkę napisze że działa w standardzie HP, ale na drugim laptopie również jako generic RAW.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

10

HL-2030 działa więc HL-2130 też powinna.

APU2 @ OpenWrt 18.06-SNAPSHOT, r7852-7ac6044632