Temat: WDR3600 + Gargoyle. Ustawienie: 1. Zasięg WIFI 2. DLNA 3. Torrenty

Witam Was drodzy parafianie.
Pragnę zaznaczyć ,że w kwestii konfiguracji routera jestem nowy (poprzednio jedynie Linsys z Tomato).  Teraz mam TL-WDR3600 z gagoyle 1.5.10.3.

Oto mapa sytuacyjna mojego domu:
http://www.iv.pl/images/04418865347528356831.jpg

Od wczoraj jestem posiadaczem Routera TL-WDR3600. Jest kilka problemów:
1. słaby zasięg WIFI (podejrzewam żelbeton i zbrojenie w ścianach). W ogrodzie niestabilna 1 kreska sygnały 2,4 GHz. Na parterze pod pokojem znajduje się pokój gdzie TV ma 3/5 kresek 2,4GHz oraz 1/5 kreski 5GHz.

Czy jest sposób by zwiększyć zasięg WIFI?

Jeżeli nie, to TV kablem, no a na ogród AP.

2. Jak ustawić DLNA w routerze aby TV (Panasonic L42ET60E) odtwarzał filmy z USB routera? Prosiłbym o jakiś opis krok po kroku.

3. Jak ustawić by router pobierał bez włączonego kompa torrenty na USB routera.

2

Odp: WDR3600 + Gargoyle. Ustawienie: 1. Zasięg WIFI 2. DLNA 3. Torrenty

1. Wymień anteny na inne? Te oryginalne są takie sobie, ale jeżeli faktycznie masz tam żelbet to mało co się przebije
2. Zainstalować pakiet plugin-gargoyle-minidlna

opkg update
opkg install opkg
opkg install plugin-gargoyle-minidlna
reboot

Pojawi się zakładka DLNA, resztę sobie wyklikasz. Niestety możesz mieć mało miejsca w routerze i będziesz potrzebował extroota. To możesz zrobić z gui formatując jakiś pendrive USB (czyli - jeden nośnik na extroota, a innym dysk będziesz miał dane/filmy).

3. Zainstalować transmisison. Opis znajdziesz na eko.one.pl

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ad 1. Niestety WDR3600/43x0 pod względem zasięgu na 2,4 GHz tak ma. Tutaj jest o tym dyskusja: http://openrouter.info/forum/viewtopic. … 265#p26265. Niestety, to są anteny dwuzakresowe więc o wymianę ciężko. Poza tym, jest też druga strona medalu - odbiornik też ma przecież wpływ na jakość/poziom odbieranego sygnału, chodzi tutaj głównie o czułość. Możesz kombinować z lepszymi kartami sieciowymi u klientów, większymi antenami, ale raczej w takiej konfiguracji najpewniejszym rozwiązaniem będzie dodatkowy AP z dobrą panelową anteną.

4 (edytowany przez Lucky17 2013-07-23 10:39:19)

Mam szansę wymienić ten router na inny. Który w cenie do 250zł ma mocniejszy sygnał?

W TV i laptopie karty raczej nie wymienię. Ten TV po WIFI nawet z kompa przy transkodowaniu(PS3) nie daje rady. Jedynie pliki anime 600MB.

5

W polsce i tak powinieneś do 100mW tylko nadawać...

6

PS - dlna z routera nie ma transkodowania jak by coś. Za słaba maszynka na to.

7

Lucky17 napisał/a:

Mam szansę wymienić ten router na inny. Który w cenie do 250zł ma mocniejszy sygnał?

W TV i laptopie karty raczej nie wymienię. Ten TV po WIFI nawet z kompa przy transkodowaniu(PS3) nie daje rady. Jedynie pliki anime 600MB.

Niedawno przerabiałem identyczny problem u znajomego. Skończyło się na podłączeniu TV skrętką i wszystkie problemy zniknęły, jak ręką odjął. A zdecydowaliśmy się ostatecznie na takie rozwiązanie, bo i tak zdarzały się problemy z przepustowością nawet z routerem w tym samym pomieszczeniu (to akurat był WR1043ND, a TV to chyba jakaś Toshiba). Jak masz możliwość podpięcia TV kablem, to takie rozwiązanie moim zdaniem jest najlepsze. A zasięg w ogrodzie rozwiązałbym albo przenosząc router do innego pomieszczenia na piętrze, przy oknie wychodzącym na ogród, albo montując dodatkowy AP - jest wiele rozwiązań in i outdoor, które można powiesić na elewacji/suficie.

8

Jak chcesz rozszerzyć zasięg na ogród to może wepnij gdzieś w gniazdko elektryczne w ścianie ostatniego pokoju repeater (np. TP-Link TL-WA850RE - ten akurat tylko na 2.4GHz niestety)?
Sam mam podobne rozwiązanie i sobie je chwalę (akurat jako repeater taniutki LogiLink)

wndr4300 - Gargoyle 1.14

9 (edytowany przez Lucky17 2013-07-23 11:11:19)

Routera nie wymieniam bo podejrzewam ,że każdy inny będzie miał tak samo.

PS - dlna z routera nie ma transkodowania jak by coś. Za słaba maszynka na to.

Wiem ale liczę ,że Panasonic L42ET60E da radę chociaż z niektórymi formatami. Jak się przeliczę to spasuję z tej opcji.

Niedawno przerabiałem identyczny problem u znajomego. Skończyło się na podłączeniu TV skrętką i wszystkie problemy zniknęły, jak ręką odjął.

4. TV jest w pokoju na parterze pod routerem (pod kolorem niebieskim) tam też stacjonarny komp podpięty kablem z routera na górze.
Jak myślicie lepiej ciągnąć drugi kabel do TV czy kupić switch? Jeżeli switch to 100/10 czy 1000/100/10?

ak chcesz rozszerzyć zasięg na ogród to może wepnij gdzieś w gniazdko elektryczne w ścianie ostatniego pokoju repeater (np. TP-Link TL-WA850RE - ten akurat tylko na 2.4GHz niestety)?
Sam mam podobne rozwiązanie i sobie je chwalę (akurat jako repeater taniutki LogiLink)

5. Mam TP-Link TL-WA730RE ale nie potrafię go skonfigurować ani za pomocą przycisku QSS, dołączonej płytki, czy też przeglądarki. Router w wyświetlanych urządzeniach go po prostu nie widzi. Mimo ,że dioda "repeat" się pali zasięg się nie powiększa.

Miał ktoś podobny problem.

10

W gargoyle wps nie jest domyślnie obsługiwany, więc jak już to czeka Cię konfiguracja albo przycisku wps albo 730 ręcznie.

11

Lucky17 napisał/a:

4. TV jest w pokoju na parterze pod routerem (pod kolorem niebieskim) tam też stacjonarny komp podpięty kablem z routera na górze.
Jak myślicie lepiej ciągnąć drugi kabel do TV czy kupić switch? Jeżeli switch to 100/10 czy 1000/100/10?

To zależy... od bardzo wielu czynników wink

Przede wszystkim, jak nie zamierzasz stawiać tam kolejnych urządzeń, które będziesz podpinać kablem, to switch jest zbędny. W gruncie rzeczy, nawet dodatkowy kabel jest zbędny, bo na jednej skrętce możesz spokojnie podłączyć 2 PC - każdy z nich będzie wykorzystywał tylko 2 pary przewodów (czyli po 100 Mbps na PC). Nie wiem czy można gdzieś kupić gotowe takie rozgałęziacze, ale na pewno się da i to działa - sam używałem takiej konfiguracji.

12

Masz ukryty SSID sieci? Jeśli tak to go uwidocznij.
Miałem podobny problem u kumpla.
Nie pamiętam jak to u niego już robiłem (dawno to było), podczas konfiguracji wpisywałem/wskazywałem na liście SSID sieci którą miał rozszerzać i to wszystko. Zadziałało od tzn. 'kopa'.
Coś mi się kojarzy że któraś aktualizacja softu poprawiała współpracę z siecią która nie sieje SSIDem po eterze.

wndr4300 - Gargoyle 1.14

13 (edytowany przez Lucky17 2013-07-24 17:15:56)

Punkty 1-4 rozwiąże w sobotę, ale mam podstawowy problem.

Chce ograniczyć neta bratu i mamie, ponieważ bratu nie da wytlumaczyc ze wystarczy mu 90% łącza do pobierania, a mamie przy okazji.

Jak to zrobić w gargulcu?
Zrobiłem tak:
QoS -wysyłanie - IP źródłowe - maks. pasmo 170 kbps
Qos - pobieranie - IP docelowe - maks. pasmo 20000 kbps

Co robie źle?

14

Na razie nic nie zrobiłeś. Zgodnie z poradnikiem zrób najpierw klasy na dane ip i zrób sobie klasyfikacje. Linki do poradników znajdziesz na eko.one.pl

15

Może skorzystasz z mojego poradnika - LINK u mnie działa bez problemów. Pozdrawiam jimasek

tplink-forum.pl

16

Widzę, że moja skórka ma wzięcie wink

17

Moim zdaniem schludna i dobrze się prezentuje wink

tplink-forum.pl

18

też ją wykorzystam jak do porządku zajmę się routerem w sobotę.

Panowie,
Kolejne pytanko. Na TV przesylam filmy za pomoca DLNA z uzyciem programu PS3 Media Server na kompie. Problem jest taki ,że filmy HD zacinają się zarówno na częstotliwości 2,4GHz oraz 5Ghz. Dodatkowo Bufor transkodowania mimo ,że ustawiony na maksa szybko się zapełnia. Procek 4 rdzeniowy Phenom II. Nie wiem czy to wina łącza czy programu.

Ktoś się na tym zna?

19

Podłącz tv kablem do komputera to się dowiesz.

20

Jak chcesz wyeliminować wpływ pasma na radiu, to się podłącz kablem...

21

Lucky17 napisał/a:

Kolejne pytanko. Na TV przesylam filmy za pomoca DLNA z uzyciem programu PS3 Media Server na kompie. Problem jest taki ,że filmy HD zacinają się zarówno na częstotliwości 2,4GHz oraz 5Ghz. Dodatkowo Bufor transkodowania mimo ,że ustawiony na maksa szybko się zapełnia. Procek 4 rdzeniowy Phenom II. Nie wiem czy to wina łącza czy programu.

Ktoś się na tym zna?

Widzę tu 2 problemy: zasięg-wbudowane antenki (choć tu jak napisał wyżej @pepe2k i klient AP musi też mieć dobrą kartę WiFi), sam też ponad rok temu szukałem podwójnego AP z N i oddzielnymi antenkami na 2,4 i 5GHz (wybrałem Sapido GR-1736 w którym mam zastąpione antenki 2,4GHz-8dB profesjonalna na zewnątrz zamontowana do ściany i 5GHz patykowa 8dB), 2-wydajność radia w OpenWRT (nie wygląda to ciekawie-OpenWRT nie dysponuje nowymi sterownikami WiFi z tego względu mój WDR3600 robi tylko jako router). Ja w przeciwnym kierunku przerzucam stream (do komputera-MBPro z NBOX-Enigma2) i czy tj. 2,4GHz czy 5GHz (tutaj ograniczenie-działa bdb tylko w 2 sąsiadujących pokojach) nie mam problemu ze steram kanałów HD C+, DVB-T mimo kiepskiej karty sieciowej w NBOX. smile

22

Panowie,

Zainstalowałem Transmission wedlug poradnika: http://eko.one.pl/?p=openwrt-transmission. Wszystko działało ale podczas ściągania torrenta wyskoiczyo ,że pamieć zapełniona. Teraz już nawet trans. nie działa jak próbuje uruchomić interfejs z punktu www. też nie działa.

Co pokopałem i jak to naprawić?

23

Nie ustawiłeś w konfigu transmisison żeby ściągał na dysk lub wystartowałeś transmission przed zamontowaniem nośnika.

24

Jak to naprawić?

25

Ustawić konfig poprawnie? Dziwne pytanie zadałeś.