1 (edytowany przez snap171 2013-07-17 16:37:43)

Temat: WRT610N - Zbrickowany WRT610N - jak przywrócić go do działania?

Witam,

Kumpel bawił się kupionym za grosze WRT610N. Ma w domu TP-Linka 1043ND z Gargoylem więc i Gargoyle-a szukał. Znalazł coś na oficjalnej stronie, wgrał i tyle widzieli konfiguracje. Router startuje, lampki ok (pali się Power i LAN1) ale nie ma możliwości konfiguracji przez GUI (po podaniu adresu routera strona nie otwiera się). Chcę mu pomóc i wgrać OpenWRT - próbowałem wejść w Management Firmware update ale nie wyświetla się ono (pewnie dlatego że istnieje dla OpenWRT i DD-WRT).

Co można tu poradzić? Gdzieś czytałem że łączyć Piny przy jakimś chipie albo przez seriala - niestety mało precyzyjnie opisane jak dla mnie.

Proszę o pomoc.

Próbowałem już wielu sposobów, failsafe, tftp ale z mizernym skutkiem. Owszem router przyjmuje DD-WRT przez tftp ale w żaden sposób nie idzie dalej ruszyć.

2

Odp: WRT610N - Zbrickowany WRT610N - jak przywrócić go do działania?

Połącz się przez putty przez telnet. Jeżeli wgrał to raczej czyste openwrt bez gui po prostu.

Nic nie zwieraj. Nie to urządzenie nie ta technologa. Kabel szeregowy jak już i podłączasz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Próbowałem - niestety ani przez telnet ani przez SSH nie ma połączenia. SSH pokazuje timeout a telnet zamyka się bez żadnego komunikatu. Gdy pinguje router dostaje info że host jest nie osiągalny. Jak wyciągnę i włożę wtyczkę to zaraz po starcie mam 4 poprawne pingi TTL=100 (rzekomo czekanie na FW) - w tym momencie też udaje mi się wgrać cokolwiek (co waży mniej niż około 4 MB) przez TFTP2. Wtedy Ping wydłuża się w nieskończoność z TTL=100. Jak wyciągnę i włożę wtyczkę to wszystko wraca do stanu sprzed wgrania (host jest nie osiągalny).

4

Niestety wygląda na to że przez tftp się to nie uda, przynajmniej wg wiki - piszą że z powodu błędu nie jest to możliwe. Więc zostaje Ci tylko kabel szeregowy i zrobienie tego przez bootloader.

5

No właśnie - chciałbym zrobić to przez kabel szeregowy. Nie mniej jednak czy mógłbym prosić o instrukcję jak zrobić ten kabel (podobno z Nokiowskiego DKU-2 ale czy jest jakiś inny, prostszy sposób?) żeby była w miarę przejrzysta i zrozumiała?

6

Kup gotowca na allegro za 10zl a nie będziesz z kabel od nokii kombinował. To jeszcze większa ruletka niż huby usb.

7

Ale że taki najzwyklejszy RS-232 - RS-232 ? I co rozbroić jedną końcówkę i podpiąć pod piny seriala na routerze?

8

Nie... Takie coś: http://allegro.pl/cp2102-usb-uart-ttl-r … 71104.html

9

Ok - ale tak czy inaczej kabel do pocięcia i przerobienia. WRT610N nie ma wystających pinów. http://www.dd-wrt.com/phpBB2/files/wrt6 … 63_214.jpg

10

Dolutuj tam sobie szpilki (tzw. goldpin) i nic nie będziesz musiał ciąć.
Pamiętam o tym, że nie podłączasz sygnału 3,3V! Tylko GND, RX i TX.

11

Po prostu przykładasz kabel do tych pól lutowniczych. Przecież nie będziesz siedział 4 godzin z tym kablem w routerze.

Jak już to nie tnij kabla tylko goldpiny przylutuj.

12

Ok - będę pamiętał. A potem co - przez PuTTy wgrywać przez opcję Serial czy jak?

13

Dokładnie tak. Tak to wyglądało dla 320: http://openrouter.info/index.php?option … amp;id=221

14

Ok. Mam już router z goldpinami i ten moduł CP2012. Nie mogę jednak się połączyć z routerem. Putty cały czas pokazuje mały zielony prostokącik i tyle. Router włączyłem, podpiąłem wszystkie wtyczki od seriala i podłączyłem zasilanie - nic. Robiłem też tak na włączonym routerze. Też nic. Putty na pewno dobrze skonfigurowany. Gdzieś czytałem żeby podłączyć też wtyczkę. 3.3V - pytam tu dla pewności bo pisaliście żeby nie podłączać.

15

Nie, nie podłączaj.

rx kabla do tx płytki, tx kabla do rx płytki, gnd do gnd. Po zwarciu tx z rx ze sobą widzisz to co wpisujesz w putty?

16

Cóż - nikt mi nie powiedział że RX płytki do TX kabla itd a i mi się zapomniało. Teraz poszło. Dzięki Cezary.

17

Dobra - wszystko śmiga. Teraz pytanie trochę z innej beczki bo nie mogę ogarnąć jednej rzeczy - po pierwsze z routerem nie idzie połączyć się ani przez telnet ani przez SSH. Działa jedynie konfiguracja przez Seriala. I tu pytanie:
1. Dlaczego?
2. UPC dało mi jakiś swój router, który ma adresację 192.168.1.1 w związku z czym WRT610N powinien nadawać adresy 192.168.X.Y gdzie X to podsieć (192.168.2.X). Jak to zrobić? Dobrałem się do pliku network ale nie za bardzo wiem co dalej.

18

Wgrałeś oryginał czy coś innego?

19

Baran ze mnie... Tego nie napisałem - Open Wrt stoi (oczywiście reset 30/30/30 zrobiony). Nie mniej jednak co jeszcze zwróciło moją uwagę. Po pierwszym starcie router podaje przez DHCP coś takiego:
Adres IPv4 autokonfiguracji . . . . : 169.254.173.232
Maska podsieci. . . . . . . . . . : 255.255.0.0
Brama domyślna. . . . . . . . . . :

Ten adres IP jest inny ale podobny do tego. Wyciągnę i włożę wtyczkę jeszcze raz i adresacja jest ok:
192.168.1.100
255.255.255.0
192.168.1.1

Wgrałem plik o nazwie: "openwrt-wrt610n_v1-squashfs.bin".

20

Wgraj oryginał, przywróć mu ustawienia domyślnie.

OpenWrt niekoniecznie musi chodzić, jeżeli ktoś nie dopilnował konfiguracji. Ale to będziesz widział podczas startu - co wykrył i czy sieć podniósł.

21

Pozwolę sobie odświeżyć temat.
Również sobie zbrickowałem WRT610N. Przylutowałem kabelki do pinów GND, RX, TX, podłączyłem pod szeregówkę do kompa, odpalam putty, bootloader leci, ja go przerywam. Następnie ustawiam IP karty sieciowej na 192.168.1.3, uruchamiam Tftpd32 i do katalogu gdzie jest Tftpd32 wrzucam code.bin. Kiedy w putty wpisuję:
CFE> flash -ctheader : code.bin
pojawia się komunikat:
code.bin: Device not found.
I teraz mam pytanie czy może trzeba coś ustawić w Tftpd czy może trzeba mieć rozszerzenie .trx?
Z góry dzięki za odpowiedź

22

Spróbuj

flash -ctheader 192.168.1.3:code.bin flash0.trx

Nie podając adresu może uruchamiać serwer tftp czekają na plik, wtedy flash0.trx masz napisać, nie nazwę pliku.

23

Cezary napisał/a:

Nie... Takie coś: http://allegro.pl/cp2102-usb-uart-ttl-r … 71104.html

Witam na początku dzięki Cezary ze mówisz kolegom co jest lepsze, niż kabel od nokii. Factore.bin możesz mu wgrać i oryginał producenta też u mnie bez problemu wgrywałem oba na wr1043 a na wdr3600 factore.bin.

Ps. Miernikiem zobacz sygnały rx tx gnd  jak idą

pozdrawiam.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile

24

@marczelo: przestań w końcu. Wątek dotyczy routerów linksysa, a ty łapiesz pierwsze lepsze słowo i wprowadzasz tylko zamęt.

25 (edytowany przez marczelo 2013-09-17 13:42:14)

Cezary napisał/a:

@marczelo: przestań w końcu. Wątek dotyczy routerów linksysa, a ty łapiesz pierwsze lepsze słowo i wprowadzasz tylko zamęt.

No wiem o jaki  ruter chodzi chociaż nie ma tego rutera, A przy okazji Cezary mam ruter MR3420 do sprzedania nie chciałbyś ? jak coś pisz na private.

Podejmę się naprawy ruterów TP-Link od WR1043 -MR3420 i pozostałe modele kontakt na private! smile i smile

Obrazy do ruterów są mojej Kompilacji i z nich korzystam i mam własne pakiety na dzień obecny są to BB  i Gargulec big_smile i big_smile