Temat: TP-Link WR-1043

Cześć, zainstalowałem wczoraj nową wersje openwrt dla tego modelu, moze nie nowa ale ta z lipca. Gdy lacze sie przez SSH po lanie loguje sie bez problemu natomiast od strony WAN podczas logowania sie ssh mam komunikat Using keyboard-interactive authentication. Wychodzi na to ze nie loguje sie przec klucz tylko haslo, dziwne

2

Odp: TP-Link WR-1043

Wan jest domyślnie zablokowany i na pewno przez ssh się nie połączy. Jeżeli zmodyfikowałeś konfigurację to zacznij od pokazania co zmieniłeś i sprecyzuj problem po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez neonbloow 2010-08-06 09:57:03)

Odblokowałem WAN tak jak to robiłem do tej pory i wcześniej nie było problemu z wcześniejszymi wersjami firmwara. Odblokowałem poprostu port 22 na interfejsie WAN, mam stałe zewnętrzne IP i dostaje się po SSH z zewnatarz, natomiast podczas logowania pojawia się komunikat o logowaniu poprzez hasło"Using keyboard-interactive authentication" a powinno być przez klucz tak jak mam to po LANie, tam loguje się bez problemu po ssh. Logowanie przez wan wyglada nastepujaco

login: root
Using keyboard-interactive authentication
password ******
login error

a po lanie
login:root
password ******

i jest ok

4

Jak masz klucz to nie potrzebujesz podawać hasła po lanie...

Jeżeli nie zmieniłeś konfiguracji  to dropbear nasłuchuje na wszystkim, nie rozróżnia interfejsu.

5

Chyba kolega nie bardzo rozumie smile w SSH jest kilka metod autoryzacji, jedna jest za pomoca tego ze polaczenie po ssh jest zestawiane tablica hastable z kluczem szyfrujacym ale to nie znaczy ze nie trzeba podawac hasla bo trzeba tak czy tak, to jest tylko szyfrowanie polaczenia miedzy serverem a klientem a nie klucz logujacy.

6

Widzisz, cały czas mało informacji podajesz. Zrobiłeś to na bearboxie czy zainstalowałeś openssh?

7

Widzisz, cały czas mało informacji podajesz. Zrobiłeś to na dropbear czy zainstalowałeś openssh?

8 (edytowany przez neonbloow 2010-08-09 07:24:19)

Nie instalowałem zadnej paczki dodatkowo ssh jest to co bylo wkompilowane w obraz sad Na dodatek zauwazylem ze czasami komputer rozlacza polaczenie a potem bez restartu routerka nie da rady go zestawic recznie